3 август е Световният ден на динята.
Сладкият плод със зелена обвивка и червена вътрешност произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие.
И именно днес – 3 август, се отбелязва денят на динята по цял свят, като се празнува най-вече в САЩ. Хиляди почитатели на летния плод се забавляват като се замерват с дини или пък със семките й.
Първите доказателства за съществуването на дини са открити преди 5000 години в Египет. Според традициите в гробниците на фараоните винаги е имало като подарък за отвъдното по една диня. След това, около Х век дини започват да се появяват и в Китай.
В днешно време има над 1200 разновидности на дини, които се произвеждат в 96 страни по света. Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете.
Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.
Ето и няколко любопитни факта за една от най-популярните летни храни.
- Динята наистина "охлажда". Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което "охлажда" организма.
- Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма.
- По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.
- Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.
- Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.