ЕС: Проверките гарантират - ядем безопасни храни

Чрез системата RASFF през миналата година са подадени над 9 хил. сигнала за опасни храни

по статията работи: Деляна Петкова | 21.07.2012 | 12:28

Извършените проверки на ниво ЕС гарантират - храната, която консумират европейците е безопасна. А чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF) са били предотвратени или ограничени много рискове за безопасността на храните.

Това показва анализ на Европейската комисия за изминалата 2011 година. Системата RASFF играе ключова роля за гарантирането на безопасността на храните "от фермата до трапезата", като осигурява бърза реакция, ако бъде установен риск за безопасността на храните. 

През миналата година чрез RASFF са получени 9 157 уведомления за неспазване на законодателството на ЕС във връзка с храните, а при 617 от сигналите е ставало дума за сериозни рискове. През миналата година системата е трябвало да се справи с предизвикателства като ядрената авария във Фукушима, разпространението на бактерията e-coil и други.

През миналата година са получени 5 345 сигнала за последващи действия и 3 812 нови уведомления. От новите уведомления огромна част се отнасят до храни (3 139), а останалите - за фуражи и матариали, предназначени за контакти с храни.

Най-често подаваните сигналите са за наличие на афлатоксини във фуражи, сушени плодове и ядки, както и във връзка с миграция на химически вещества при кухненски прибори от Китай, сочат данните на ЕК.

След направените анализи на дейността от Комисията си изваждат и някои заключения от действието на RASFF. Един от тях например е за подобряване на работата на системата, което може да стане чрез въвеждането на онлайн платформата за уведомяване - iRASFF. Трябва да бъдат извършени и прегледи на съществуващи стандарти, както и процедури за действия при кризи.

За да бъде повишена бързината при откриване на опасни продукти и изтеглянето им пазара пък ще трябва да бъдат прегледани правилата за проследяване на продуктите.

След кризата с разпространението на бактерията e-Coli пък се заговори и за създаване на специфични норми за производството на семена и кълнове.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 zlobna kobra 21.07.2012 | 13:39
ДАНО НАИСТИНА ДА ЯДЕМ БЕЗОПАСНИ ХРАНИ

ТВ програма

Кино

  • Сега Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БГ киновечер: Всичко за сина ми тв...
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 Аз обичам България" - забавна...
  • 22:00 ПРЕМИЕРА: "Аферата Пикасо" -...
  • 00:20 "Игра на нерви" - екшън,...
  • 02:20 "Древно инженерство" - документална...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Като две капки вода" (нов сезон) -...
  • 23:00 "Треска за Оскари: Пепел и блясък"-...
  • 02:00 "Влюбване в Манхатън" - с уч. на...
  • 04:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 05:00 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.