Противоречивите генно-модифицирани храни

Преди ГМО се определяха като „храната на Франкенщайн“, сега се използват срещу болестите

по статията работи: Георги Георгиев | 01.04.2012 | 09:34

Мнозина от нас за първи път чуват за генно-модифицираните (ГМО) храни още през 1990 г., когато медиите започват да говорят за тях. Първата генетично-модифицирана храна е доматът FlavrSavr, създаден от учени в Калифорния в началото на 1990-те. В случая генните инженери променили генома на растението така, че плодовете му да издържат по-дълго време, след като са били обрани, без да се развалят.

Във Великобритания дебатите около безопасността на ГМО-храните започват, след като лейбъристкото правителство на Тони Блеър създава първата ферма през 1999 г., с цел проучване на въздействието, което културите, предназначени да издържат на хербициди, оказват върху дивата природа. Мнозина експерти смятат, че тези проучвания не разкриват дългосрочното въздействие на новата технология върху околната среда.

В отговор на разразилата се истерия, на рафтовете в супермаркетите се появява понятието "органични", а калта по картофите успокоява потребителите, че не идват от лаборатории, а направо от полето.

Том Кларк, научен редактор на Channel 4 news, пояснява, че за развитието на ГМО-индустрията ключовата дума в случая е била "точност". Именно заради тази точност и прецизност в генетичните манипулации днес учените могат много по-лесно да извлекат полезните гени от един организъм и прецизно да ги вмъкнат в друг.

Днес освен в храните, генетично модифицираните организми се използват и в борбата с опасни епидемии. Така например британските учени първи използват генетично-модифициран комар в борбата срещу треската денга.

Генетиците от изследователската компания Oxford Insect Technologies (Oxitec) добавят ген на мъжки комари, носители на вируса, който впоследствие убива потомството им и респективно се намалява вероятността от предаване на болестта. Засега разработката е на ниво експерименти, предаде Channel 4.

Генетично-модифицирани култури от 1996 г. насам са били отглеждани с търговска цел и в момента се отглеждат от около 16,7 милиона фермери в 29 страни, като 90% от добива идва от САЩ, Аржентина, Бразилия и Канада. Към 10% от световното производство на ГМО отива за създаването на биогорива.

Специалистите смятат, че в бъдеще ще бъдат създадени растения, които ще могат да издържат на засушавания и същевременно ще дават повишени добиви.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Poli Geerhart 02.04.2012 | 10:17
Добрите примери с модифицирани организми май се изчерпват само с комарите, а относно биогоривата и модифицираната рапица - вече е под въпрос до колко тя е безвредна за животинки като пчелите!
2 Димитър Карагеоргиев 01.04.2012 | 16:36
В същност генно модифицираните растителни видове не са опасни, както се внушава в последно време. Те са познати от много много години. Това са междувидови или междуродови хибриди получени чрез класическите селекционни методи. Това може да се постигне и чрез ускорени лабораторни подходи, както се прави понастоящем
1 Diana Bliznakova 01.04.2012 | 12:34
Само Господ знае какво ще е действието на ГМО върху нас, дали в бъдеще ще сме все по-слаби срещу вирусите и прдизвикателствата на средата, заради изкуствената храна,която ядем. Можем само да се молим да не ни разболява повече от сега и да не е причина за по-голямата заболеваемост от рак.Децата ни ще са тези, който ще понесат върху себе си последствията!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.