Как застрояването на къмпинг “Юг“ май ще се окаже законно

Полузаконният казус дава опасен сигнал как по давност могат да се бетонират още десетки девствени места на Черноморието

по статията работи: Ростислава Иванова | 14.04.2015 | 19:04
Как застрояването на къмпинг “Юг“ май ще се окаже законно

Застрояването на къмпинг "Юг", намиращ се на девствения черноморски залив "Корал", може и да се окаже законно. Засега се очаква Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) временно да спрат строителството на грандоманския проект за вилно селище в дюните на ИФ "Фаворит".

Временната мярка обаче няма да е заради принципа, че трябва да се сложи край на застрояването и унищожаването на българското Черноморско крайбрежие и особено на дюните, а заради някои "малки нарушения", които инвеститорът може все пак да отстрани и в крайна сметка да си довърши строежа. Този полузаконен казус обаче дава опасен сигнал, че под знака на урбанизиране и узаконяване със задна дата и при други антиеко правила, могат спокойно да бъдат застроени още десетки девствени места по Черноморието.

Има дюни - няма дюни

За бетонирането на пясъка непосредствено до плажа в дните по Великден сигнализираха от природозащитното обединение "Да запазим Корал". Днес еколозите изпратиха сигнала до МРРБ, МОСВ, ДНСК и Главна прокуратура. Регионалният министър Лиляна Павлова веднага се самосезира, разпореди проверка и свика спешна пресконференция за медиите съвместно с колегите си от екоминистерството. Според Павлова има риск и от други подобни случаи по Черноморието, където положението е заварено.

Изграждането на вилно селище в къмпинга, разположен в морските дюни, е узаконено още през 2004 г., стана ясно на пресконференцията. "Това е урбанизирана територия още от 2004 г., върху която няма дюни, а само навети от вятъра пясъци", обясни министърът. Оказва се обаче, че статутът на въпросния парцел, върху който ще се строи, изобщо не е ясен поради липса специализирана карта и план на дюните. До днес сутринта Община Царево все още не бе изпълнила задължението да публикува в Агенцията по кадастъра специализираната карта и план на дюните на територията си.

За липсата на такава важна публична информация, която черноморските общини трябва да правят обществено достояние, междувременно алармираха днес и от Гражданска коалиция "За да остане природа в България". Организацията настоява правителството да обнародва специализираните карти и планове на всички дюни по Черноморието, които са описани и се намират в Агенцията по кадастъра. Такава карта община Царево не е подала.

Припомняме, че по закон дюните са изключителна държавна собственост и строителството върху тях е напълно забранено, тъй като унищожава природните обитания.

Коалицията подкрепя напълно исканията на сдружение "Да запазим "Корал" за отмяна на разрешителното за строеж на вилно селище в къмпинг "Юг", за разследване на начина, по който е придобита земята на къмпинга с дюните и за посочване на виновните в общинската администрация в Царево за издаване на разрешителното за строеж на 16 къщи с площ над 1200 кв. м. в девствената местност.

"Проверката от днес е установила, че строежът не е разположен върху дюни. Нивото на плажа е по-ниско от нивото на терена, на който се строи. Там има навявания от пясък, а не дюни", заяви министър Павлова. И тъй като този строеж е от категория 5 и има разрешение от Главния архитект на общината, то единствено той има право да разпореди спиране, ако прецени, че е нужно, обясни тя.

В тази връзка министърът допълни, че с промени в Закона за устройство на териториите (PУТ) ще се предвиди възможност подобни процедури да станат двуинстанционни, за да може да се сезира по-висша инстанция. 

Странни аргументи на съда в полза на инвеститора

Разрешението за строеж за вилното селище на територията на "Юг" с РЗП от 1073 кв. м. е издадено през декември 2012 г. На 17 януари 2013 г. Районната дирекция за национален строителен контрол (PДНСК) отменя издаденото разрешение на главния архитект, защото за вилното селище не е имало присъединяване към ВиК и електрозахранване и към онзи момент е била изтекла и екооценката (решението по ОВОС) за тази територията", разказа регионалният министър. Инвеститорът обаче оспорва решението и на 30 декември 2013 г. съдът приема жалбата и постановява, че разрешенията за строеж са законосъобразни, защото ДНСК не е компетентен орган да се изказва по въпроси за оценка на околната среда.

Днес екипите на РДНСК са постановили други пропуски по строежа на къмпинг "Юг", информира Павлова. Нередностите касаят липсата на декларация на положения бетон, липсата на определени образци.

"Но тъй като това е урбанизирана територия с ПУП, главният архитект е този, който може да спре строежа, ако счете, че тези пропуски са достатъчно основание за спирането на строежа", подчерта министърът. Съдията, дал благословията за бетонирането на къмпинга, е Станимир Христов от Бургаският административен съд. Той се произнася, че спирането от РДНСК на строежа е неправилно и трябва да продължи да бъде в сила разрешението за строеж.

Главният архитект Станислав Николов обяви пред Нова телевизия, че всичко е законно и няма пречки строителството да продължи. Управителят на фирмата инвеститор Стамо Стамов пък заяви, че има издадено разрешително от Община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи. Строежът няма причини да не продължи, защото бил напълно законен и на практика възстановявал някогашните бараки.

Сега единствената възможност да се спре временно строителството е с решение на МОСВ заради нарушението по Закона за биологичното разнообразие.

Павлова припомни как в казуса с къмпинг "Корал"съдът потвърждава, че незаконосъобразно са издадени разрешенията за строеж и че специално за "Корал" ще бъде обявена процедура по специфични изисквания за екологичен плаж, където зададените параметри към концесионера ще са различни. Изискването ще бъде всички тези преместваеми обекти и съоръжения, които се изграждат на самия плаж, да бъдат направени от дърво и екоматериали.

Как се бетонират дюни без екооценка

"Първите заключения от проверката на МОСВ във връзка със започнато строителство в къмпинг "Юг" в залива "Корал" показват, че досега не са спазени всички процедури, нужни по Закона за екологичното разнообразие, докладва зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов. Той увери, че "ако нарушенията се потвърдят окончателно, МОСВ ще предприеме принудителна административна мярка за спирането на строежа до положителното приключване на необходимите процедури".

"За инвестиционното намерение са необходими действия на инвеститора по оценка за съвместимостта с предмета и целите за опазване в защитените зони (оценка по ОВОС), което не е било извършено и съответно е мотивация за принудителната административна мярка", припомни зам.-министърът.

Разрешението по ОВОС е издадено през 2004 г. и тогава е било приложимо. След това територията е променена и става урбанизирана, а инвестиционните намерения подлежат на процедури по ОВОС за територии, които не са урбанизирани. "Въпреки това, обаче за инвестиционното намерение е приложимо законодателството по Закона за биологичното разнообразие".

Освен това МОСВ ще изяснява защо представителят на РИДСВ в Бургас не е реагирал по време на съдебното дело за одобряване на инвестиционното намерение на "ИФ Фаворит".

Междувременно и проверката на МОСВ е установила: "Съгласно официалните документи, строежът не е разположен върху дюни. Реагираме в съответствие със законодателството", увери Малинов.

Гледната точка на природозащитниците

"Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден". Това алармираха вчера в разпространен до медиите сигнал представители на сдружението "Да запазим Корал". Еколозите прилагат като доказателство и снимки, на които ясно личи, че морето и плажа са повече от близо, което нарушава Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, забраняващ строителството на по-малко от 100 метра от пясъчната ивица.

"Настояваме да се отмени разрешителното за строеж на вилното селище в къмпинг "Юг", по подобие на отменените вече разрешителни за плажа "Корал", които са с абсолютно същите тежки пороци като настоящото строително разрешение. През есента на 2014 г., благодарение на съвместните действия на ДНСК, МРР, "Биволъ" и "Да запазим Корал", беше установено, че само около плажа "Корал" са издадени неправомерно 35 строителни разрешения".

"Искаме разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг "Юг", както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж", допълват от сдружението.

Природозащитниците информират, че в седмицата преди Великден са се опитали да стигнат до специализираните карти на дюните, за които обществото беше уведомено, че са публични и че са приети и одобрени през октомври 2014 г. "След разговор с Агенцията по кадастъра се оказа, че никой в тази държава не може да ни предостави тези публични карти, защото "още няма регламент за тях".

"Платени от нашите данъци, тези карти удобно се крият от очите на обществото, а междувременно корумпирани общини издават или вече са издали незаконни строителни разрешения върху същите тези защитени дюни от картите и изключително малката останала незастроена част от крайбрежието ни, е на път завинаги да бъде бетонирана и да изчезне", категорични са представителите на "Да запазим Корал".


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Вечната музика
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Анет игрален филм /копродукция,...
  • 01:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 03:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 04:20 Истории от Олимпийските игри /п/
  • 04:35 Олтарите на България
  • 04:45 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Dancing Stars Extra" - зад...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.3, еп.5
  • 00:40 "Дъф и Вазовски" - сериал, с.2, еп.5
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • Сега "Шеф под прикритие" (нов сезон) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "911" - сериал, сезон 2
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.