През изтеклата седмица цената на захарта продължава плавно да се покачва, като спрямо предходната седмица е регистриран слаб ръст от около 0.5%
Запазва се тенденцията на намаляване на цената на едро на слънчогледовото олио, като отчетения спад на седмична база е около 0.7%.
Това показва анализът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата на движението на цените на едро на хранителните стоки, плодовете и зеленчуците през изтеклата седмица.
Цената на брашното се стабилизира на нивото от предходната седмица. Цените на млечните произведения остават стабилни, а при кравето масло е отчетен лек спад средно с около 2%.
Седмичните колебания при цените на месото, месните произведения и рибата са незначителни в диапазона ±0.5%. Цените на едро на варивата остават стабилни, а при ориза се наблюдава леко поскъпване средно с около 2%.
Тенденциите при движението на цените на плодовете и зеленчуците през седмицата са разнопосочни. По-чувствително поскъпване на седмична база е регистрирано при ябълките и картофите – около 2.5%.
Българските оранжерийни домати поевтиняват с 5.5% по-ниска, а на доматите от внос съответно с около 3.5%.
При българските оранжерийни краставици е отчетено поевтиняване с 3%, а при краставиците от внос се наблюдава леко поскъпване. През периода цените на българските оранжерийни зеленчуци остават на по- високо ниво в сравнение с цените на зеленчуците от внос.
Поевтиняване е регистрирано при салатите (15%), репите (8%) и зелето (5%). Цените на останалите плодове и зеленчуци се движат около нивото от предходната седмица с отклонения в двете посоки ±01%.
В резултат на стабилизирането на цените на повечето основни хранителни стоки и отчетното през седмица поевтиняване на голяма част от зеленчуците, кривата на индекса на тържищните цени леко тръгна надолу, стойностите му стабилизираха на малко по-ниско ниво спрямо предходната седмица и в края на седмицата индексът стъпи на ниво от 2.009 пункта.