Храна от Майката Земя хапни - силен и здрав бъди!

Деца от Разград отбелязват с домашно приготвена храна Деня на Майката Земя

по статията работи: Андриян Георгиев | 09.12.2011 | 14:59

Изложба от домашно приготвена храна подреждат днес (9 декември) децата от училище "Васил Левски" в Разград. Тя е част от програмата за отбелязване на Деня на Майката Земя, който е утре, съобщи директорката на училището Диана Първанова, цитирана от БТА.

С помощта на семействата си децата ще донесат в училище домашно приготвена храна, а баби и майки ще разкрият рецептите за уникалните ястия. Веднага след откриване на вкусната изложба изявите на учениците ще продължат с празнични часове на класа.

В инициативите ще бъдат включени всички ученици от началните класове. Учебният час на първокласниците ще премине под мотото "Коледни вкусотии от бабините тепсии".

Децата ще представят ястия от домакинствата, които са традиционни за Коледната трапеза. В празничните часове на възпитаниците от втори до четвърти клас ще бъдат разгледани въпроси, свързани със здравословното хранене и значението му за развитието на детския организъм.

Темите, под които ще преминат часовете по класове, са: "Храна от Майката Земя хапни - силен и здрав бъди!", "Вкусни гозбички хапни и на мен се усмихни!", "Плодовете на Земята - и вкусни, и полезни".

След урока учениците ще имат възможност дегустират домашно приготвени ястия, съобразени с принципите на  рационалното хранене и традициите в региона.

Целта е с тези инициативи децата от ранна възраст да бъдат приучвани да се хранят правилно, да знаят откъде идва храната, кои са недостатъците на бързото промишлено хранене, обясни Диана Първанова. По думите ѝ те са и част от поредица обучителни и възпитателни мерки, които педагогическият колектив реализира с други програми и проекти.

Училище "Васил Левски" е част от Международната училищна мрежа на световната организация Slow Food, допълни Първанова.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


2 Мариана . 09.12.2011 | 15:47
Чудна инициатива! Няма да е лошо да се направи подобно и за възрастните, тъй като доста сме се отдалечили от този начин на хранене – на трапезата ни по-често присъстват полуфабрикати, много тежки сосове, много животински продукти, хлябът ни няма нищо общо с този, замесван с квас, който са хапвали нашите баби и т.н.
1 Живка Илиева 09.12.2011 | 15:42
В интерес на истината българската кухня с малки изключения като някои от празничните ястия, е много здравословна. В миналото българите са се хранили преобладаващо с храни от растителен произход, тъй като са постили повече от 200 дни в годината и почти всичко, което се е слагало на трапезата е било дар от Майката Земя.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.31...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.81
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • Сега "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.