В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки?

За Николов и Генов се твърди, че са участвали в корупционната схема, дирижирана от Овчаров, и двамата са получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал други 3 млн. лв., но не се посочва дали ги е получил

по статията работи: iNews | 11.02.2023 | 13:19
В тандем с шефове на АЕЦ Овчаров прибрал 5 млн. евро от корупционни поръчки?

Бившият енергиен министър на БСП и настоящ висш функционер на социалистическата партия Румен Овчаров и двама бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй" – Иван Генов и Александър Николов, са координирали помежду си вземането на комисиони. От това Овчаров е прибрал 5 млн. евро в офшорна сметка, заявиха от финансовото министерство на САЩ в петък при обявяването на санкции срещу тях тримата, бившия финансов министър на ГЕРБ Владислав Горанов и лидера на движение "Русофили" Николай Малинов.

За Николов и Генов се твърди, че са участвали в корупционната схема, дирижирана от Овчаров, и двамата са получили 5 млн. лв. подкупи, а Генов е поискал други 3 млн. лв., но не се посочва дали ги е получил.

И Генов, и Николов коментираха пред Mediapool, че нямат представа защо са им наложени санкции и са научили за това от медиите.

"Думи нямам, пълни глупости! Какво да ги коментирам!? Да кажат къде са парите, които съм получил, и да ги вземат", каза Иван Генов. Той заяви, че няма да предприема никакви мерки, защото не възнамерява да посещава САЩ.

"150 процента неверни твърдения", коментира на свой ред Николов. Той обяви, че ще се консултира с адвокат какви действия да предприеме относно санкциите на САЩ.

Румен Овчаров отказа да коментира пред медията ни наложените му санкции. Каза, че ще направи това като се запознае по-подробно с отправените от САЩ твърдения.

Според Министерството на финансите на САЩ той, Генов и Николов са били тандем в корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ "Козлодуй" към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Произтичащите от тези корупционни договори бизнес договорености са продължили поне до 2020 г., когато бизнесите, подкрепяни от Овчаров, печелят договор за услуги с АЕЦ "Козлодуй" и му предоставят част от приходите.

"Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ "Козлодуй". Овчаров е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, откакто е бил министър на енергетиката", посочва се в информацията.

Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ "Козлодуй" до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ "Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската "Национална електрическа компания" (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския народ, допълват още от финансовото министерство на САЩ.

Според него Александър Николов и Иван Генов са се съгласили да приемат 5 милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ "Козлодуй". Дори след напускането на поста изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй", Генов е поискал 3 милиона български лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите за АЕЦ "Козлодуй" в полза на техните компании.

На тримата е наложена санкцията заради това, че са отговорни, съпричастни или пряко или косвено участвали в корупция, включително злоупотреба с държавни средства, присвояване на частни средства за лична облага, корупция, свързана с държавни договори или добив на природни ресурси, или подкупи.

Иван Генов беше два пъти директор на атомната електроцентрала – през 2008-2009 г. по времето на управлението на БСП и в периода 2013-2014 г. при кабинета "Орешарски", сформиран с мандата на ДПС. При първия му мандат като шеф бе задвижен проектът за VІІ блок в ядрената ни централа, а във втория започна реализацията на проектите за удължаване на живота на сегашните ВВЕР-1000.

Александър Николов също бе директор на АЕЦ "Козлодуй" в периода 2011-2012 г. по времето на кабинета на Бойко Борисов, преди да бъде сменен от партийния кадър на ГЕРБ Валентин Николов. Преди това е бил зам.-шеф. Такъв беше и до миналия август, когато бе освободен от поста заедно с изпълнителния директор Наско Михов, без "Българския енергиен холдинг" да мотивира решението си.

Докато бе шеф на ядрената централа Александър Николов – през 2011 г. бе нападнат от неизвестни, пребит и получи порезна рана на ухото. Една от версиите за инцидента бе, че целта е сплашване, но така и не стана ясно за какво, както и как е приключило разследването.

Румен Овчаров два пъти беше министър на енергетиката при кабинети на БСП. Вторият път обаче той бе принуден да се оттегли от поста си предсрочно заради скандал, избухнал през 2007 г. със замесването на името му в разследване за корупция и кражби в "Топлофикация София". Заедно с него с постовете си се разделиха заместничката му в министерството тогава Корнелия Нинова, която днес е лидер на БСП, шефът на националното следствие по онова време Александър Александров и Делян Пеевски, който в онзи момент беше зам.-министър на бедствията и авариите от квотата на ДПС. По-късно Пеевски бе възстановен на длъжността, но не и Овчаров, който покрай това дело се сдоби с прякора Р.Овч., заради наличието на такива инициали в писмо на бившия шеф на топлофикацията Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото.

През август 2020 г. Овчаров получи 2-годишна условна присъда за безстопанственост при даването на правата за добив на въглища от "Мини Бобов дол" на свързаната с енергийния бос Христо Ковачки фирма "Ораново" без процедура, от което за държавата са настъпили вреди за 24 млн. лв. за държавата.

Той е обвинен също така в безстопанственост и щети за 193 млн. евро заради подписаното между НЕК и руската "Атомстройекспорт" споразумение за строежа на АЕЦ "Белене", който е на трупчета в последните три години. Няма особено движение по това дело, по което обвиняеми са също така наследникът му на министерския пост Петър Димитров и двамата бивши шефове на"Националната електрическа компания" - Мардик Папазян и Любомир Велков, които заедно оглавявяха дружеството, подписвало договорите за втората ядрена централа.

Владислава Пеева, Медиапул


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.