2023 г. може да бъде най-горещата година в историята

Ел Ниньо се засилва и вероятно ще станем свидетели на повече екстремни метеорологични явления

по статията работи: iNews | 08.07.2023 | 17:40
2023 г. може да бъде най-горещата година в историята
pixabay

Докато горещините на много места по света продължават, учените бият тревога. 2023 г. може да бъде най-горещата година в историята, а климатичната криза може да промени света изцяло. 

През изминалата седмица средната дневна температура на планетата достигна невиждани досега стойности. Учените описват това като "ужасяващо". 

Въпреки, че данните за средната дневна температура се следят и записват от средата на 20-и век, то е почти сигурно, че дните от последната седмица са най-топлите, които планетата е виждала за много дълъг период от време. 

"Вероятно от поне 100 000 години насам", смята Дженифър Франсис от Центъра за климатични изследвание Удуел. 

И това далеч не са единствените новини за климата, които учените съобщават тази година.

Миналия месец светът е преживял най-топлия юни в историята, според доклад на Службата за климатични промени "Коперник" на Европейския съюз.

Също през юни температурите на океанската повърхност са достигнали рекордни стойности за месеца. В някои части на Северния Атлантически океан се наблюдава "безпрецедентна" морска гореща вълна, като температурите са с до 5 градуса по Целзий (9 градуса по Фаренхайт) по-високи от обичайните.

А в Антарктида, където температурите са доста по-високи от средните за този период на годината, морският лед се понижи до рекордно ниски нива, което учените свързват с топлите води от Индийския, Тихия и Атлантическия океан.

Светът "навлиза в неизследвана територия", казва Карло Буонтемпо, директор на "Коперник", пред Си Ен Ен.

"Никога през живота си не сме виждали подобно нещо."

Въпреки че учените твърдят, че данните са тревожни, повечето от тях не са изненадани. Те обаче са разочаровани, че предупрежденията им са били пренебрегвани в продължение на десетилетия.

"Това е точно това, което очаквахме да видим от дълго време", каза Дженифър Франсис.

Това, което светът преживява, са последиците от глобалното затопляне, съчетани с климатичното явление Ел Ниньо - чиято поява Световната метеорологична организация официално потвърди в сряда.

Ел Ниньо действа по следния начин: Тъй като светът изгаря изкопаеми горива и изпомпва замърсявания, които нагряват планетата, глобалните температури постоянно се затоплят. Това води до по-интензивни топлинни вълни, както и до редица други последици, като по-екстремни метеорологични условия, топене на ледниците и повишаване на морското равнище.

Върху тези дългосрочни тенденции на затопляне се наслагват естествени колебания на климата, най-значимите от които са Ла Ниня, която има охлаждащ ефект, и Ел Ниньо, който има загряващ ефект.

Макар че рекордните температури може би са били очаквани, мащабите им изненадаха някои учени.

Това, че този юни е бил с половин градус по-топъл от обичайния юни, "е просто необичайно" за глобален температурен рекорд, смятат учените. Обикновено тези рекорди, които са средни стойности на температурите по целия свят за целия месец, се чупят с една десета или дори стотна от градуса.

Други пък са били изненадани от характера на екстремните метеорологични явления.

"Очаквахме да видим все по-чести горещи вълни, наводнения и суши по света. Но интензивността на някои от тези явления е малко изненадваща", казва Питър Стот, научен сътрудник в британската метеорологична служба.

Има "все по-голяма тревога, че изменението на климата не е толкова линейно, колкото може би сме си мислили", каза още той. Учените се опитват да разберат дали самите метеорологични модели не се променят, което прави горещите вълни много по-интензивни, отколкото предвиждат климатичните модели.

Макар, че учените все още не могат да дадат категорична оценка, някои твърдят, че тази година е на път да стане най-топлата в историята.

 Исторически погледнато, световните топлинни рекорди са склонни да се подобряват в години на Ел Ниньо, а сегашният рекордьор, 2016 г., съвпадна със силен Ел Ниньо.

През май анализ на Berkeley Earth определи шансовете 2023 г. да бъде най-горещата в историята на 54%. Тъй като миналия месец се оказа най-горещият юни в историята, този процент ще се увеличи, казва Робърт Роде, учен в Berkeley Earth.

Рекордите са начинът, по който светът следи климатичната криза. Въпреки това някои учени предупреждават, че вниманието, което се отделя на тези големи числа, може да засенчи реалните опасности, които те засилват: Топлинните вълни, наводненията и сушите стават много по-чести, по-тежки и по-продължителни със затоплянето на Земята.

Въздействието на екстремните метеорологични условия върху хората през тази година вече е силно изразено.

В края на юни Тексас беше обхванат от гореща вълна с екстремна влажност, която направи температурите още по-високи и затрудни охлаждането на организма. Горещините обхванаха и Мексико, където екстремните температури отнеха живота на най-малко 112 души между март и края на юни.

От седмици Китай се бори с високи температури. В Пекин, който се сблъсква с една от най-жестоките горещи вълни в историята си, тази седмица температурите надхвърлиха 40 градуса по Целзий (104 градуса по Фаренхайт).

В Индия части от северната част на страната се борят с нестихващите горещини, а близо половин милион души в североизточната част на страната са засегнати от тежки наводнения, които предизвикаха опустошителни свлачища, отнели човешки животи.

"Всички тези видове екстремни явления са абсолютно съвместими с това, което очакваме да се случва все по-често, тъй като просто продължаваме да затопляме земното кълбо", каза Францис.

И тъй като Ел Ниньо се засилва, вероятно ще станем свидетели на повече екстремни метеорологични явления, добави тя, не само през лятото, но и през зимата, когато Ел Ниньо има най-голямо влияние върху времето в Северното полукълбо.

"Бих казала, че трябва да се притеснявате"

За учените, занимаващи се с климата, това е моментът да извикат "Аз ви казах".

От десетилетия учените предупреждават за това какво ще се случи с глобалните температури, ако светът не се откаже от навика си да използва изкопаеми горива и не ограничи замърсяването на планетата. 

Да виждаме как климатичните промени се развиват пред очите ни "е ужасяващо", смятат учени, защото "това просто ще продължава да става все по-лошо и по-лошо, и все по-екстремно". Така че това, което виждаме сега, е само предвкусване на това, което може да се случи, ако усилията за намаляване на емисиите не са успешни."

Единственият положителен момент може да бъде, че записите помагат да се вдигне тревога.

"Надявам се, че може би повече хора ще осъзнаят, че това наистина се случва и е наистина опасно."

Източник: 24 часа

Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БГ киновечер: Прогноза игрален филм...
  • 22:45 По света и у нас
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Премиера: "Съни Бийч" - сериал,...
  • 21:00 "Мега звяр" - фантастика, екшън,...
  • 23:30 "Реплики" - фантастика, екшън,...
  • 01:50 "Древно инженерство" - документална...
  • 02:50 "Богатствата на България" -...
  • Сега "Големите постижения след 1989 с...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 "Големите постижения"
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 22:00 "Джон Уик 3" - с уч. на Киану...
  • 00:40 "Шоколад" - с уч. на Джуди Денч,...
  • 02:45 "Вълшебната градина" - с уч. на...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.