Ако ядем по-малко месо, ще намалим замърсяването с азот

Годишно всеки европеец плаща по 735 евро за замърсяването

по статията работи: Елена Кирилова | 11.04.2011 | 15:53

Замърсяването с азот струва на всеки човек в Европа до 735 евро годишно, съобщава Independent, цитирайки ново мащабно проучване.

Цената се равнява на стойността на щетите върху водата, климата, здравеопазването и дивата природа.

Зад изследването стоят 200 експерти от 21 страни. Според техните наблюдения 60% от разходите, причинени от вредите от азота, произтичат от изкопаемите горива, които се използват за енергия и транспорт.

Проблемът с азотното замърсяване може да бъде разрешен чрез скъсяване на далечните пътувания и използването на енергийно ефективни жилища. Освен това употребата на торове в производството на храни трябва да бъде по-разумна.

Според учените азотът е необходим под формата на тор, за да изхрани нарастващото световно население.  Консумирането на по-малко месо обаче, може да редуцира размера на замърсяването, причинено от селското стопанство.

Цифрите в доклада сочат, че разходите, получени поради замърсяване с азот на въздуха, почвите и водите, увеличаването на парниковите газове и вредите върху природата, струват между 70 и 320 милиарда евро годишно. Цената варира между 147 и 735 евро на човек в Европа, а само щетите върху природата се равняват на сума от 25 до 145 милиарда евро.

Азотът е един от замърсителите на въздуха, което пък води до редица респираторни проблеми като астма и рак и намалява продължителността на живота с шест месеца в по-голямата част от Европа. Нитратите във водата също вредят на човешкото здраве и нанасят щети на дивата природа и най-вече на рибните запаси.

Голяма част от азотното замърсяване се дължи на селскостопанското производство и най-вече на отглеждането на животни за месо и млечни продукти, тъй като изхранването им става с растения, за който се използват изкуствени торове.

"Броят на животните, които избираме да гледаме, е от решаващо значение за обхвата на действията ни", отбелязва д-р Марк Сътън от британския Център по екология и хидрология.

Според него въздействието върху околната среда не се ограничава само до парниковите газове от гледането на крави. Азотът се използва за отглеждане на фуражните култури и за изхранване на всички селскостопански животни, а това също допринася за замърсяването.

В момента европейците ядат 70% повече место и млечни продукти, отколкото са им необходими за една здравословна диета. По този повод Сътън отбелязва, че докладът няма за цел да накара хората да станат вегетарианци, но би било добре да намалят консумацията на месо.  


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


7 Кирил Русев 11.04.2011 | 17:40
Айде сега всички марш до зъболекаря да им извади кучешките зъби! Сърдечни поздрави!
6 Цвете Жекова 11.04.2011 | 17:14
Когато консумираме месо и месни продукти, организмът ни губи двойно повече енергия, за да ги разгради, отколкото ако приемаме картофи, ориз и др.
5 Мариана . 11.04.2011 | 17:01
Ани Г., заболяваемостта също се увеличава последните години. Менюто на съвременния човек не е балансирано, калорийния прием е завишен, не се обръща внимание на толкова важен фактор като качеството на храната и т.н. От тук и всички болести, които са бич за съвременното общество – затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания.
4 Ани Г. 11.04.2011 | 16:49
d_krumova, замисляли сме се, че и повече! Виждали сме! Факт е, че като цяло ядем наистина много повече от необходимото, но все пак продължителността на живота се е увеличила в сравнение минали ери. Освен това не може да спрем да ядем месо - то се яде още от пещерните хора и явно организма ни има нужда от него. Аз не съм най-големия привърженик на месото, но все пак и аз хапвам. Но начина на отглеждане на животните е наистина отвратителен и долен, и такива хора заслужават да бъдат сложени да живеят по същия начин, да видим до къде ще изкретат.
3 d.krumova _ 11.04.2011 | 16:37
Човешките челюсти не са пригодена за консумация на месо, а ние какво правим? Не само на околната среда, ами на себе си вредим с това неистово преплюскване. Замисляли ли сте се как и в какви условия се отглеждат горките животни във фермите, с какво ги хранят и че някои никога не са виждали дневна светлина?
2 Мариана . 11.04.2011 | 16:25
Чудесна статия! Това е само част от мрачната статистика за вредите на животновъдството върху околната среда. Причините за критичното състояние на планетата в момента се дължат преди всичко именно на консуматорското отношение на хората към всичко, за съжаление това е истината - „В момента европейците ядат 70% повече место и млечни продукти, отколкото са им необходими за една здравословна диета.“ Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти ще бъде от полза не само за здравето на отделния човек, но и за здравето на планетата като цяло.
1 Георги Петров 11.04.2011 | 16:05
Ако може и да спрем да ядем и да съществуваме, най-добре ще бъде за природата. Следователно това няма как да се случи за момента и всеки ще си яде каквото му падне. Това е личен и свободен избор. Ако някой иска да помогне на природата да спре да яде месо.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:30 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:25 Малки истории /п/
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Книга на книгите анимационен филм/п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • Сега bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • Сега "Врагът отблизо" - сериен филм
  • 03:00 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.