Екологичната неправителствана организация Oceana поиска супермаркетите в Испания да обясняват на потребителите какви са опасностите от консумацията на риба с високо съдържание на живак. Подобни постери вече съществуват в други европейски страни, коментират от организацията.
Много хора в страната все още не са наясно, че редица океански риби като риба-меч или акула например има високо съдържание на метилживак. Това е органичната форма на живака, който се натрупва в рибата, плуваща в замърсени води. Металът има невротоксичен ефект и наличието му често се докладва от Испанския институт по океанография.
В тази връзка и от Испанската агенция за безопасност на храните препоръчват жените във фертилна възраст, бременни и кърмачки, както и децата под 3-годишна възраст да избягват консумацията на риба меч и акули. Децата на възраст под 12 години пък трябва да намалят консумацията на тези деликатеси под 50 грама на седмица.
Следвайки тези официални препоръки, от Oceana настояват и търговските вериги в страната да обърне внимание на потребителите относно опасностите. От организацията посочват, че подобни препоръки вече правят магазините в САЩ, следвайки препоръките на Агенцията по храните и лекарствата в страната.