Десетте най-удивителни здания в света

Велики умове комбинират въображение и умения, за да създават спиращи дъха сгради по целия свят

по статията работи: Андриян Георгиев | 09.09.2011 | 14:30
Десетте най-удивителни здания в света
Buzzle.com

Най-удивителните сгради в света доказват, че изобретателността човешка не познава граници. Изданието Buzzle.com ни разказва за десетте най-поразителни здания в света.

Велики умове комбинират въображение и умения, за да създават спиращи дъха сгради по целия свят. Строителството на такива удивителни здания потвърждава представата, че няма нищо на този свят, което да не е постижимо за човешкия разум.

Има много сгради по света, които заслужават възхищение, но тук Buzzle са избрали действително най-удивителните. Ето и техният избор: 

1. Бурж Халифа (Дубай)

Бурж Халифа се извисява на над 827 метра, което в настоящия момент я прави най-високата сграда в света. Целта на построяването на тази пленителна иглообразна сграда е привличането на туристи и създателите на това чудо на архитектурната мисъл са осъществили своя замисъл. Да видите Бурж Халифа на фона на залязващото слънце е просто изумително!

2. Небостъргачът "Аква" (Чикаго, САЩ) 

Този чикагски небостъргач е шедьовър заради изключителното въображение и визия, които архитектката Джийн Ганг притежава. Издигащо се на 243,84 метра, това здание има повече от 80 етажа. Това, което я различава от други съвременни сгради, е вълнистата ѝ фасада.

3. Главната квартира на китайската държавна телевизия CCTV (Пекин, Китай)

Дори и в най-странните си фантазии може да не сте си представяли такава сграда. Ако поискаме да опишем дизайна на главната квартира на китайската телевизия CCTV, бихме казали, че тази сграда има два "L"-образни сектора, които са свързани с две хоризонтални части. Лесно е да се опише дизайна на архитектурните структури на сградата, но е трудно да се разберат. Трябва да видите с очите си тази огромна сграда (приблизително 244 метра висока) в Пекин, за да разберете нейния дизайн.

4. Извитата къща (Сопот, Полша)

Историята показва, че изкуството винаги е вдъхновявало създаването на умопомрачителни сгради, ала тази сграда в полския град Сопот получава епитета "вдъхновена" на съвсем друго ниво. Вдъхновението зад това архитектурно чудо е на Ян Марцин Шанцер и Пер Далберг, архитектите на къщата.

5. Сградата-кошница (Нюарк, САЩ)

Къде се намира най-голямата кошница в света? Ами, това е в Нюарк, Охайо. Тази кошница не е вашата нормална кошница, това е главната квартира на компанията Longaberger Basket. Сградата във формата на кошница е посветена на продукта, който компанията произвежда, и това е причината в света да има такова удивително здание.

6. Кубичните къщи (Хелмонд, Холандия)

Уморен от монотонно оформените сгради във формата на кутии, на архитекта Пиет Блом му дошла идеята за къщи във формата на куб. Тези къщи първо били построени в Хелмонд, а сега и в Ротердам също има такива жилища. Пиет Блом смятал всеки "куб" да бъде абстрактно дърво, като така направил "гора" от такива къщи.

7. Паркингът на Централната библиотека в Канзас (САЩ)

Какво ще направите, ако искате да вдъхновите хората от вашия град да използват обществената библиотека? Създавате сграда, която прилича на лавица, пълна с книги! Е, повечето от нас няма да си помислят точно това, но на няколко влиятелни човека в Канзас им дошла тази идея, като благодарение на тях градът е дом на едно от най-заинтригуващите здания в света. "Книгите", които оформят фасадата на сградата, са били предложени от местните жители.

8. Валдспирале (Дармщат, Германия)

Ако пътувате из Дармщад, тогава е почти невъзможно да пропуснете тази сграда. Многоцветният екстериор на сградата е първото нещо, което ще ви направи впечатление. Всеки прозорец в тази сграда има уникален дизайн, а тази сграда няма стандартни ъгли. Фриденсрайх Хундертвасер е архитектът, проектирал тази чудесна сграда.

9. Хабитат 67 (Монреал, Канада)

 От Buzzle не са могли да повярват на очите си, когато са видели този жилищен комплекс за първи път. На пръв поглед ще ви се стори, че отделните апартаменти на зданието са абсолютно дезорганизирани. Този проект се е родил в главата на Моше Сафди и към настоящия момент това здание е една от главните атракции на Монреал.

10. Корнишонът (Лондон, Великобритания)

Норман Фостър и компанията Arup са проектантите на това чудо. Това здание прилича на куршум, като в него са осъществени някои изключителни енергоспестяващи технически решения. Когато проектът на сградата е бил замислян, той е предизвиквал невярващо повдигане на вежди, но неговите създатели били уверени в проекта, а сега той е пример за архитектурна изобретателност.

И така, когато видите тези здания със собствените си очи, вие ще бъдете омагьосани. Отделно от горепосочените сгради, има много други здания по света, които биха разрушили вашите стереотипи относно архитектурата. Ако имате възможност, посетете всичките сгради на място и ще имате най-хубавите спомени във вашия живот.          


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 V D 09.09.2011 | 18:59
Всяка сграда сама по себе си е уникална. Много въображение е нужно и смелост, за да създадеш подобно нещо. Аз също подкрепям Мариана, "нашата" къща охлюв също е уникална. Гледах по новините, когато разказваше архитектът за нея, колко трудно е намерил хора, за да направят закръгленият куфраж и че е 8 пъти по-енергийно ефективна от която и да е санирана сграда. Дори ще създават още други къщи-животни костенурка и динозавър. Как да не се радваш на такива хора?
6 Цвете Жекова 09.09.2011 | 17:26
Май-много ме впечатли Паркингът на Централната библиотека в Канзас, иначе всичките места са невероятни. Благодаря за хубавата статия, iNews.
5 Стамена Георгиева Георгиева 09.09.2011 | 16:15
Криси и на мен кривата къща в Сопот, Полша най-много ми хареса. Все едно я гледам през някакво стъкло, което я изкривява. Невероятни творения, евала на създателите!
4 Криси Митева 09.09.2011 | 15:28
На мен най-много ми хареса изкривената къща в Сопот, Полша и естественото предложението на Мариана от българска страна:) Много е сладък охлюва! :)
3 Мариана . 09.09.2011 | 15:25
Място в класацията заслужава и нашенската къща-охлюв в Симеоново, която освен всичко е построена по „зелени“ стандарти, енергийно-ефективна и много красива → http://stroiinfo.com/userfiles/ohliov2%282%29.jpg Симпатичното архитектурно решение успява да изпревари в международна класация Националния стадион в Пекин, музея ,,Гугенхайм” в Билбао и други световни архитектурни забележителности.
2 Свилен Терзиев 09.09.2011 | 15:01
krumova, много си запозната! Била си там?
1 d.krumova _ 09.09.2011 | 14:47
Комплексът Хабитат 67 най-малко ми хареса от всички предложения в класацията. Някак ми напомня за българските панели. Най-стилен е небостъргачът Корнишонът, а от бара, разположена на върха, се открива убийствена гледка. Освен удивителна сграда, той е и проектирана така, че да икономисва ел енергия, а вентилацията се извършва чрез естествени въздушни течения:)

ТВ програма

Кино

  • Сега Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:00 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:45 Хрусковците анимационен филм /п/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.16...
  • Сега "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.