От дипломацията до войната или лъжите на Обама

Изпращането на командосите в Сирия е сериозен удар за американския президент

по статията работи: Беатрис Николoва | 01.11.2015 | 20:25
От дипломацията до войната или лъжите на Обама
http://regretfulmorning.com

След като в петък от Белия дом съобщиха, че Америка изпраща войници от специалните части на границата на Сирия и Ирак, за да помагат на тамошната армия в борбата с Ислямска държава, стана ясно, че Обама няма да следва пътя на дипломацията, както обеща на американците.

Разполагането на сухопътни войски само ще удължи войната и тотално нарушава обещанието, което Барак Обама даде през 2013 година, а именно, че няма да праща американски пехотинци в Сирия (Обещанието "без ботуши в Сирия"), отбелязва в анализ Huffingtonpost.

Изданието все пак отбелязва, че за момента САЩ изпраща само 50 войници, които ще имат консултантска дейност и няма да участват в преки битки. Въпреки това, изпращането на пехота в Близкия Изток е удар за американския президент, който винаги е твърдял, че неговата политика ще се гради на ликвидиране на военния авантюризъм на САЩ.

Сенатор Браян Шац посочи, че разполагането на американците в Сирия може да доведе до директна конфронтация с армията на Русия и сирийските правителствените сили. Най-сериозни притеснения сенатор Шац има относно ливанската организация Хизбула, която се бие за иранските бойци и подкрепя сирийския президент Башар Асад.

Освен това Обама не прекрати наследените му войни в Ирак и Афганистан.

Ирак

"Ако стана президент, първата мисия, която ще дам на армията ни е краят на войната в Ирак", това каза през юли 2008 год. Тогавашният сенатор Барак Обама само 4 месеца преди президентските избори.

В края на първия си мандат през 2011 год. обещанието беше същото. Въпреки това имаше ясни знаци, че оттеглянето на американската армия от Ирак няма да е краят на американското присъствие там. САЩ остави начело на страната Нури ал Малики, който ръководеше корумпирано правителство и е напълно отчужден от сунитското малцинство в страната, но е послушен и следва американската политика.

Въпреки това през 2014 год. ясно пролича, че обучението, което американската армия направи на войниците в Ирак, което струваше 25 милиарда и продължи 8 години е било напълно неефективно, тъй като Ислямска държава превзе Мосул почти безпроблемно.

Афганистан

Обама многократно отлагаше изтеглянето на американските войници от Афганистан. През декември миналата година, Обама най-сетне обяви края на американската бойна роля там. През март тази година обаче президентът на Афганистан Ашраф Гани поиска 10 000 войници да останат в страната поне до края на 2016 год.

Миналият месец талибаните поеха стратегическото афганистанския град Кундуз, което вероятно значи, че американските войници няма да напуснат скоро Афганистан.

Гуантанамо

Възможността на Барак Обама да спази обещанието си да закрие затвора в Гуантанамо бързо се изпарява.

Секретарят по отбраната на САЩ, Аштън Картър, публично фокусира вниманието си върху алтернативни места на територията на САЩ, на които да приютят затворниците, за които администрацията твърди, че не могат да бъдат освободени и трябва да бъдат задържани "завинаги”.

Тази смяна на позицията е отвличане на вниманието, според мнозина, които твърдят, че президента трябва вместо това да работи за освобождаването на мъжете, които отдавна са получили разрешение за преместване.

Преди 2 седмици саудитският гражданин Абдул Шалаби бе изпратен у дома. Той прекара в гладна стачка 10 от своите 13 години, прекарани в затвора в Куба.

Мароканецът Йонус Чекоури бе репатриран миналата седмица, въпреки че не е ясно дали ще бъде свободен човек у дома.

Шакер Амер, последният британски поданик в Гуантанамо, също получи разрешение, както и по-рано през 2007 г. от администрацията на Джордж Буш.

Отказът на САЩ да израти Амер у дома, който страда от хронични психологически и физически проблеми, може би е най-голямото противоречие в заявения ангажимент на администрацията на САЩ, че иска да затвори скандалния затвор.

Британското правителство многократно поиска САЩ да позволи на Амер да се върне в Англия, за да се бъде заедно с британската си съпруга и четири деца – включително и дете, което е родено в деня, в който Амер пристигнал в Гуантанамо.

"Той има получено разрешение от повече време, отколкото Обама е президент”, отбеляза лидерът на Лейбъристката партия на Великобритания Джеръми Корбин по-рано тази година. Корбин постави под въпрос дали Амер не е задържан, "защото знае твърде много и е видял твърде много – гладни стачки, мъчения и бруталност”.

Военният съд в Гуантанамо има съмнителната слава, че е единственият международен трибунал в съвременната история, който е съдил дете – Омар Хадр – за военни престъпления.

Броят на затворниците, държани в Гуантанамо намаля, откакто Обама встъпи в длъжност от 242 в началото на 2009 г. до 114 в момента. Но за мъжете, на които бе обещано от президента, че затворът ще бъде затворен отдавна – това е малка утеха.

Иран

Ядрената сделка на САЩ с Иран е може би единственото спазено обещание на Обама в международен план – дипломатическите молби тук свършиха работа.

Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) постигнаха историческо споразумение за решаване на дългогодишния спор по ядрената програма на Техеран след повече от десетилетие преговори. Така санкциите, наложени на Иран от САЩ, ЕС и ООН, ще бъдат вдигнати в замяна на съгласието на Техеран за дългосрочни ограничения върху ядрената му програма, която Западът подозираше, че е насочена към създаването на атомна бомба.

Споразумението е важна политическа победа за президентите на САЩ и Иран Барак Обама и Хасан Рохани. И двамата лидери обаче са изправени в страните си пред скептицизъм от страна на влиятелни поддръжници на по-твърдата политика.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви от своя страна, че споразумението "показва, че американската дипломация може да донесе реални и съществени промени".

Тази седмица и представител на Иран участва в преговорите във Виена тази седмица, които имаха за цел да стигнат до дипломатическо решение на сирийската гражданска война, която продължава вече 5 години. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя На Коста с обич /филм...
  • 22:00 Любов в окови 4 тв филм /4 епизод/
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.2, еп.2
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.