ЕК иска промени по отношение хигиената на фуражите

Промяната вероятно ще започне да се прилага от средата на 2012 година

по статията работи: Ивайло Ачев | 02.11.2011 | 18:13
Повече за:

Европейската комисия изготви промени в Регламента за хигиена на фуражите с цел предотвратяване на кризи, защита на потребителите и намаляване на икономическите загуби на страните-членки. Промяната е продиктувана от последната диоксинова криза от месец декември 2010 г. в Германия.

На заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните държавите-членки одобриха проектът на Регламент на Комисията, изменящ приложение ІІ от Регламент (ЕО) № 183/2005. Той се отнася за одобряване на предприятията, пускащи на пазара смесени мазнини или масла и продукти, получени от растителни масла, предназначени за употреба във фуражите и по отношение на специфичните изисквания за производство, съхранение, транспорт и анализи за наличие на диоксин в мазнините, маслата и продукти, получени от тях и предназначени за употреба във фуражи.

С промяната се предвижда:

  1. Операторите във фуражния сектор, които произвеждат сурови растителни масла, продукти, производни на маслата от растителен произход и смесени мазнини да бъдат одобрявани от контролните органи, а не както досега само регистрирани;
  2. Мазнините, които са предназначени за влагане във фуражите и употреба в храните да бъдат физически разделени от мазнините и маслата, предназначени за технически цели още при производството и транспортирането им;
  3. Предприятията трябва да допълнят своите НАССР планове с новите изисквания, това е система за постигане на безопасност на храните чрез вътрешен контрол на етапите, включително в търговията и сервирането;
  4. Върху етикета на продукта задължително трябва да се изписва за каква употреба е предназначен;
  5. Изисква се задължителен анализ за диоксини. Веднъж, ако в началото на веригата съответния продукт е анализиран, съответният оператор ще предоставя доказателство за това и няма да бъде анализиран на последващите етапи на разпространението му;
  6. Въвежда се задължение за всички лабораториите да уведомяват компетентните органи при установяване на наличие на диоксини във фуражите (включително, в случаите когато операторите изпращат проби за мониторинг);
  7. Задължителен минимум за анализ за диоксини в зависимост от риска за продукта, който е хармонизиран на ниво Европейски съюз.

Проектът ще бъде изпратен на Европейския парламент и на Съвета за разглеждане, което ще продължи три месеца и при одобрение на регламента Европейската комисия ще може също да го одобри. Очаква се той да започне да се прилага в средата на 2012 г., след обнародването му в Официалния вестник на ЕС.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Данчо Георгиев 02.11.2011 | 18:22
Всичко говори към подобряване качеството на млякото и млечните продукти, съответно и към месото на животното. Аз се питам - какво налага тези оскъпяващи промени и кой ще плаща за тях в началото? Не мисля, че изброените в статията причина би трябвало а стоят на първо място що се отнася до определянето на такива фуражни правила.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Отблизо
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Арена спорт
  • 13:15 Зала на славата: Георги Младенов 2...
  • 13:30 Българското село
  • 14:00 Малки истории
  • 15:00 Уча, зная и играя детско шоу
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Бриджит Джоунс: На ръба на разума"...
  • 14:45 "Примат 007" - комедия, семеен...
  • 16:30 "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Любимата на младоженеца" - с уч....
  • 14:15 "Пътешествие към любовта" - с уч....
  • 16:00 "Да хванеш гората" - документална...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.