Ученици направиха музей на виното в сухиндолско училище

260 ученици, разпределени в няколко изследователски групи – по етнография, география, история и биология, активно се включиха в проекта

по статията работи: Лазар Тодоров | 31.10.2013 | 14:43

"Виното с пълно право може да се смята за най-здравата и хигиенична напитка."

Луи Пастьор

Музеят в училището в Сухиндол е създаден по проект "Минало, настояще и бъдеще на лозарството и винопроизводството в Сухиндолския регион", финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Общият бюджет е 13 561 лв.

Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.

В него са представени сортове грозде от региона, както и кратка информация за тях. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино, което са нарекли "Виното на боговете".

Майсторско ателие, група по технология на винопроизводството, дейности по графичен и Web дизайн също помагаха и даваха идеи за разработването на музея.

В музея са представени сортове грозде от региона, с кратка информация за тях. Учениците от майсторското ателие са направили макети на лозови масиви, намерили са и са подредили стари инструменти, използвани в лозаро- и винопроизводството. Експонирани са и бутилки с вино от стъкло и керамика, изработени от учениците. За целта те са посетили Троян и завод за изработка на стъкло. Направили са и специални етикети за своето вино което са нарекли - "Виното на боговете".

Най-старият сорт грозде, с който е известен Сухиндол, е гъмза, разказва Ивайло Отчев, директор на СОУ "Св. Климент Охридски" в града.

1091141

Гъмза е зреещ винен сорт. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Най-подходящи за него са проветривите места на хълмове със сравнително богати почви с добро изложение. Има среден растеж и висок добив.

От гроздето се получават червени трапезни и десертни вина. Те са плътни, пивки и хармонични. Виното на учениците е направено по стара сухиндолска рецепта, обяснява още Йотов.

Етнографската група по проекта е провела много разговори с по-възрастни сухиндолци относно историята на града, развитието на винопроизводството. Правили са екскурзии до Велико Търново, Перперикон. В няколко текста, експонирани в музея, се проследява пътят на напитката на Боговете от древни времена до наши дни.

Групата по уеб дизайн е създала сайт по проекта по идея на самите деца.

Според народната традиция в Сухиндол, няколко дни преди началото на гроздобера, се почистват и поправят всички винарски съдове, които се използват при брането на грозде и правенето на вино. Редица от тях, като каци, бъчви, подлини и др., се изработват от специално дърво, което не придава особен дъх и не пропуска виното.

Лозарството и винарството съпътстват неизменно местното население на Сухидол през вековете.

Още за виното и за проекта за винения Музей в СОУ "Св. Климент Охридски" прочетете в Sever.bg


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


9 Katrin Velinova 14.11.2013 | 14:00
В тази област са големи почитатели на виното. Добре са се сетили децата да се включат в инициатива с такъв музей
8 reni angelova 31.10.2013 | 17:49
Браво на децата за участието в този проект. Трябва да се занимават повече с такива инициативи.
7 dancho danchev 31.10.2013 | 17:00
Идеята на тези ученици е много добра да направят музей на виното в Сухиндол, нека продължат традициите в този район.
6 Пламена Христова 31.10.2013 | 15:55
Браво, поне са се занимавали с нещо хубаво и са научили нещо, а не да си играят на телефоните или да бягат от часове.
5 meden rudnik 31.10.2013 | 15:31
Сухиндол от едно време си е район , където се произвежда доста вино , Браво на учениците, че искат да покажат традициите на сухиндол в този музей . Прекрасна идея !
4 набръчкан мозък 31.10.2013 | 15:12
Браво на децата, само че сега като са направили музей на виното да не почнат да се наливат, защото така ще убият доста мозъчни клетки .
3 Църна Мацка 31.10.2013 | 15:11
Браво на децата и техните ръководители, че са впрегнали усилията си в един такъв градивен проект. Родното вино е едно от нещата, с които се гордеем, тъй като си остава едно от най-качествените в цял свят.
2 трендафил въжарски 31.10.2013 | 14:59
ами много добре са се сетили
1 мили ванили 31.10.2013 | 14:49
Браво на тях,много интересна идея.

ТВ програма

Кино

  • Сега Арена спорт
  • 13:15 Истории от Олимпийските игри
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Тийнживот тв филм /5 епизод/
  • 17:00 Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • Сега ПРЕМИЕРА: "Малибу: Палатка за...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • Сега "В очакване на Купидон" - с уч. на...
  • 14:15 "Вълшебната градина" (премиера) - с...
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "Големите постижения след 1989 с...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 "Големите постижения"
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Джон Уик 3" - с уч. на Киану...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.