Най-малко месец дели Гърция от спасителния заем. А дотогава?

В сряда държавните служители организират национална стачка срещу съгласието на премиера Ципрас с унизителните условия на кредиторите

по статията работи: iNews.bg | 13.07.2015 | 21:27

Договарянето на третата спасителна програма за Гърция по всяка вероятност ще отнеме около четири седмици. "Знаем, че времето е критично за Гърция, но няма как да бъде съкратена процедурата". Това заяви на пресконференция председателят на Европейския механизъм за стабилност (ESM) Клаус Реглинг, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

"Постигането на нова спасителна програма ще отнеме по-скоро четири, а не две седмици. Дори и с този срок много хора ме наричат оптимист, каза Реглинг.

Според него не е изключено в сряда или четвъртък да се проведе конферентен разговор на финансовите министри от еврозоната, след като гръцкият парламент гласува предложения от Европа пакет от реформи, които гръцкият премиер Алексис Ципрас прие.

Министрите ще поискат одобрение на плана и от своите национални парламенти. След това се очаква да се проведе нов конферентен разговор, най-вероятно в петък, след който вече биха могли да започнат преговорите за нова програма, обясни Реглинг.

Финансовите министри от Еврозоната, които заседаваха няколко часа в Брюксел,не успяха да намерят решение за отпускане на хуманитарна помощ в краткосрочен план за Гърция, тъй като одобреното тази сутрин тригодишно споразумение за нов заем от 89 милиарда евро за Атина не може да бъде приложено веднага. Това обяви новоизбраният днес председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум, цитиран от АФП.

Европейският комисар за икономическите въпроси Пиер Московиси обясни, че постигнатото сутринта споразумение за финансова помощ не може да бъде приложено веднага. Той подчерта, че е необходимо временно решение, което да позволи на Гърция да издържи до влизането в сила на новия спасителен план.
МВФ пък декларира готовност да работи с Гърция и партньорите си от Европейския съюз, за да напреднат по постигането на сделка за третия спасителен пакет за Атина.

"МВФ е готов да работи с гръцките власти и европейските партньори, за да помогне за придвижването напред на този важен въпрос", каза говорителят на институцията Гери Райс в изявление, след като по-рано днес беше обявено, че лидерите на еврозоната са постигнали съгласие за условията за започване на преговорите.

Сделката между лидерите от еврозоната предлага на МВФ да подкрепи и наблюдава гръцката икономика, макар и настоящата програма за заем на фонда да е прекратена, тъй като Атина не можа да внесе вноската от 1,6 млрд. евро в края на юни. Гърция трябва да преведе на МВФ нови 500 млн. евро до края на днешния ден, което едва ли ще може да направи.

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да остави непроменен размера на своя фонд за спешна ликвидност към гръцките банки - ELA. Той остава в размер на 89 млрд. евро, съобщи говорителка на финансовата институция, посочи АФП, цитирана от Фокус.

Междувременно в сряда ще се проведе и първата стачка срещу управлението на премиера Алексис Ципрас. Инициатор на протеста е профсъюзът на държавните служители "Адеди", който призова за провеждането на 24-часова стачка в сряда. Тогава парламентът на страната трябва да гласува приемането на реформите, необходими за предоставянето на жизнено необходимата помощ от страна на еврозоната, предаде AFP.

В изявление на "Адеди" се призовава за прекратяване на работата на държавните служители, за да покажат на правителството, че не неприемат постигнатото споразумение между Гърция и Еврозоната. Профсъюзът също така призовава държавните служители да вземат участие в демонстрация срещу предвижданите реформи, която ще се състои в сряда вечер пред сградата на гръцкия парламент.

Преди да дойде на власт, ръководената от Ципрас партия СИРИЗА вземаше участие в стачките и демонстрациите, насочени срещу политиката на бюджетни ограничения през 2010 и 2014 г.

Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви, че премиерът Ципрас се е сблъскал с опит да бъде свален от власт по време на срещата на върха на Еврозоната в Брюксел, предаде РИА Новости. Той заяви, че неговата партия АНЕЛ (Партията на Независимите гърци) няма да подкрепи споразумението с кредиторите, но ще остане в управляващата коалиция.

"Ние не сме съгласни с предложенията на кредиторите. Ние не можем да се съгласим с тях. Ще вървим напред заедно, за да могат гръцкият народ и законното правителство да отстояват правото на гръцкия народ", заяви Каменос, като изключи възможността за встъпване в правителство на националното единство заедно с партиите "Нова демокрация" и "Потами" ("Река"). По думите на Каменос самият той е настоявал за запазването на разходите за отбрана и облекченията за островите.

Министърът на труда Панос Скурлетис пък прогнозира, че страната вероятно ще бъде изправена пред нови парламентарни избори тази година, съобщи Kathimerini, цитирана от Фокус. Според него "правителството ще се нуждае от гласовете на опозицията в парламента" при приемането на новите ограничителни мерки, наложени от кредиторите.

"Не виждам как бихме могли да избегнем избори през 2015 г. Това е неестествено. Ние вярваме в нещо различно от това, което бяхме принудени да подпишем с насочен към челото пистолет", заяви Скурлетис. И добави, че провеждането на нови избори няма да се случи скоро, поради състоянието на икономиката на Гърция.

"Споразумението е тежко, унизително и много по-лошо, отколкото предишните два меморандума. Гърция обаче избегна излизането от еврозоната и тоталното опустошение", заяви лидерът на гръцката опозиционна партия ПАСОК Евангелос Венизелос, който преди е бил министър на финансите, предаде Kathimerini.

Според лидера на ПАСОК споразумението съдържа "някои положения, които не са абсолютно наложителни". Той отбеляза, че едно от първите неща, които премиерът Ципрас трябва да свърши, е "да се справи" с хардлайнера от СИРИЗА Зое Константинополу, председател на гръцкия парламент.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Падингтън игрален филм...
  • 15:50 България от край до край: Творение...
  • 16:50 Апостолите игрален филм /България,...
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Тържествена заря-проверка по случай...
  • 21:15 БНТ представя
  • 22:15 Концерт на Владимир Ампов - Графа...
  • Сега "Средиземноморска суматоха" -...
  • 16:00 ПРЕМИЕРА: "Любов в играта" -...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.13
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • Сега "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.