МОСВ наложи над 5 млн. лв. санкции за еконарушения

Проблемната Оперативна програма „Околна среда“ усвоена 100%

по статията работи: iNews.bg | 21.12.2015 | 17:36
МОСВ наложи над 5 млн. лв. санкции за еконарушения
МОСВ

Регионалните екоинспекции са наложили санкции в размер на 5,045 млн. лв. през 2015 г. за нарушаване на екологичното законодателство. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на заключителна пресконференция за дейността на ведомството през отминаващата година. 1,750 млн. лв. от тези средства са постъпили в общините и трябва да бъдат изразходвани за екологични проекти.

"Основната ни цел бе да подобрим ефективността на проверките. Затова засилихме работата на инспекциите по околна среда и водите. Въведохме ротационния принцип на работа, както и денонощен телефон за подаване на сигнали от граждани. Подобрихме също комуникацията и координацията с другите институции", каза Василева, цитирана от "24 часа".

Така до този момент от 16-те регионални екоинспекции са извършени 20 620 проверки в 19 499 обекта. За установени нарушения и несъответствия са съставени 965 акта и са издадени 1049 наказателни постановления. Бяха спрени замърсяващи производства – сред тях е една от инсталациите на завода за авточасти "Монтюпе" в Русе, инсталация за птича тор в Карнобат, инсталация за дървени въглища в Златарица, пиролизна инсталация за гумен гранулат в Стара Загора и други.

На "зеления" телефон и по електронната поща в МОСВ са приети и обработени 2652 сигнала, като при получаването им се е действало своевременно, увуре министърът.

Василева се гордее с изпълнението на Оперативна програма "Околна среда 2007-2013". "ОПОС имаше лоша стартова позиция, спрени плащания до ноември 2014г. и голямо забавяне по отношение на финансовото изпълнение, но въпреки трудностите успяхме да компенсираме изоставането и 2015 г. бе изключително успешна", подчерта тя. Според нея програмата до голяма степен е изпълнила своите цели и по отношение подобряване на екологичното състояние в страната, и чрез повишаване качеството на живот на гражданите.

Към момента финансовите корекции, наложени на общините по изпълнявани от тях европейски екопроекти, при които са открити нередности в обществените поръчки или други нарушения, са за 190 млн. лв. Сумата на санкциите е за целия период на изтичащата оперативна програма. Нейният краен размер обаче ще стане ясен при затварянето на програмата през следващата година като процентът на финансовите корекции може да намалее заради направените в последствие от общините икономии по санкционираните проекти, обясни екоминистърът.

Към момента по оперативната програма са разплатени 3,450 млрд. лв. Програмата вече е изпълнена почти на 100%. Само от ноември м.г. досега са изплатени 1,140 млрд. лв. Това е една трета от всички плащания за целия програмен период. Само за 2015г. - от януари до декември, са преведени 797 млн. лв. към бенефициенти. Така към ноември 2014г. или в началото на този мандат Европейската комисия бе възстановила на програмата едва 14% от бюджета. Днес са възстановени още 55% или 1,499 млрд. лв. В това число не са включени още два сертификата, които вече са подадени към Национален фонд в Министерството на финансите и ЕК. С тях общата сума на възстановените средства ще бъде 1,962 млрд. лв. или 72% от бюджета на програмата.

Успешно са приключени 237 проекта оп старата ОПОС. Новоизградени или рехабилитира са 44 пречиствателни станции, които обслужва 486 хил. жители. Присъединените към нова ВиК инфраструктура са 922 хил. жители. Тези хора ще получават по-качествени услуги благодарение на изградените близо 2600 км ВиК мрежа по ОПОС.

В сектор отпадъци – от 20 регионални депа, до момента е приключило изграждането на 15 и се очаква да бъдат открити още 4 до края на годината. Тези депа обслужват 3,967 млн. жители, което показва какви значими инвестиции са реализирани през този период, подчерта министърът.

Все още не могат да бъдат изнесени точни данни за наложените финансови корекции по програмата, тъй като това ще стане след окончателното й затваряне. До момента размерът им е 190 млн. лв. Рискови проекти няма, тъй като страната ни постигна договореност с ЕК част от проектите, които не могат да бъдат завършени със средства от този програмен период, да приключат с пари от новата програма. Това са т. нар. фазирани проекти в сектор "Води" на общините Банско, Видин, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол, по които строителните работи се очаква да започнат след средата на 2016г.

Постигнат е съществен напредък и в редица други области. През 2015г. бяха приети поправките в Закона за водите, с който се въведе единен национален орган за контрол на хидротехническите съоръжения. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) поема този контрол от 1 януари 2016г. На територията на страната ни вече няма безстопанствени язовири, провежда се строг контрол по отношение проводимостта на речните корита. Една от мерките в тази насока бе почистването на руслата на реките от незаконни сметища. През 2015г. бяха извършени 1565 проверки в 265 общини. Наложени са 104 акта и 75 наказателни постановления на кметове, които не са се справили с ликвидирането на боклука. Общата стойност на санкциите е 171 900 лв.

Василева отбеляза и промените в Закона за околната среда, с които се въведоха по-строги норми по отношение на контролната дейност – максималната глоба бе увеличена до 500 хил. лв. при наличие на големи разливи и замърсявания.

Друг голям успех - към началото на мандата, срещу България имаше открити 15 наказателни процедури от страна на ЕК, сега те са с пет по-малко, отбеляза министър Василева. Последната добра новина е свързана със замразяване на съдебното дело срещу страната ни за закриване на старите сметища. Това стана в резултат от големия напредък постигнат в тази област и ангажимента на МОСВ да приключим със закриване на всички стари депа във възможно най-кратни срокове.

МОСВ отчита добри резултати и в дейностите за ограничаване на изменението на климата. България ще реализира своя принос чрез редица последователни действия. Страната ни например отчита 236 млн. лв. от продажбата на парникови газове на международния пазар и част от тези средства ще се използват за ограничаване на глобалното затопляне. През изминалата година с 32 млн. лв. от Националния доверителен екофонд (НДЕФ) е финансирано санирането на 90 обществени сгради – училища, детски градини, болници и др., с което са намалени разходите за отопление и отделените въглеродни емисии. През следващата година в проекти за енергийна ефективност ще бъдат инвестирани още 14 млн. лв.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • Сега "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • Сега "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.