Йотова: Реформаторите са на предизборен лов за антируски гласове

Напатихме се достатъчно от yes политика и двойни стандарти, смята евродепутатът

по статията работи: Ивелина Георгиева | 07.05.2014 | 20:58

"На предизборен лов за антируски гласове са и реформаторите, които за 25 години не можаха да облекат нищо друго освен ръждясалите доспехи на антикомунизма и анти-Русия и хората заслужено ги изхвърлиха от българската политика на предсрочните избори преди една година". Това каза депутатът в Европейския парламент от групата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Илияна Йотова в интервю за вестник "Преса".

Попитана дали не ни обвиняват, че България е троянския кон на Русия в Европа, тя отговори, че за троянския кон говорят българските политици и не е чула нито един неин колега от европарламента да си позволи да направи подобно изказване.

"Затова пък често го чувахме от Симеон Дянков, а той днес е на хранилката на същата тази Русия, очевидно вече му се е изпарило желанието да "напляска" руснаците", коментира Йотова и подчерта, че винаги е защитавала позицията, че България ще бъде мост на Русия към Европа.

"Има различни гласове и за ситуацията в Украйна, и за изхода от нея. Няма нищо страшно в това да кажеш какво мислиш. Когато имаш кауза и аргументи, когато можеш да ги кажеш и защитиш убедително, винаги ще се вслушат в тях", смята тя. В тази връзка тя поясни, че трябва да се чуят повече мнения и да се направят повече преценки, затова дипломацията и преговорите са верния път. "При налагане на икономически санкции на Русия най-потърпевшата страна сред 28-те ще бъде България", допълни евродепутатът.

Относно важността на предстоящите евроизбори Йотова отбеляза, че от този вот ще зависи дали европейският проект ще продължи да боксува, както това става през последните 10 години при управлението на десницата, или ще се върнат лидерските позиции на общността, така както искат европейските граждани.

По думите й от евроизборите ще зависи и какво ще бъде мястото на България в Европа. "Досега сякаш бяхме повече обект на европейските политики, време е да бъдем сред онези, които задават и правят политиките, необходими за всичките 28", смята европейският социалист.

Според нея в ЕС съществуват двойни стандарти и те се прилагат по отношение на Шенген към България и Румъния, които са изпълнили всички технически изисквания, но непрекъснато се предявяват нови към тях.

"Двойните стандарти по отношение на нашите работници в европейските държави, двойните стандарти по отношение на този мониторинг, който вече седма година ни тежи като воденичен камък. Ние имаме нужда от политици със самочувствие, от хора лидери, а не просто от чиновници, които с лека ръка могат да кажат: "Добре. Каквото каже Меркел, каквото предложи или реши ЕК, това е". Напатихме се достатъчно от yes политиката", каза Илияна Йотова.

На въпрос, как може да се промени всичко това тя отговори, че в икономиката трябва да заложим на малкия и средния бизнес. Това означава изработването на най-доброто европейско законодателство, което защитава малките и средните фирми, допълнителни програми за финансиране, облекчения, мотивация.

"Или голямата тема за енергийната независимост на Европа. Добре, и ние искаме да участваме в този проект, но това не може да стане за сметка на страните, които имат интерес от "Южен поток". Ще бъдем уважавани тогава, когато защитаваме националния си интерес. И огромното болшинство от социалистите в ЕП ни подкрепиха, защото сме убедителни", заяви политикът.

По темата за бежанците Йотова продължава да настоява, че за страните от външната граница на ЕС, каквито са България, Гърция, Италия, Малта, трябва да има специално отношение за финансиране, както и за друг вид помощ, защото те понасят най-сериозния емигрантски натиск. Ако ще е Европа на солидарността, нека и другите страни да поемат част от тези хора на квоти, по програми, предложи тя и се възмути, че не може солидарният принцип да действа само на юг.

По нейни думи една голяма част от политическите партии в България гледат на предстоящия вот като на тест за политическата ситуация в страната. БСП си дава сметка, че ако не са убедителни, в деня след изборите опонентите им ще започнат кампания за предсрочни избори. От друга страна, изкушаващо е при убедителен резултат на Коалиция за България на европейските избори ние да преосмислим своето поведение, предположи Йотова. Според нея обаче това са повече тънки сметки на политиците и на партиите, докато хората в България искат стабилност, заплати и пенсии, сигурност.

"Искат да дадат шанс на това правителство, харесват първите му стъпки, вярват, че това е пътят за изход от мизерията, в която ни вкара ГЕРБ. Всичко това след изборите ще бъде подложено на много сериозен, подробен и категоричен анализ. Сега енергията ни е в друга посока. 25 май може да промени и Европа, и България", коментира евродепутатът.

Йотова определи листата на социалистите не просто като набор от хора, а като един страхотен отбор, който ще бъде сред първите в целия Европейски парламент.

Тя уточни, че социалистите искат да са първа политическа сила, да спечелят най-много гласове и най-много мандати БСП преодоля първоначалното стъписване от изненадващата новина за самостоятелната листа на АБВ, добави тя.

"Вече нямам никакви илюзии. Всички илюзии, че видите ли, АБВ е проект, който цели разширяване на влиянието на БСП, изчезнаха. АБВ е проект, който цели разбиването на БСП. Георги Първанов твърди, че няма разлика между ляво и дясно, но искам да попитам дали Калфин застава зад тази формулировка, или имат една реч за София и друга за Брюксел?", каза тя.

Социалистката бе категорична, че столетницата е преживяла и други експерименти и ще се справи и с този. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт дъга детски образователен филм
  • 14:35 Вълкът и седемте козлета...
  • 14:45 Тийнживот тв филм /2 епизод/
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • Сега "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.37 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.