Защо винаги имаме сол и пипер на масата?

Как да разберем дали имаме недостиг на сол в организма?

по статията работи: iNews.bg | 19.01.2023 | 12:00
Защо винаги имаме сол и пипер на масата?
Повече за:

Солничките за сол и пипер винаги вървят ръка за ръка. В магазините те се продават под формата на комплекти и вероятно присъстват на трапезата на почти всеки дом. Вероятно и на вашата маса могат да се намери емблематичната двойка.

Но някога замисляли ли сте се защо точно тези подправки? Всъщност си има основателна причина:

Солта е изключително важна подправка. Тя е от значение за здравето ни, тъй като телата ни имат нужда от нея, за да могат клетките в организма ни да функционират правилно. Разбира се, в прекомерни дози може да навреди. Освен, че е жизнено важна за нас, солта подсилва скуса на храната ни и ни помага истински да ѝ се насладим. Освен това, да имате солница на масата винаги е много практично, тъй като можете да добавите необходимото количество към храната си, в случай, че не е достатъчно.

За всеки от нас е толкова естествено да консумира сол и телата ни сами ни покават от какво количество имаме нужда. Именно това е причината тя винаги да просъства на масата, докато се храним.

Как да разберем дали имаме недостиг на сол в организма?

Необичайно ниската концентрация на натрий в кръвта си има специално наименование  - хипонатремия. При хипонатриемия един или повече фактори, вариращи от основното медицинско състояние до пиенето на твърде много вода, причиняват разреждане на натрия в тялото ви. Когато това се случи, нивата на водата в тялото ви се повишават и клетките ви започват да набъбват. Това подуване може да причини много здравословни проблеми, от леки до животозастрашаващи.

Основните симптоми на това състояние са: гадене и повръщане, главоболиеобъркване, загуба на енергия, сънливост и умора, безпокойство и раздразнителност, мускулна слабост, спазми или крампи и гърчове.

А пиперът? Е, при него историята е малко по-интересна!

Пиперът не подсилва вкуса така, както солта го прави, а по-скоро допринася със свой собствен. Това, което всъщност прави е да спомага функционирането на храносмилателната система. Ако обичате черен припер и го прибавяте към всяко ваше ястие, то вероятно се дължи на това, че стомахът ви има нужда от подкрепа. Затова не се притеснявайте да продължавате да го конскумирате свободно.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 15:00 Фестивал на анимационното кино:...
  • 15:15 Книга на книгите анимационен филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • Сега "Присъда" - сериал, с.2, еп.33 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Кошмари в кухнята" - риалити
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.