Проблемът с недостига на храна кара учените да търсят нейни алтернативни източници. Това може да бъдат хранителните насекоми, заяви експертът на Организацията на ООН по прехраната и земеделието Джулия Мур.
Според нея сега в света има тенденция да се избира екологично чиста храна, съобщава РИА Новости, цитирана от pogled.info.
"Хранителната стойност на насекомите зависи от техния вид, растежен стадий и местообитание: но като цяло те съдържат големи количества протеин, който може да се сравни с рибата, наситените мастни киселини - те са много полезни за недохранени деца, както и за фибри, фосфор, магнезий и цинк”, заяви Мур.
Според Иван Албано, директор на предприятие по производство на щурци, ако човечеството не намери алтернативен източник на протеин до 2050 г., той няма да стигне за всички хора.
Той отбелязва, че щурците съдържат много протеини и те печелят значително по отношение на необходимите за отглеждане храна и вода на килограм в сравнение с биковете и кравите.
В диетата, според Албано, щурците могат да се добавят под формата на брашно. На вкус, те приличат на нарязани лешници.
Юлия Мур добави, че употребата на насекоми в храната не може да бъде единственото решение на проблема с глада в света поради недооценеността на този тип хранене.
По-рано в британските супермаркети започнаха продажбите на пържени скакалци.