Местан: Засипаха ме с помия, за да ме отстранят! С какво заслужих това от Доган?!

Няма друг път за ДПС освен евроатлантизма, за да измием с години насажданото внушение, че е скритата проруска партия, заяви в Момчилград сваленият лидер

по статията работи: iNews.bg | 26.12.2015 | 15:20

"Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по който се взе... Върху мен се изсипват помии, които са неверни, за да ме очернят пред избирателите... С какво заслужих такова подмолно отношение от страна на почетния председател г-н Ахмед Доган, след като 19 години го защитавах и в най-критични за него ситуации и не дадох и прашинка да падне върху публичния му образ?! Не знам с какво заслужих - дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп?!"

Това заяви пред журналисти в Момчилград прогоненият позорно от всички постове в ДПС, в това число и като редови член, Лютви Местан, цитиран от Фокус.

Той отрече да е изнасял секретни документи от Народното събрание и всеки, ойто пожелае, може да разбере в деловодството на парламента, че изобщо не е проявявал любопитство към такива документи.

"Ще бъда пределно публичен и съм публичен, както винаги съм бил. Това е отговорът на въпроса. Тезата, която се съдържа във въпроса ви, е толкова вярна, колкото са верни и другите помии, които се изсипват върху мен. Бил съм изнесъл секретни документи. Влезте в секретния отдел на парламента да видите дали има мой подпис”, призова Местан.

По думите му "неверни са и слуховете", че на сватбата на дъщеря му посланик на друга страна му е подарил кола за 300 000 евро.

Според Местан цялата тази негативна кампания срещу него цели да го очерни за пред избирателите на ДПС, които го подкрепяли. "Защо е тази кампания? За да се прикрие очевадния факт за едно решение за изключването ми от партията и от снемането от ръководните позиции, което не се подкрепя от избирателите на ДПС. Решението е факт, приемам го, но не приемам нито начина, по който се взе, нито основния мотив, с който категоричен е Местан.

"Най-често повтаряната теза не от мен, а от хората, с които се срещам, е че дори осъденият на смърт има право на последна дума. За последните 19 години съм защитавал почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган и в най-критични ситуации не съм позволявал да падне и прашинка върху публичния му образ. Не знам с какво заслужих, дори без да ми се поиска официално оставката, да бъде свикано заседание, до което да нямам достъп”, жалва се бившият лидер и дългогодишен член на етническата партия.

По повод най-голямото обвинение срещу него, отправено на 17 декември от Ахмед Доган в Боянските сараи, че декларацията му за сваления от Турция руски изтребител на сирийско-турската граница е огромен гаф, заемайки страната на властите в Анкара, сваленият лидер каза, че ДПС и България не могат да стоят като неутрален наблюдател между Русия и НАТО.

"Хиляди пъти да бях убеден, че ще ми се отреже главата след тази декларация, пак щях да я прочета. Колкото и да не бях съгласен с тези критики, усетих и шанса, че вътре в тази партия може да започне един истински дебат. Дали е грешка декларацията, която представих в парламента? Ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО", заяви Местан.

Той увери, че текстът на декларацията е писан в централата на ДПС, а не, както се твърди – в турското посолство и че абсолютно всички членове на парламентарната група са били запознати предварително със съдържанието й.

"Декларацията за сваления руски самолет се роди в Парламенталната група на ДПС. Не мога да бъда обвиняван, че решението е било еднолично. Диктувах я пред колегите. Мога да изброя имената на колегите, които присъстваха, а някои от тях взимаха учас. Декларацията не ми е дадена от друга държава. През този период не съм и напускал страната, за да има такова твърдение. Пуснете видеозаписа от Народното събрание, по време на което прочетох декларацията за сваления самолет и ще видите възторженото ръкопляскане на всички от парламентарната група на ДПС”, каза още в своя защита прогоненият лидер на ДПС.

Местан отхвърля категорично обвинението, отправено му от Ахмед Доган, че е национален предател. "Днес съвсем естествено се задава въпросът как ще обясним противоречието на възторжените ръкопляскания и присъдата на основание тази декларация, която бе гласувана?”

"Хората, с които работихме, много добре знаят, че Местан не може да бъда представен като национален предател на България", посочва още той.

Местан благодари за съвместната работа години наред с членовете на ДПС. "Знам какво им е и затова още на 24 декември сутринта отправих един човешки призив - да не загубим именно човешкото си достойнство. Защото загубим ли достойнството си, губим всичко!".

"Декларацията се подкрепя от огромната маса избиратели на ДПС, точно защото регистрирам това днес и на Тюркян чешма, и на този площад в Момчилград, за мен важният приоритет е не кой с какви механизми държи партийната машина. Не визирам хората, защото знам какво им е, каква вътрешна драма преживяха всички, с които работихме, гледайки се в очите. Те много добре знаят, че Местан не може да бъде представен като национален предател на България. Те много добре знаят, че тази линия на евроатлантизма бе не линията на Местан, а обща кауза на ДПС, на цялата парламентарна група. Те по-добре от мен знаят, че точно евроатлантизмът ще измие от публичния образ на ДПС от години насажданото внушение, че сме скритата проруска партия. Няма друг път за развитие”, отсече бившият лидер на партията.

На въпроса защо е придружаван от голяма група турски дипломати, Местан отговори, че "изконно право на дипломатите е да уважат подобни митинги".

"Когато става въпрос за дипломати и представители на неправителствени организации от Република Турция, следва да се има предвид, че това е страна, която е истински приятел на България и партньор в НАТО, с която ние трябва да имаме стратегическо партньорство, от което България на първо място ще има ползи. България трябва да изработи стратегия за приятелство с всички свои съседни държави, особено когато са заедно в НАТО, без исторически комплекси. Това е оптимистичната ми теория за развитие на Балканите. Точно в тази връзка се разполага и идеята ми за необходимостта от разширяването на ЕС”, подчерта Местан.

По повод престоя му в турското посолство след внезапното му сваляне от всички постове в ДПС пък обясни: "Изконно право на всеки български политик е да осигури сигурността си. Не съм искал подкрепа, имах няколко часа да организирам сигурността си".

Междувременно днес трима депутати от ДПС обявиха, че напускат парламентарната група на партията заедно с досегашния лидер Местан. Независими народни представители стават Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед, съобщи БНР.

Във връзка със ситуацията в ДПС областният лидер на движението в Кърджали Бахри Юмер пък обяви, че засега няма да напусне партията: "Но ако в Областния съвет картината продължава да бъде същата, няма да имам място там", каза Юмер пред журналисти. Днес той придружаваше бившия си партиен шеф Местан на възпоменателните церемонии за жертвите на възродителния процес.

"Най-много аз имам правото да получа информация. Няма човек, който да ми е казвал, че има някакъв проблем, а трябваше да бъда уведомен. Аз съм един от учредителите на тази организация”, изтъкна Бахри Юмер.
"Ако изневерим на каузата и се отклоним и милиметър, мен ме няма вече там. Говоря в лично качество, защото никога не го правя от името на други хора. Всеки си има глава на раменете и сам отговаря за действията си”, предупреди той.

Юмер призна, че е дълбоко обезпокоен от случващото се в ДПС. "В една нормална партия какво трябваше да се направи? Ако има такъв проблем, се свиква съответната организация и той се обсъжда. Дава се думата на човека. И осъденият на смърт има право на последна дума. Не може по този начин!”, отсече областният председател на ДПС - Кърджали.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Насърчаване на духа анимационен филм
  • 15:15 Арабела се завръща или Румбурак -...
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно /п/
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме
  • Сега Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Час пик" - сериал, еп.6
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.