Кое е по-голямото зло - Асад или Ислямска държава? Светът очаква отговора на САЩ

От Белия дом идват сигнали, че е възможна коалиция с Москва, пречката е непреклонността Вашингтон в намерението да отстрани сирийския президент

по статията работи: Галина Александрова | 18.09.2015 | 15:55
Кое е по-голямото зло - Асад или Ислямска държава? Светът очаква отговора на САЩ
Възможна ли е коалиция срещу Ислямска държава, която да включва както САЩ и западните им партньори, така и Русия? Дали именно такава коалиция няма да се окаже най-ефективна в борбата с джихадистите, особено ако си сътрудничи с войските на Асад? Кое е по-голямото зло сега - Асад или разрушителната сила и зверствата на ИД, отключили бежанската вълна, заляла Европа? Ако това не е Асад, не е ли време световните сили да постигнат компромис в името на оцеляването на цивилизационния модел на света, който познаваме? През последната седмица тези въпроси все по-често се срещат в коментарите на международните наблюдатели.

Москва нееднократно заяви, че е готова да сътрудничи на Запада срещу заплахата на тероризма. От Белия дом също идват сигнали, че има значителен брой гласове в подкрепа на тази идея. Съединените щати се надяват дискусията между американските и руските военни за сирийския конфликт да започне много скоро, заяви и държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на визитата си в Лондон в петък, цитиран от AFP. "Президентът вярва, че разговорите между военните са следващата важна стъпка, и аз се надявам те да се състоят много скоро", каза Кери.

Пречката е непреклонността на Вашингтон, който не отстъпва от намерението си да отстрани Асад. Русия пък твърди, че не може да се постигне ефективност срещу джихадистката групировка без добре организирана армия на сирийския президент.

Руският външен министър Сергей Лавров днес отново заяви, че водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак би трябвало да координира действията си със сирийското правителство в съответствие с международното право. Той настоятелно призова САЩ и техните съюзници да приемат сирийското правителство като партньор в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и предложи да сподели с Вашингтон всякаква информация за военните си доставки за Дамаск, предаде Асошиейтед прес.

Пренебрегването на потенциала на сирийската армия като съюзник в борбата с "Ислямска държава" означава да се жертва сигурността на целия регион.

"Няма причина да се избягва сътрудничеството със сирийското ръководство, което се противопоставя на тази терористична заплаха", заяви Лавров. По думите му "сирийският президент командва най-способните сухопътни сили, които се борят с тероризма".

"Отхвърлянето на подобна възможност, пренебрегването на потенциала на сирийската армия като партньор и съюзник в борбата с "Ислямска държава" означава жертване на сигурността на целия регион заради политически или геополитически намерения и сметки", заяви Лавров.

САЩ обаче неколкократно обявиха, че Башар Асад не може да бъде партньор и призоваха руснаците да не удължават гражданската война в Сирия, като доставят военна продукция на правителствените сили. Освен това САЩ подозира, че Москва използва борбата с "Ислямска държава" като прикритие, за да атакува сирийски опозиционни групи, които се бият срещу Асад.

Междувременно обаче Асошиейтед прес съобщи, като се позова на свои източници, че правителството на САЩ възнамерява да преразгледа неуспешните си усилия да обучи хиляди умерени сирийски бунтовници, които да се включат в боевете срещу групировката "Ислямска държава".

Вашингтон предвижда, вместо да обучава бунтовниците за боеве на фронтовата линия, да подготвя малки групи, които да се включват в по-големите кюрдски и арабски сили в Североизточна Сирия. Освен това, Пентагонът предвижда значително да намали броя на обучаваните бунтовници - от първоначално планираните 5400 на година до едва 500. Промяната е признание от страна на САЩ, че сегашният подход не работи, коментира АП, цитирана от БНР.

Сирия ще поиска руски войски да се включат в боевете с бунтовниците, ако това се наложи, съобщи по-рано сирийският външен министър Уалид Муалем, цитиран от Ройтерс. По думите му, обаче, сега в Сирия няма руски бойни части.

Не се водят съвместни сражения с участието на руски войски, но ако решим, че има нужда от това, ще проучим този въпрос и ще отправим искане, заяви Муалем за сирийската държавна телевизия. Той разговаря в Дамаск със специалния пратеник на генералния секретар на ООН Стафан де Мистура. Пратеникът на ООН предвижда да създаде работни групи за подготовка на международна конференция Женева-3.

Предвижда се представители на режима в Дамаск да преговарят с представители на три опозиционни групировки за постигане на споразумение за спиране на гражданската война. Експертите ще започнат работа в Женева в началото на октомври.

Русия от няколко седмици засилва военното си присъствие в Сирия, като строи самолетна писта до сирийския град Латакия, смятан за бастион на Асад, и доставя тежка техника и оръжие за силите на Асад. Сирийската армия е започнала да използва нови оръжия, доставени през последните месеци от Русия, съобщи по информация на  военен източник на агенция Ройтерс сайтът newsru.com, цитиран от в. "Сега". Оръжията се отличават с висока точност и ефективност , заявил източникът и добавил, че става дума за въздушни и наземни системи.

От няколко месеца сирийската армия се е обучавала да ги използва и сега ги прилага в бойни операции. Не се уточнява видът на оръжията, а само се отбелязва, че са "нови типове". Преди дни сирийското външно министерство потвърди, че Русия доставя нови оръжия и че руски специалисти обучават местни военни.

Руското външно министерство неколкократно заяви, че военната подкрепа на Дамаск е за противодействие на тероризма, за запазване на държавната цялост на Сирия и за предотвратяване на "тотална катастрофа" в региона. Говорителят на Пентагона Питър Кук каза вчера, че военната помощ за режима на Башар Асад е "контрапродуктивна за окончателно решаване на проблема в Сирия, което според нас може да бъде постигнато по политически и дипломатически път, а не чрез военни средства".

Неотслабващото военно присъствие на Русия в Сирия притеснява службите на САЩ за отбрана и разузнаване, според които руските намерения са всичко друго, но не и прозрачни, и които остават подозрителни към непрекъснатите призиви на Москва за директни преговори между военните на двете страни, коментира Voice of America.

Действията на Москва карат някои представители на САЩ да признаят, че Русия неминуемо ще има думата в процеса на разрешаване на кризата в Сирия. "Русия ще бъде партньор в процеса, защото кара думата й да се чува", казва анонимен американски представител. "Ние сме отворени за диалог. Сега руснаците трябва да ни кажат какво правят", добавя той.

Според разузнаването и отбраната на САЩ руските приготовления при въздушната база в Латакия изглеждат "с отбранителен характер". Те обаче предупреждават, че това положение бързо може да се промени. Според американските представители два големи руски товарни самолета "Кондор" се приземяват всеки ден в базата в Латакия, носейки нови доставки. Руски товарно кораби също правят доставки. Последните включват два руски хеликоптера за нападение Ми-24, два транспортни Ми-15 и около 6 танка.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Панорама с Бойко Василев
  • Сега "Скъпа мамо" - сериал, еп.3
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Аз обичам България" - забавна...
  • 22:30 "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.