Европа преговаря за запазване дейността на газопровода през Украйна

Европа се опитва да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който преминава през Украйна

по статията работи: iNews | 11.06.2024 | 13:20
Европа преговаря за запазване дейността на газопровода през Украйна
pixabay
Повече за:

Европейски представители водят преговори за продължаване на газовите потоци през ключов тръбопровод Русия-Украйна, съобщава Блумбърг, цитирана от БНР.

Европа се опитва да се откаже от руския газ, но няколко източноевропейски държави продължават да го получават чрез тръбопровод, който преминава през Украйна. Това споразумение за транзит на руски газ обаче изтича в края на тази година, като повечето наблюдатели на пазара очакват тръбният газ от Русия най-накрая да спре.

Представители на европейски правителства и компании обаче разговарят с колегите си в Украйна за това как да запазят притока на газ през следващата година, съобщава за Блумбърг лица, запознати с въпроса, които отказват да бъдат назовани, тъй като преговорите са частни. Един от вариантите, който се обсъжда, е европейските компании да купуват и инжектират газ от Азербайджан в руски тръбопроводи, насочени към Европа, според някои от източниците. Подобно споразумение би позволило на Европа да избегне неудобството да купува руски газ в момент, когато се опитва да намали приходите на Москва.

Идеята набира скорост, тъй като се предполага, че Украйна я подкрепя. Приходите от транзит възлизат на около 1 милиард долара през 2021 г. — осигурявайки решаващо финансиране за опустошената от войната икономика. Съществуват също так опасения, че неизползваните тръбопроводи могат да се превърнат във военни цели или да изпаднат в неизправност, чието възстановяване ще бъде скъпо.

"Има два фактора, които винаги трябва да помним", посочи Олексий Чернишов, главен изпълнителен директор на украинската държавна компания "Нафтогаз" пред агенция Блумбърг. "Първата е, че Украйна има невероятна инфраструктура за транзит и съхранение на газ, която трябва да се използва, и Украйна е предразположена да използва тази инфраструктура, защото тя носи много предимства".

Той обаче изключи всякакви планове, които включват работа с руския "Газпром", и каза, че доставянето на газ от Азербайджан "може да има бъдеще".

 

Газопреносни връзки през Украйна
Газопреносни връзки през Украйна

 

 

Азербайджанската държавна енергийна компания "Сокар" не отговори на искания за коментар от страна на Блумбърг. Министерството на енергетиката в Баку, което многократно се опитваше да увеличи износа за Европа, също не може да бъде открито за коментар на информацията. Руското правителство и "Газпром" също не отговориха на исканията за коментар.

План за използване на азерски газ на теория би могъл да бъде от полза за Русия, ако бъде създаден като суап, който от своя страна позволява на Москва да изпраща своя газ другаде. Русия се мъчи да намери достатъчно нови клиенти за синьото гориво, тъй като инфраструктурата ѝ е създадена да снабдява Европа, а Китай води трудни преговори, настоявайки за доста ниски цени. Идеята за суапове не е чужда на пазарите на петрол и газ и се използва, когато не е възможно физически да се достави гориво от едно място на друго. Междувременно Азербайджан вече използва своя тръбопровод за Европа с пълен капацитет.

Преговорите са в ранна фаза и лицата, запознати с въпроса, очакват решения едва към края на тази година, когато крайният срок - и началото на европейската зима - засилят преговорния натиск, посочва Блумбърг. Много подробности все още трябва да бъдат изяснени и не е ясно, че сделката ще бъде сключена. Развитието на бойното поле също може да бъде фактор, отбелязва агенцията.

Газовият гигант Uniper, който беше национализиран от Германия, тъй като енергийната криза съсипа неговия бизнес модел, е участвал в подобни дискусии, сочат някои от източниците на Блумбърг. Говорител на Uniper обаче отказа коментар. Говорителка на германското министерство на икономиката каза само, че правителството води преговори в рамките на Европейския съюз.

Словакия е една от ключовите страни, които биха могли да се възползват от подобна сделка, а премиерът Роберт Фицо говори за подобна възможност през миналия месец след пътуване до Азербайджан, но без да предостави повече подробности.

"Сега зависи от преговорите между компании като руския "Газпром", азербайджански, украински компании и други, за да се договорят икономически и ценови условия. Ако го направят, Словакия може да внася газ от Азербайджан, като част от него остава в Словакия, а друга част преминава към други страни", каза той пред репортери през май.

Говорител на словашкото правителство отказа повече коментири.

Министерството на енергетиката на Австрия, друга страна, която би могла да се възползва, не отговори на искания за коментар от страна на Блумбърг.

Агенцията напомня, че Русия все още доставя около 15 млрд. кубически метра газ за Европа годишно през Украйна, главно за Словакия и Австрия, където Русия все още е доминиращ доставчик. В Австрия руският газ покрива повече от 80% от австрийското потребление за пет поредни месеца. Европа също така внася руски втечнен природен газ (LNG) с кораби и въпреки честите дебати дали трябва, ЕС никога досега не е наложил санкции върху руския газ.

Европейската комисия вярва, че блокът може да издържи на края на руския транзит през Украйна без голям риск за сигурността на газовите доставки. Планът ѝ е да разчита на алтернативни доставчици и да следва амбициозната си климатична стратегия, включваща повече възобновяеми източници на енергия и енергоспестяване.

Някои държави членки обаче са по-малко оптимистични и се страхуват от повторение на енергийната криза. Това ги присъединява към интересите на Украйна.

"Правя всичко, за да намеря решение украинската газотранспортна система да продължи да функционира, защото това е голям актив и някой трябва да бъде клиент. В противен случай се генерират загуби", посочи пред Блумбърг шефът на "Нафтогаз".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Шери игрален филм /копродукция,...
  • 00:00 УЕФА ЕВРО 2024: Трето полувреме...
  • 00:30 УЕФА ЕВРО 2024: Нидерландия -...
  • 02:30 100% будни /избрани моменти/...
  • 04:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:30 По света и у нас /п/
  • 05:15 Олтарите на България
  • 05:30 Натисни F1 образователна поредица...
  • Сега "Под наблюдение" - сериал, с.3, еп.3
  • 00:00 The Big 4: Live from Sofia: СЛЕЙЪР...
  • 01:10 "Закон и ред: Специални...
  • 02:00 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:35 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 05:10 "Да живее крал Джулиън" -...
  • 06:00 "Светът на здравето" - здравно...
  • Сега "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Закон и ред" (премиера) - сериал,...
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 01:20 "Роко Скиавоне" - сериал, сезон 4
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:30 "Не ме оставяй" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.