Ердоган печели - Турция губи!

Истанбул, Анкара и Измир казаха „не“ на президентска република, но Анадола ги надви

по статията работи: iNews.bg | 17.04.2017 | 11:14
Ердоган печели - Турция губи!

Турският президент Реджеп Ердоган, който е инициатор и поддръжник на мащабни промени в структурата на властта в страната за превръщането й в президентска република, а самият него - в едноличен управник до 2029 г., печели референдума в неделя, макар и с незначителна преднина.

Опозицията подложи на съмнение честността на провеждане на гласуването и обеща да обжалва резултатите в десетки секции. Тя е категорична, че резултатът не е окончателен, докато не се произнесе съдът. Подобен развой на събитията е донякъде разочароващ за властта. Нейни представители все пак бяха с очаквания, че почти две трети от гласувалите да застанат зад нея.

Междувременно още днес Ердоган ще председателства заседание на правителството в своя президентски дворец в Анкара.

През цялата кампания обществото в Турция беше разделено и след изхода на референдума хората продължават да са на противоположни полюси. Снощи в Истанбул, например, имаше едновременно струпване пред резиденцията на Ердоган от ликуващи негови поддръжници и няколко протеста.

1895980

Разочароваща победа за властта - с 51,20% срещу 48,80%

Управляващата Партия на справедливостта и развитието и подкрепящата я малка опозиционна Партия на националистическото действие имат преднина само от около 2,5% при отворени за броене 100% от урните, съобщи Анадолската агенция. Има известно разминаване във времето между началото на броенето и реалното докладване на неофициални резултати, поради което държавната информационна агенция е критикувана, че опитва да влияе на изхода.

При така обявени данни от агенцията след отваряне на 99,99% от урните резултатът е 51,20% "за" срещу 48,80% "против" промените в Конституцията. В абсолютни измерения разликата между двата блока е около 1,3 милиона гласа при общо почти 50 милиона гласували и 85,6% избирателна активност.

Ердоган вече поздрави с победата премиера Бинали Йълдъръм, който е лидер на управляващата партия и Девлет Бахчели - лидер на Партията на националистическото действие. В телевизионно обръщение Йълдъръм каза, че правителството започва да се подготвя да редовните избори през 2019 г. Съгласно предложенине промени те трябва да са първите, които ще се проведат едновременно за парламент и президент и след тях трябва да влязат в сила повечето от одобрените промени в Конституцията.

На пресконференция след като управляващата партия обяви победата, Ердоган говори необичайно спокойно и призова държавите по света да уважат резултата. Той изтъкна силната подкрепа в Югоизточна Турция, където живеят предимно кюрди и се води кървав конфликт с кюрдски партизани, принудил хиляди хора да избягат.

Ердоган посочи, че в неделя е регистриран значителен скок в подкрепата за президентска система, която само преди две години бе непопулярна сред турците, както и че гласовете от чужбина са изиграли важна роля за това. "Извършваме най-важната реформа в историята на страната ни", добави президентът. И допълни, че "вотът е победа за всички гласували, независимо дали "за" или "против".

1895978

Йълдъръм изглежда влиза историята като последният премиер на Турската република, защото според 18-те нови поправки в Конституцията министрите вече ще се предлагат и назначават от президента. Освен това би трябвало да има и вицепрезиднт(и) с неизяснена докрай функция в управлението.

При отсъствие към момента на реален конкурент на Ердоган, той сигурно ще следващия президент и ще има право на два последователни 5-годишни мандата. Една от поправките, обаче оставя за него теоретична възможност и за поне още една петилетка на власт, ако по време на втория му мандат се свикат извънредни президентски избори. Което означава, че той може да управлява до 2029 г.

1895976

Опозицията ще обжалва резултата: Властта е манипулирала вота

Двете основни партии от лагера против промените - кемалистката Народнорепубликанска партия (СНР) и прокюрдката Народната демократическа партия (HDP) - обявиха, че ще обжалват резултатите на много места и метода за провеждане на референдума като цяло.

"От сутринта цари хаос, ЦИК прие за валидни бюлетини без печат за валидност. Това е точно обратното на решението им относно бюлетините от чужбина, а освен това има и два различни печата за валидност", заяви Ердал Аксюнгер, зам.-председател на опозиционната СНР. По думите му в секции в Източна и Югоизточна Турция са били остранени наблюдатели от лагера "против" и има "множество други нарушения и манипулации".

"Резултатите показват, че очевидно не е постигнато съгласие в обществото, лидерите ни са в затвора, референдумът се провежда в състояние на извънредно положение, а други репресивни мерки хвърлят сянка над легитимността му", обявиха и от прокюрдката Народната демократическа партия (HDP). По техни данни "3-4% от гласовете са манипулирани в полза на Ердоган".

Брюксел: Анкара да търси национален консенсус заради близките резултати

Европейската комисия призовава Турция да търси национален консенсус заради близките резултати от референдума за промени в конституцията, даващи повече правомощия на турския президент. Съветът на Европа, в който членува и Турция, подчерта, че е изключително важно да се осигури независимостта на съдебната власт в съответствие с принципа на върховенството на закона.

Редица членове на Европейския парламент изразиха разочарование от изхода на вота. Външният министър на Австрия Себастиан Курц коментира, че "това ще усложни бъдещото сътрудничество между Анкара и Европейския съюз".

Манфред Вебер, лидер на групата на Европейската народна партия (ЕНП), заяви, че президентът Реджеп Ердоган разделя страната си. Съпредседателят на групата на Зелените в ЕП Ска Келер, пък каза, че резултатът е "унищожителен удар за демокрацията в Турция".

Германия сдържана, призова за спокойствие и приемане на факта

Германия обаче изенадващо побърза да приеме резултата. Външният министър Зигмар Габриел заяви, че е добре, че референдумът е минал и призова хората да се успокоят. "Изглежда резултатът е оспорван, както и очаквахме. Но турският народ накрая гласува и съветваме да се запази спокойствие и да се продължи с разум напред", каза Габриел.

Петер Алтмайер, началник на кабинета на канцлера Ангела Меркел, бе по-сдържан и предпочита да се изчакат официалните резултати. Запитан дали гласуването е било проведено в свободна и демократична обстановка, той оттовори, че правителството ще обсъди вота след крайните резултати и данните на наблюдателите дали вотът е бил честен.

Високопоставеният член на социалдемократите в Германия Аксел Шефер каза, че понякога мнозинствата, постигнати в демократични избори, работят срещу демокрацията. "Гласуването за Брекзит тласна Великобритания в периферията, след избирането на Доналд Тръмп той поведе САЩ по пътя на авантюри, референдумът на Ердоган води Турция към абсолютизъм и през 1933 г. парламентарните избори поведоха Германия към бездна", коментира Шефер.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • Сега "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Есента на демона" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.