Битката за чинарите в Силистра, евродепутат заплаши да сезира ЕК срещу общината

Момчил Неков с изключително остри критики към местната власт

по статията работи: iNews.bg | 29.06.2016 | 12:49
Битката за чинарите в Силистра, евродепутат заплаши да сезира ЕК срещу общината
Facebook
Повече за:

Ако община Силистра не се съобрази с исканията на хората за защита на чинарите, сезирам ЕК, предупреди евродепутатът Момчил Неков от БСП.

Неков се обърна към кмета на Силистра Юлиян Найденов и общинските съветници за запазване на застрашените чинари в града.

Публикуваме пълния текст на писмото му:

Силистренци са против изсичането на дърветата. В гражданската инициатива "Да спасим чинарите на Силистра" за броени дни над 4000 души изразиха подкрепата си за запазването на чинарите. И аз питам, ако хората са против изсичането, а Вие представлявате хората, какво трябва да бъде Вашето решение? Ще обърнете ли гръб на Вашите гласоподаватели, на тези, които са Ви дали своето доверие? Ще се обърнете ли срещу тях? Да, това е въпрос на морал и съвест, но е и въпрос на отговорност.

Запознах се с аргументите на общинската администрация през тези няколко месеца, защо се иска да бъдат изсечени дърветата – от това, че корените на чинарите нарушават целостта на тротоарните площи, а височината им не е подходяща за градска среда, че са неустойчиви при силен вятър и др. И всичките те са меко казано неприемливи. Всъщност, извинете ме, но само чинарите в Силистра създават подобни проблеми. Обещавате да засадите над 3000 млади дървета и храсти. Но защо трябва да унищожите тези, които са на вече 60 – 70 години?

Ще Ви кажа защо. Защото е нужна повече далновидност при съставянето на новия проект за основен ремонт на бул. "Симеон Велики”. Защото проектът трябва да следва интересите и нуждите на хората, а не обратно. Защото архитектите трябва да имат визия за бъдещето на града, а не само на един булевард.

Освен това и в други градове от страната бяха спасени дървета – чинарът хилядолетник в кв. "Аспарухово" във Варна, Защитената местност "Чинарите” до с. Белащица в Родопите, Булеварда с чинарите в град Вършец, Чинарът от с. Арчар, който е избран за "Дърво на годината – 2014" и много други. Чинарите от кв. "Овча Купел" в София през 2013 г. бяха спасени след преработен проект на голяма верига хипермаркети. Решения винаги има, стига да има желание за това.

За повечето от Вас очевидно е по-важно да не се повдигат тротоарите, заради корените на дърветата, а всъщност можете да вземете решение да се разшири пространството около ствола им. Няма нерешим проблем, има нежелание за решаването му.

Според зам.-кмета г-н Емил Гойчев имало и силистренци, които били благодарни на общината, че дърветата ще се режат, защото клоните им събаряли комините и чупели прозорците. Вярвате ли му наистина? Не ги виждаме тези съграждани г-н Гойчев. Но виждаме другите - хилядите, които се обявяват против. И онези, които са категорични, че ако се наложи, ще излязат на протест и ще направят жива верига, но няма да позволят старите дървета да бъдат премахнати.

"Опасно дърво няма, има опасни хора, които не ги поддържат и създават евентуално предпоставки за неприятни случки с падане на клони”, казва г-н Евгени Великов, който живее на ул. "Симеон Велики” в Силистра. Ето това наистина мислят хората, г-н Гойчев. Все още имате всички шансове да инвестирате въпросните над 3 милиона лева в интерес на гражданите на Силистра. Ако такава рехабилитацията на булеварда е нужна, разбира се трябва да се случи, но да я съобразите с истинските потребности на хората и спасяването на знаковите за града дървета.

Държа да подчертая, че ще следим как се изразходват до стотинка разходваните средства, а именно това трябва да бъде в интерес на българските граждани, защото европейските институции ще следят също стриктно как се извършват процедурите и дали всичко свършено е в интерес на гражданите на град Силистра.

Уважаеми госпожи и господа, убеден съм, че знаете, че при добро поддържане чинарите се запазват здрави и дълго време осигуряват чист въздух, сянка и прохлада през лятото и също така предпазват булеварда и пешеходните зони от силния снеговалеж през зимата. Те са естествена изолация от шумната и замърсена с автомобилни газове градска среда, като същевременно осигуряват дом на много видове птици и живи организми.

Надявам се, че ще вземете правилното решение да запазите това дървесно наследство. Гражданите ще изразят своята воля, ако не се съобразите с тях – едни заявяват, че ще организират  жива верига, други граждански протести. Стигне ли се до там, ще сезирам и Европейската комисия с проблема. Защото, повярвайте ми, реализирането на проекта в сегашния му вид е против интересите на силистренци и престъпление спрямо градската природа.

На мнение съм, че избраните лица трябва да упражняват своите правомощия единствено и само в интерес на българския народ и вместо той да бъде затормозяван със събирането на подписи в подкрепа на запазването на тези емблематични за града дървета, предлагам общината сама да организира провеждането на местен референдум, който може да се проведе заедно с предстоящите президентските избори, което ще облекчи финансово процедурата и ще даде пълна яснота около това какво казва суверена, т.е. народа.

И нека, докато взимате своето решение, да се водите от факта, че тези дървета са посадени преди да са родени много от Вас, и могат да живеят дълго след нас.

Решението е Ваше. Но хората ще съдят по делата Ви!


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега БНТ представя
  • 22:15 Концерт на Владимир Ампов - Графа...
  • 23:45 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 00:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:05 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:00 Домът на вярата Църква "Свети...
  • 03:35 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 04:05 Падингтън игрален филм /п/
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.13
  • 00:40 "Закон и ред: Специални...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Hell’s Kitchen България" (нов...
  • 22:00 "Кошмари в кухнята"- риалити
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.