Игpaтa нa нepви

„...Ние като европейци – България и Швейцария – нашата роля е тази, да кажем: Ние не трябва да бъдем в подчиненост на единия лагер срещу другия. Ние трябва да останем самите себе си и да играем тази роля на мост, за да намерим общия изход и да бъдем БРОД за МИР.“

по статията работи: iNews | 22.01.2022 | 13:19
Игpaтa нa нepви
сп. "Сгурност"
Повече за:

"...Ние като европейци – България и Швейцария – нашата роля е тази, да кажем: Ние не трябва да бъдем в подчиненост на единия лагер срещу другия. Ние трябва да останем самите себе си и да играем тази роля на мост, за да намерим общия изход и да бъдем БРОД за МИР."  

"...Този проект се нуждае от нова Идея. Не е трудно да се видят основните ѝ черти: Славянско възраждане (традиция, идентичност, историческо самосъзнание) + социална справедливост. Ще загубим петата колона веднага след първия изстрел, няма да се налага да убеждаваме когото и да е - от ужас тя самата ще се ликвидира. Либерализмът и западничеството ще изчезнат, всичко останало - и ляво, и дясно - ще остане. Тук задачата е да се обединим в името на великата цел. Така и ще стане.

Санкциите, с които Западът заплашва, ще довършат останалото - това е най-добрият възможен инструмент за изчистване на предателите и чуждестранните агенти. Ще устоят единствено патриотите, които няма защо да бягат. И това ще бъде техният час - нашият час !" /Александър Дугин/

Игpaтa нa нepви и тъpпeниeтo oт cтpaнa нa Pycия ĸъм Aмepиĸa пpиĸлючи. B тoвa e ĸaтeгopичeн пpeзидeнтът Bлaдимиp Πyтин, ĸoйтo пocтaвя яceн и тoчeн yлтимaтyм нa CAЩ. B пpoтивeн cлyчaй щe избyxнe вoйнa.

...B близocт дo pycĸaтa гpaницa нe иcĸaмe вoeнни чacти и тoвa e пocлeднaтa ни дyмa. Aлиaнcът тpябвa дa изтeгли вoйcĸитe cи, зaщoтo pиcĸoвeтe oт вoeнeн cблъcъĸ вeчe ca peaлни", ĸaзвa ce в cъoбщeниeтo.

"Ha pъбa cмe. Ha pъбa нa нaй-cтpaшнoтo, ĸoeтo винaги и вcячecĸи cмe ce oпитвaли дa избeгнeм. Ho явнo Aмepиĸa иcĸa дpyгo и щe гo пoлyчи, aĸo пpoдължи тaĸa yпopитo дa нacтoявa. Pycия нe ce бoи oт битĸи, пeчeлилa e мнoгo, щe пeчeли пaĸ. Ho би ми ce иcĸaлo в 21 вeĸ нeщaтa дa cтoят пo дpyг, цивилизoвaн нaчин" ĸaзвa Πyтин.

В този момент високопоставен американски чиновник – шефа на военния комитет на НАТО заяви че "...редица държави се надяват на тяхна територия да се разположат натовски бази..."

Колегията на списание "Сигурност", професионалната и експертна общност приема с дистанцирано презрение, това лицемерно атлантическо поведение. Но със загриженост и тежко безпокойство констатираме, че българският политически и държавен елит е поставен в изключително тесен гео-политически коловоз, който би могъл да се превърне в окоп от всяко безотговорно, проявено от този елит пристрастие... А България да осъмне

и прекара новата 2022 година като прифронтова държава.

Има ли в страната ни все още хора, които знаят какво е война и си дават сметка за измеренията на проблема.?! Нашият политически елит видимо не разбира това или няма свободната воля да го изрази.  

"Относно евентуална война и заплахата за страната ви – обърна се септември 2019 г. към Национален дискусионен форум БРОД ЗА МИР  Ги Меттан – консерватор в швейцарския парламент и автор на световния бестсейлър"Защо така обичаме да ненавиждаме Русия". –  България е малка, точно както и Швейцария, която трябва да съществува и взаимодейства с по-мощни съседи, но и да запази своята независимост, като остане господар на собствените си решения! Тя трябва сама да избира собствената си съдба, а не да приема да й бъде налагана отвън. В съвременния контекст България винаги е била близка и сътрудничеща с Русия.

Но точно тук изкристализира големият американски маньовър: да се пречупят, да се скъсат цивилизационните връзки между исторически близки славянски, православни народи /стари връзки, съюзнически и приятелски/, да бъдат наложени и трансформирани в бъдещи противници и врагове. С Черна Гора – те успяха... Следваща в листата на "чакащите" е България. Още повече, че тя е вече в НАТО. Достатъчно е да инсталират военна база.

Аз не съм срещу САЩ! И не в това е въпросът. Но Вие трябва да запазите своята автономия, самостоятелност при взимане на решения. Не трябва сами да бързате "да влизате в устата на звяра".

В крайна сметка – вие сте тези, които взимате решения, вие решавате. Ако просто откажете да инсталирате чужда военна база – просто отказвате, не разрешавате. И какво толкова страшно ще стане? От какво "наказание" се страхувате? Това си остава вашият избор. Да, изборът е сложен, но вие все още имате избор! И той е ВАШ!"

Днес, в условията на нарастващо напрежение в света и усилващо се геополитическо противопоставяне, въпросът за това – да търсим канали и възможности за диалог, компромиси и разумни за съдбата на страната ни решения се превръща в ключов за предотвратяване на национална катастрофа. Особено належащо това е за страни като нашата, която днес се намира в обстановка на демографски срив, вътрешни конфликти, медицинска криза, разрушена икономика, институционална немощ и т.н. В този смисъл, едни истински държавници би следвало да отстояват позицията, че ние не желаем да бъдем нито географска площадка, на която да се разиграват геополитически битки, нито стена /буферна зона/ – възпираща нечии /въображаеми или реални/ опасности за чужди интереси. Точно обратното, национално отговорно е – Отечеството ни да стане брод на мира и доброжелателното сътрудничество! Православна, неутрална зона за преговори и взаимодействие между очертаващите се два военни блока. България – ХЪБ /концентратор/ за Балансите в Черноморската зона. В тази архитектура е и нашето желание – не само България, но и Балканите да станат зона без чуждо военно присъствие, а балансите гарантиращи и гражданския мир – задължителни.

Това го говорим на фона "Северна Македония"– която с американско лобиране се е засилила да влиза в ЕС за сметка на българската история...

Ние сме създатели на една цивилизация, на основата на нейната писменост и на основата на нейната традиционна религия. И оттук особената роля, особеното място, което трябва да играе нашата страна. Та нима няма анализатори в САЩ и НАТО, за да проумеят ефективността на един такъв ход, превръщайки Минск в София – Православна България в зона на мира, където Русия ще се чувства различно и ще възприема различно.?! "И ние като европейци – каза Ги Меттан – България и Швейцария включително – мисля, че нашата роля е тази, да кажем: Ние не трябва да бъдем в подчиненост на единия лагер срещу другия. Ние трябва да останем самите себе си и да играем тази роля на мост, за да намерим общия изход и да бъдем БРОД."

Страната ни в никакъв случай не трябва да бъде източник на така налагащия се в обществото от партийни марионетки и СМИ  враждебен език и поведение. Нещо повече: Днес ако мислиш по различен начин, ако някой разглежда Русия като приятел, като свой брат по вяра и език, ако някой българин обича роднините си в Македония, счита ги за българи и го заявява –  той е обявяван за "враг" на България! Това са безумия. Не друг, нашето Министерство на външните работи говори с такъв враждебен език по отношение на Русия. За съжаление такъв враждебен език и поведение, отдавна заложен от "добронамерените" ни евроатлантически ментори на политическата класа , разпалва хибридните пламъчетата и нагласите за една вътрешна, гражданска война.

"... Претенциите на Запада, че е мерило на универсалните ценности, са провалени. В това вече не вярва дори самият Запад. И останалите народи и цивилизации не са задължени да споделят неговия собствен и отнасящ се изключително за него самия исторически песимизъм и настъпване на тотална перверзия..." – категоричен е Александър Дугин и продължава:"Източна Украйна цялата минава към Новорусия. Това не се обсъжда. Това е съзнателна част от източнославянския свят, винаги е била – въпреки дивата русофобска пропаганда. Новорусия - целият Ляв бряг на Днепър + Одеса - отдавна чака своя час, за да се сбъдне. Новата държава следва незабавно да се приеме в състава на Източнославянския съюз заедно с Русия и Беларус .Този проект се нуждае от нова Идея. Не е трудно да се видят основните ѝ черти: Славянско възраждане (традиция, идентичност, историческо самосъзнание) + социална справедливост. Тоест дясна политика + лява икономика, именно това се очаква от всички. Ще загубим петата колона веднага след първия изстрел, няма да се налага да убеждаваме когото и да е - от ужас тя самата ще се ликвидира. Либерализмът и западничеството ще изчезнат, всичко останало - и ляво, и дясно - ще остане. Тук задачата е да се обединят в името на великата цел. Така и ще стане.

Санкциите, с които Западът заплашва, ще довършат останалото - това е най-добрият възможен инструмент за изчистване на предателите и чуждестранните агенти. Ще устоят единствено патриотите, които няма защо да бягат. И това ще бъде техният час - нашият час !"

При какъвто и да било военен конфликт с ниска или средна интензивност, при наличие на военнотехнически средства /способности/, разположени на наша територия, всички ще "го отнесем по пълна програма"/обобщи наскоро проф. Иво Христов/. Не защото България е враг и е фактор за нещо, а просто оперативната военна наука за водене бойни действия, оценява и атакува точно тези "военни способности", с които противникът те застрашава. Колкото по-висока е степента на заплаха /инфраструктури, комуникации, логистични центрове, видове въоръжения... и колкото по-близо до целите си са позиционирани/, толкова по-мащабен и мощен ще бъде ответния удар. Кой загрижен за Българите евроатлантик, ще ползва Родината ни за преходна територия и плацдарм срещу Русия, ако дори малко се съобрази с интересите на българите, с нашата историческа и културна идентичност, с пораженията които биха предизвикали на земята и хората ни при един военен конфликт.?!

България не се нуждае от допълнителна защита срещу Русия – това заявява руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко в интервю за "Комерсант".

"...Казват, че Румъния и България трябва да бъдат защитени, защото са членки на блока. От кого да бъде защитена България? От Русия ли? България стои върху костите на руските войници, пожертвали живота си за освобождението ѝ”, заявява Грушко, който беше начело на руската делегация по време на януарските преговори с НАТО в Брюксел.

България просто се ползва, като удобна площадка в близост до военните цели на САЩ. С руския демараж в Казакстан, беше демонстрирано, че Русия разглежда бившите Съветски републики, като изключителна зона на тяхно влияние и "това вече не подлежи на коментар". Експертите предвещават "екселерация на историческото време". Нашият легален /но не легитимен/ политически и държавен елит, /до колкото можем да наричаме така политически субекти, избирани от години с 10-12% реален национален вот/– та, този "законен", но "непризнат"според Вебер "елит", е нужно да прозре в новата и опасна за бъдещето на България обстановка, да прогледат дори към реакциите на нашите държавници от по-близката ни история, поне да видят политическата мъдрост и воля на цар Борис I... Видимо предстои преформатиране на всички взаимовръзки и логистични вериги в общественото пространство. Светът се намира в съвършенно нова геополитическа ситуация, вече наричана "2-ра карибска криза". Под формата на "кризи", се преминава към съвсем нови форми на обществени отношения.

"Свободния пазар е отживелица"– казва месията на "зануляването" Шваб. 

"Свободен пазар никога не е имало"– казва проф.Христов. Това е неолиберално, идеологическо клише, което прегриза всички жизнени устои , житейски норми, естествени процеси и отношения в света. Това не е капитализъм, а форма на преразпределителна икономика. С особенна жестокост и безкруполност глобалистите направиха това в страните от Източна Европа и не без 30 годишната пасивност и безразличие на Русия /особено към съдбата на нас – българите/.

Българя днес – с една мъчително конструирана коалиция, начело на драматичното състояние на българското общество – концентрирало в точка всички "прелести" на 30 годишния преход... В пълен демографски срив, с не повече от 5,5 милиона реално пребиваващи на територията на страната... И тези наши т.нар "политици"/не държавници/, с типичното за нашите ширини "сготвено, кухненско"мислене /проф. Иво Христов безапелационно ги обобщава в репликата "вземи парите и бягай..."/ – днес политиците ни затвърждават пътя към апокалипсиса със зелени сартификати и с битовизми – атрактивно измествайки фундаменталните проблеми за оцеляването, за идентичността, за мира... И отдалечавайки "поданниците" си от здравия разум.., здравия разум, на който не зная вече като нация и народ – дали сме способни.?!

Да си кажем истината – без допитване до народа и провеждане на национален референдум за участието на българия във военни действия срещу Русия, както и разполагането на воено-техническо оборудване и логистика срещу Руската страна е престъпление и национално предателство!

Абсурдно е контролирана отвън политическа клика, избрана с 12% от гласовете на българите, да вкара страната ни във военни действия срещу Русия !

Защото е абсурдно /г-н Георги Първанов/ да бъдем и в НАТО без провеждане на подобен национален референдум !

Да си кажем истината – тези, които настояват за военни бази на НАТО в България, ще се обрекат на вечно презрение, а диктатурата на съвестта на нацията, ще ги преследва като национални предатели , както казва Голда Меир /първата жена – министър председател на Израел/– до девето коляно... Което ще бъде тъжно, след като само преди няколко месеца имаха нагледен пример от Кабул, как се бърза за последния самолет, с който се оттеглят господарите им.

"Европа трябва да изгради система за колективна сигурност заедно с Русия въз основа на правилата, разработени преди 30 години."  / Макрон, Съвета на Европа, 19януари 2022/

Лазар Мурджев, сп. "Сигурност"

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, еп.67 /п./
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
Васил Найденов: Наивна сума, но необходима за много колеги 500 лв. пенсия за Васил Найденов и още 107 родни звезди това предложение за пожизнена пенсия направиха в сряда от ГЕРБ.