Екологичното поведение зависи от стандарта на живот, но е лична отговорност

Интервю с шефа на “Екобатери” Александър Яврийски

по статията работи: iNews.bg | 24.07.2012 | 11:31
Екологичното поведение зависи от стандарта на живот, но е лична отговорност
Екобатери

От няколко години вече можете на много места да оставите за рециклиране изхабените си батерии. А това е важно, тъй като те са от най-опасните замърсители на околната среда. След като вчера ви представихме данните, днес говорим с Александър Яврийски, изпълнителен директор на "Екобатери", за това как върви процесът и изхвърлят ли българите батериите си разделно.

Как сте организирали дейността по събиране и третиране на батерии?

- Дейността по събиране и третиране на батерии, извършвана от "Екобатери" АД, е организирана на територията на цялата страна посредством около 9000 съда за разделно събиране на батерии. Тези съдове са разположени в най-различни обекти – общински и административни сгради, училища, болници, бензиностанции, търговски обекти (както на големи вериги и мобилни оператори, така и на по-малки търговци). На практика всеки гражданин има лесен и свободен достъп до съд за разделно събиране на батерии и не представлява никаква трудност всеки да занесе старите си батерии до такъв съд и да се погрижи по този начин за тяхното рециклиране.

Тази дейност започна преди три години на практика – какво развитие може да се отбележи?

- Развитието за изминалите три години е огромно, от нито един съд за събиране на стари батерии, само Екобатери АД има разположени около 9000 броя. От пълна неинформираност на населението за възможности за разделно събиране на батерии, сега дори и в по-малките населени места хората знаят за тази възможност, имат достъп до информационни материали за ползите и вредите от рециклирането и ежедневно виждат кошче за събиране, дори в кварталния магазин. За три години от нищожни количества събрани батерии през 2008, вече се събират над 150 тона годишно и количествата нарастват постоянно, при това малки портативни батерии, от тези в дистанционното на телевизора или климатика например.

Какво е количеството на батериите, които събирате?

- За 2011 г. само от страна на Екобатери АД има събрани почти 130 тона портативни батерии, като очакваме през 2012 година това количество да надхвърли 150 тона.

Какво се случва след това с тях?

- След като батериите попаднат в тези кошчета, "Екобатери" организира тяхното извозване до лицензирани площадки за съхраняване на опасни отпадъци, каквито са старите батерии. От там след събиране на определени количества стари батерии, те биват изпращани в инсталации за рециклиране на различни места в Европа в зависимост от вида на батериите, най-често това става във Франция. В тези инсталации, след преработка, от старите и опасни отпадъци от батерии се получават готови за повторна употреба суровини, традиционното производството и добив, на които изисква огромни природни ресурси и вреди на околната среда.

Българите изхвърлят ли батериите си на определените места? Разполагате ли със статистика спрямо вноса/производството.

- Има все повече хора, които съвестно събират старите батерии и вместо да ги хвърлят в коша за общ битов отпадък, ги занасят до близкия магазин, офис, училище и т.н, където ги слагат на определените за целта места. Тук е добре да се направи разграничение между видовете батерии, тъй като оловните автомобилни и индустриални батерии имат пазарна стойност, обемни са и почти всеки има интерес да не ги изхвърля, а да ги занесе до пункт за изкупуване на вторични суровини. В тези случаи почти няма акумулатор, който да е станал негоден и да не е рециклиран след това, като 100% от това, което се продава в последствие, бива рециклирано. Но тук пак казвам - водещ е принципът за възмездност при предаване на отпадъка. За този тип батерии от значение е и това, че в България има инсталации за тяхното рециклиране.

Не така стоят нещата при портативните батерии. От една страна те са малки и трудно формират количество. Поради спецификата на процеса на рециклиране и липсата на инсталация за тази цел в България (по икономически причини – това е скъпа инсталация, а за сметка на това малко население и много малки количества за оптимално натоварване на инсталацията) събирането на портативни батерии е на безвъзмездна основа и се разчита на информираността на хората и тяхната лична отговорност към чистата околна среда и защитена природа. Поради тази причина е доста по-трудно организирането на система за събиране на стари портативни батерии и приобщаването на гражданите към идеята за разделно събиране.

Събират се все повече количества, истината е, че има все повече хора са заинтересовани от опазване на околната среда. Трябва да отбележим, че икономическото и финансово състояние на мнозинството българи в момента оказва съществено влияние и на тяхното отношение към природата. Когато има еуфория и подем сред населението, тогава всеки става по открит за действия в полза на останалите и на природата. Когато икономическата ситуация е тежка на преден план застават ежедневните проблеми, а теми като природа, околна среда, бъдеще остават на заден план. За справка за 2011 г. при пуснати на пазара 624 тона портативни батерии - има събрани не повече от 24-25% от тях.

Какво, според вас, би подобрило състоянието и подпомогнало вашата дейност – например глоби или информационни кампании?

- Глобите не решават проблема, а и е невъзможно да се установи, кой е хвърлил малката батерия в големия контейнер за битов отпадък. Тук нещата опират до лична отговорност. Определено от информационни кампании има ефект, но често те имат само временен успех. Кампаниите, които сме провеждали, имаха съществен ефект в началото през 2009 и 2010 година, когато под разделно събиране се разбираше само това на пластмаса, хартия и стъкло. Постепенно стана ясно, че батериите също трябва да се събират разделно. В момента кампаниите имат по-скоро поддържащ и напомнящ характер.

Според мен, подобрение ще има тогава, когато се промени стандарта на живот в България и приоритетите станат други, за сравнение в Швейцария се събират над 75% от пуснатите на пазара портативни батерии, в Германия над 55%, в Гърция до 2011 г. имаше разположени над 40 000 съда за разделно събиране и населението ги събира разделно. С повишаването на стандарта на живот се променя и самосъзнанието, за справка - много повече се събират батерии в големите градове и съвсем малко в малките населени места.

"Екобатери" работи с повече от 20 общини в България. Коя е най-зелената в този аспект?

- Работата с общините е особено ценна за "Екобатери" АД. Когато една инициатива се подеме, освен на национално и на регионално ниво, ефектът е значителен. Чрез общините се достига най-лесно до всички жители, до училища и административни сгради, а така най-ефективно се печели вниманието на хората за разделното събиране. Всички общини, с които работим, полагат усилия в насока развитие на дейностите по разделното събиране. Разбира се, големи общини с повече население, като София, Бургас, Варна, Плевен, Габрово, са много по-активни и непрестанно организират екологични мероприятия, а именно там гражданите разбират значението на разделното събиране.

Получавате ли нужното съдействие от държавната и местната администрация. Законово уредено ли е събирането на този тип опасен отпадък?

- Държавната администрация в лицето на Министерство на околната среда и водите, е основен фактор при организирането на събиране на опасни отпадъци, те контролират и регулират организации, като "Екобатери" АД, с цел ефективност на системата, като отделно от това допринасят за популяризирането на разделното събиране. Подкрепата е налична, законите са налице, системите за разделно събиране на стари батерии са изградени, остава да бъдат доразвити и на първо място хората да изградят своето еколосъобразно поведение.

Както вече отбелязахме, общините също са пряко заинтересовани и са активни участници в този процес.

Търговците имат ли финансова изгода от това да разположат кошче за батерии и електроника в магазина си? Къде е най-добрата позиция за това?

- Търговците нямат и не би следвало да имат пряка финансова изгода от съд за батерии в търговския им обект. Те са задължени по закон да имат такъв съд и той да бъде разположен на видно място (например щанд за батерии или около касите) и да бъде обозначен. Тук идва и ролята на "Екобатери" АД – при контакт с нас от страна на търговец, ние безплатно осигуряваме съд за разделно събиране и последващото му обслужване при запълване с батерии. Разбира се, търговски интерес може да има при определени промоции от популярния тип "старо за ново”, когато при връщане на стар продукт, получавате нов продукт с отстъпка. Добре е да отбележим, че търговските обекти са особено важни при разделното събиране на батерии, тъй като през тях минава ежедневно огромен поток от хора и са на удобни локации.

Какви други дейности извършвате за разделно събиране на отпадъци?

- Важно е да отбележим, че съвместно с Елтехресурс АД - организация за разделно събиране на старо електронно и електрическо оборудване (печки, телевизори, компютри, и т.н.), сме открили национален телефон 0800 14 100, на който всеки гражданин или фирма може да подаде заявка и ние безплатно ще вземем от дома или офиса стари електроуреди. На този телефон приемаме и заявки при запълнени съдове за батерии, които своевременно ще бъдат обслужени. Телефонът служи и за контакт с наш подизпълнител за изкупуване на стари автомобили. По този начин сме осигурили комплексна услуга за широка гама отпадъци и е в максимално удобен вариант за гражданите. От една страна имат широк достъп до съдове за разделно събиране, а от друга сме осигурили събиране и по домовете и офисите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Liubo Lilov 24.07.2012 | 13:54
Така е, хубаво е да има разделно хвърляне на отпадъци, но за съжаление в по-малките общини няма достатъчно такива контейнери и все по-често срещам старите метални, в които всеки хвърля всичко заедно.
5 mariyna todorova 24.07.2012 | 13:29
Педи всички батерии отиваха на общо основание при останалия боклук, а сега с тези обособени кошчета нещата са далеч по-добре. Никак не е скъпо да си зелен, просто в началото е трудно, докато човек се напасне.
4 maria stamatova 24.07.2012 | 12:40
Много е полезна тази дейност. Дано по-често става въпрос за нея, защото има много хора, които изобщо не знаят – 1, че батериите замърсяват природата, 2, че има правилни места, където могат да ги изхвърлят безопасно.
3 Steffi To 24.07.2012 | 12:28
Те вече не са толкова употребявани както беше едно време, но няма да забравя как при първото си ходене в чужбина се чудех какви са тези купчини с батерии, прилежно събирани на едно място:)
2 Анита Кралева 24.07.2012 | 11:49
Винаги съм била на това мнение!
1 Филип Костов 24.07.2012 | 11:45
Много ми харесва тази статия. Мисля да я препратя на всичките си познати. Важно е да се погрижим поне малко за света в който живеем ние и хората, които обичаме. Елементарно е това с батериите и мисля, че няма да отнеме усилие на никого да ги изхвърли на правилното място, така че да не замърсяват околната ни среда поне те.

ТВ програма

Кино

  • Сега Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Деца на времето детски тв филм
  • 14:45 Господин Тау тв филм /29 епизод/
  • 15:15 Духът на Япония документален филм
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.8...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.61
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.