ЕК: Мнението за ГМО често е базирано на предубеждения

Комисията анализира социално-икономическите аспекти от отглеждането на ГМО в Европа

по статията работи: Деляна Петкова | 15.04.2011 | 14:38

Европейската комисия (ЕК) представи доклад, разглеждащ социално-икономическите последици от отглеждането на генетично модифицирани култури в Европейския съюз.

Един от основните изводи в доклада, който ще бъде изпратен до Европейския парламент и Съвета, е , че често съществуващата информация не почива на солидни статистически данни и много пъти се основава на предубеждения във връзка с отглеждането на ГМО.

Анализът на Комисията се базира на социално-икономическите измерения на отглеждането на ГМО, описани в международната научна литература и в заключенията на научноизследователски проекти по европейската рамкова програма за научни изследвания.

Тъй като в световен план територията на ЕС е само малка част от площта, която се използва за отглеждане на генетично модифицирани култури, то несъмнено европейският опит в това отношение е ограничен. Ето защо не е учудващо, че статистическата информация за установеното социално-икономическо въздействие от отглеждането на ГМО е по-скоро ограничена, коментират още авторите на документа.

Конкретните икономически данни за Европа в това отношение са от проучвания в държавите-членки с опит в отглеждането на генетично модифицирани култури, които са устойчиви на хербициди (HT) или на вредители (Bt). От тези проучвания е видно, че при увеличено наличие на плевели или вредители земеделските производители, които отглеждат НТ и Bt генетично модифицирани култури, могат да реализират по-високи добиви.

Докладът е отправна точка за държавите-членки, Комисията, Европейския парламент и за всички заинтересовани страни, за да задълбочат обсъждането на този чувствителен въпрос. Въпреки това, за да се осъществи значителен напредък, Комисията счита, че дискусията трябва да стъпи на по-конкретна и по-обективна основа, а не на поляризираните мнения, които са посочени в доклада, допълват още от ЕК.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Кристиян Стоянов 15.04.2011 | 17:59
Значи ако не позволим на задниците от Monsanto и BASF да станат още по-богати, сме страхливи и глупави пещерняци, така ли?! Айде нема нужда викам аз. ГМ храните дори и да са толкова полезни, колкото ни убеждават, вече са опорочени, защото са монополизирани от разни алчни задници, на които някой корумпиран юрист им е позволил да патентоват семена. Народът си каза тежката дума, така че напъните за прокарване на ГМО вече започват да стават жалки.
2 Kiwi Kiwi 15.04.2011 | 15:32
Не си потърсил: http://begem0t.wordpress.com/2010/01/06/%D0%B5vilgeneticengineers/#more-330
1 Илиян Илиев 15.04.2011 | 14:46
досега не съм видял някой да разяснява предимствата на ГМО.повечето хора са против са против въз основа на предубеждения,а никой не се изказва в полза на ГМО

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:30 Четири годишни времена документален...
  • 16:00 Всичко за сина ми тв филм /9...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "Хари Уайлд" - сериал, с.2, еп.3
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бригада Нов дом" - социално...
  • 22:00 "Професия: Стриптийзьор 3" -...
  • 00:30 "Момичето от влака" - мистъри,...
  • Сега "Маската на Зоро" - с уч. на Антъни...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Един за друг" (нов сезон) -...
  • 21:00 "Около света за 80 дни" - с уч. на...
  • 23:30 "Газ до дупка" - с уч. на Скот...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.