Тазгодишната "БиоМания" започва от Сливен

Събитието включва Ден на редките местни породи

по статията работи: Андриян Георгиев | 08.10.2011 | 09:07

Първото събитие, част от "БиоМания 2011” и кампанията под надслов "Октомври - месецът на биопродуктите”, ще се състои днес (8 октомври) в Сливен. То ще бъде проведено в рамките на Националното изложение по животновъдство в Сливен.

Събитието в Сливен влючва провеждане на Ден на редките местни породи, демонстрации как се произвежда сирене и кашкавал във фермата с дегустации, както и фотоизложба на редки местни породи и традиционни земеделски практики на фотографа Христина Етърска.

"БиоМания 2011” ще продължи в понеделник (10 октомври) в Стара Загора с Ден на агроекологията. В парка "Пети октомври” в града ще бъде разположен Информационен щанд на "БиоМания 2011”, където ще бъдат раздавани информационни материали за биологичното земеделие в България.

Кампанията под мотото "БиоМания 2011” за популяризиране на биологичното земеделие и "Биото” като начин на живот ще обхване целия месец октомври и включва поредица от събития в цялата страна.

Гвоздеят на събитията е провеждането на празник на открито на 15 октомври в столичния "Парк Заимов”, където ще има изложение на различни български биопродукти, дегустации, игри и различни забавления.

Специален гост на изложението ще бъде кулинарът Ути Бъчваров, който ще приготви избрани биорецепти. Ще има томбола, награди, забавления за деца, информационни материали и подаръци.

В празника могат да участват свободно всички сертифицирани производители, преработватели и търговци на био продукти в България, които имат интерес. Участието им в празника е безплатно.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) посочват, че българското биоземеделие изживява бум. Само за една година сертифицираните площи за биологично земеделие са се увеличили двойно – от 12 320 хектара в края на 2009 г. до 25 648 хектара в края на 2010 г. Тези площи вече са 0,5% от използваната земеделска площ в България.

Сертифицираните производители, преработватели и търговци на биопродукти са се увеличили със 76% за една година. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното земеделие, твърдят от МЗХ.

България е на първо място в света по производство на био розово масло и на четвърто място в ЕС по брой на сертифицирани пчелни семейства. 15% от произведения в България пчелен мед е био. Над 90% от всички български биопродукти се изнасят в ЕС, САЩ, Канада и Япония, завършват от МЗХ.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Живка Илиева 10.10.2011 | 12:34
Звучи интересно, при все че преобладаващо манджите на Ути не се вписват в представите ми за природосъобразност. Важното в случая е, че интересът на хората към чистата храна се увеличава, а това пробужда и родното биоземеделие. Доколкото разбирам основното събитие е планирано за 15.10 в София, а съпътстващи предстоят още в Стара Загора, Пловдив, Чипровци, Бургас.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:20 Още от деня коментарно предаване
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Вечерното шоу
  • Сега bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Островът на 100-те гривни: Другата...
  • 22:00 "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Сезар Вагнер" - сериал, с.3, еп.3
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Скрита самоличност" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 22:00 "Много мой човек" - сериал, сезон 1
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Престъпен рай" - сериал, сезон 1
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.