Протест срещу политическия чадър над ски зона Банско

Еколозите са подготвили сигнал до Европейската комисия и ЮНЕСКО

по статията работи: Петя Михайлова | 19.07.2011 | 12:15

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” организира протестно шествие срещу унищожаването на Национален парк Пирин и политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско, съобщиха от природозащитната организация WWF.

То ще се проведе в четвъртък, 21 юли 2011 г., от 18 ч. с начална точка стълбите на бившия Партиен дом, срещу Министерския съвет и Президентството, като ще премине покрай делегацията на Европейската комисия в София на ул. "Московска”, храм паметника "Александър Невски”, парламента и Софийския университет и ще завърши до сградата на БНТ.

Участниците ще носят чадъри, които символизират политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско и Национален парк Пирин, допуснати както от настоящото правителство, така и от предишните три.

Междувременно природозащитниците подготвиха сигнал до Европейската комисия и ЮНЕСКО по повод скандалната идея на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да узакони близо половината от ски зона Банско, която излиза извън концесията на "Юлен” АД в Национален парк Пирин. Освен национален парк, Пирин е част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-явните  и безспорни  нарушения, довели  до изсичането на близо 650 декара вековни гори в Национален парк Пирин - извън разрешената по концесионен договор площ от близо 995 декара, включват:

1. Изграждането и ползването на ски писти и лифтове (вкл. ресторант с РЗП над 1200 м2 и водоем с обем над 1000 куб. м в м. Бъндеришка поляна), които не са предвидени в плана за управление на Национален парк Пирин (включващ предвижданията на Териториално-устройствения план на ски-зона Банско от 2001  г.)  и  концесионния  договор:  ски  пистите "Платото 1” (северно от  влек "Платото – Тодорка”), "Чалин валог 2” (западна), както и съгласуваните през 2010 г. от министър Нона Караджова ски лифтове "Бъндеришка поляна – Коларски път” (6-седалков) и "Платото – Тодорка” (4-седалков).  

2.  Изграждането на ски-писти "Шилигарника 2” (№ 10) и "Стражите” (№ 12), както и ски лифт "Железен мост – Платото” (4-седалков) извън обхвата на концесията.

3.  Изграждането на всички ски писти и ски пътища без разрешителни за строеж.  

4.  Изграждането  на  ски пистите  "Банско” (№1), "Бъндерица” (№2),  "Балканиада” (№4), "Шилигарник 1” (№ 5), "Юлен” (№8), "Томба” (№9), "Платото 2” (№11), "Чалин валог 1” (№15), без да са спазени изискванията за ширина и минимални изкопни дейности в издадените от МОСВ решения по ОВОС. (Пример - изискване за ширината на пистата "м. Бъндеришка поляна – Тодорка” да не бъде повече от 30 м, а ширината на просеката за лифта да не е повече от 6 м. На практика - ширината на пистата е от 60 до 100 м, моделирани са над 100 декара и 35 000 куб. м., а ширината на лифта е от 15 до 30 м.)

Анализът на коалицията "За да остане природа в България” провери доколко съответното ски съоръжение е предвидено в Плана за  управление (ПУ) на Национален парк Пирин и съответно концесионния договор с "Юлен” АД за ски зона Банско, дали са спазени режимите на плана за управление за строителство и условията в решенията по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), с които екоминистерството е съгласувало изграждането на ски съоръженията, както и дали са издадени разрешителни за строеж от Община Банско за изграждането на ски съоръженията и инфраструктурата?

Използвани са географски информационни системи (ГИС), сателитни изображения от Google Earth, карта на зонирането на Национален парк Пирин съгласно Плана за управление на парка, карта и данни за ски съоръженията в ски зона Банско от концесионера "Юлен” АД, концесионния договор и скица на концесията, наличните решения по ОВОС, справка за незаконните сечи в ски зона Банско от дирекцията на Национален парк Пирин и справка за разрешителните за строеж от Дирекция за национален строителен контрол.            

Скандалът с незаконните лифтове и писти в Пирин се разрази, след като МОСВ огласи резултатите от своя проверка, според които концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата, с 64,7 хектара.

По-късно от Национална гражданска коалиция  "Природата за хората и регионите”, която обединява общини, развиващи зимен и ски туризъм, оспориха резултатите.

На 30 юни природозащитници блокираха за малко повече от 15 минути кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски" в София в знак на протест срещу незаконното застрояване на Пирин.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


4 Дина Савова 21.07.2011 | 13:25
ОПОНЕНТИТЕ НА БАНСКО СА ОПОНЕНТИ НА ЦЕНИЯ НАРОД. КОЙ Е ДАЛ ПРАВО НА ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ ИСТЕРИИ ДА МЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕД ОБЩЕСТВОТО. ТОВА Е ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕН ТОРМОЗ И АЗ НЕ Я ПОДКРЕПЯМ И ИСКАМ ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ЗАБРАНИ. ТЕ СА ШЕПА САМОЗВАНСИ И ЗЕЛЕНИ МИЛИОНЕРИ ОТ РЕКЕТ
3 Свежка . 19.07.2011 | 13:20
Трябва да се изкоренят тези престъпни елементи, свикнали безнаказано да разполагат с природата, която е на всички нас. Как така някакъв си сульо ще си позволява да изсече двойно по-голяма площ от предвидената в концесионния договор? Кой е той, че да решава от името на всички ни? Приканвам всеки с гражданска съвест да се включи в този протест! Не може за едни да има санкции и правила, а други винаги да минават покрай капките. Едно време за къде по-малки престъпления, са били посичани цели родове, за да няма повече кражби и беззакония. Сега същите не само, че не се осъждат, но и политически протекции получават.
2 d.krumova _ 19.07.2011 | 13:13
Не един човек, а цели правителства си затварят очите пред тези беззакония, от които годишни държавния бюджет търпи загуби от стотици хиляди на година. Незаконните сделки за замяна на земи и гори изключително трудно се прекратяват. Самото наличие на политически чадъри над тях, говори за едно много добре организирана престъпна схема, която е пуснала дълбоки корени в централната власт.
1 Криси Митева 19.07.2011 | 12:50
Г-жо Караджова, ако искате може направо цялата планина да направим в ски писти и влекове, направо да изсечем абсолютно всичко!? Ако това ви е стратегията за развитие на ски туризма, поздравявам Ви - Вие сте номер едно политик на 2011г. по малоумност и тъпотия и мисля, че е време да се махнете от този много важен и отговорен пост!!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • Сега "Тази сутрин" - информационно...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.13...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.66
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.