Ще може да се строи на лифтове и ски писти след търг

Това реши окончателно парламентът с гласувани промени в Закона за горите

по статията работи: Кремена Бедерева | 13.06.2012 | 13:08

Правото на строеж на лифтове, ски-писти, стълбове за тях, влекове и съоръжения за спортни, културни, както и религиозни нужди, включващи и необходимите преместваеми сезонни покрития и други леки второстепенни постройки, се учредява след търг. Това реши окончателно парламентът с гласувани на второ четене промени в Закона за горите, съобщава БТА.

Член 54 от промените в Закона за горите се отнася до правото на строеж върху поземлени имоти в горски територии. Без промяна на предназначението на територията се учредява за изграждане на: "стълбове за въздушни електропроводи; стълбове за телекомуникационно оборудване, радио- и телевизионно разпространение, съобщителни линии, безжичен интернет и други съоръжения на техническата инфраструктура; сгради и съоръжения, свързани с управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите и дивеча, независимо от тяхната собственост: автомобилни горски пътища; заслони за обществено ползване; ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници; посетителски и информационни центрове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; горски и ловни кантони, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; контролни горски пунктове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; зооветеринарни и биотехнически съоръжения; нефтопроводи, топлопрооводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия".
Правото на строеж за изграждане на обектите се учредява за срок от 30 години.

След изтичане на срока, за който е учредено правото на строеж, построеният обект преминава безвъзмездно в собственост на – държавата – за обекти, изградени в горски територии, които са държавна собственост; съответната община – за обекти, изградени в горски територии – общинска собственост, e записано в закона.

В Член 54 от промените в Закона за горите е записано още, че "правото на строеж за изграждане на обектите се учредява след провеждане на търг по реда на Закона за държавната собственост – за горски територии – държавна собственост и Закона за общинската собственост – за горски територии – общинска собственост.

"Търгът се открива с решение на Министерски съвет – за горски територии-публична държавна собственост, заповед на министъра на земеделието и храните – за горски територии-частна държавна собственост, заповед на кмета на общината след решение на Общинския съвет – за горски територии-общинска собственост. С акта се определя началната цена и условията за провеждане на търга. Началната цена за провеждане на търга не може да бъде по-ниска от цената за учредяване правото на строеж, определена в закона".

"Инициатива за провеждане на търг за учредяване на право на строеж за изграждане на обектите може да бъде заявена от всяко заинтересовано лице или от съответния орган.

Цената за учредяване правото на строеж се заплаща в тримесечен срок от влизането в сила на акта. Въз основа на влезлия в сила акт и извършеното плащане се сключва договор между заявителя и министъра на земеделието и храните, съответно кмета на общината. Договорът се вписва от заявителя в Службата по вписванията по местонахождение на имота, а копие от вписания договор се изпраща в Изпълнителната агенция по горите. Обектите могат да бъдат изградени чрез публично-частно партньорство при условия и ред, определени със закон”, пише още в Закона за горите.

От своя страна десните поискаха президентско вето върху параграфа. "При приемането на закони като този за горите, давате възможност министърът, неговата администрация да решават всичко – кой какво получава, кой е концесионерът, кой какво може да изсича, без ясни правила", смята Мартин Димитров, депутат и бивш лидер на СДС, цитиран от Агенция "Фокус".

"Много интересно – като дойде поредният скандал, пак ли ще са виновни последните 20 години, пак ли ще е виновен хан Аспарух, пак ли ще е виновен някой друг, кой ще е виновен този път? Правилата се правят за това – да има добър образ България пред нашите европейски партньори. Няма ли ясни и категорични правила, загубата ще бъде за цялото Народно събрание.

От Синята коалиция сме поставяли много тежки въпроси към Тройната коалиция, когато приемаха подобни закони. ГЕРБ уж казаха, че никога няма да приемат лобистки закони, никога няма да създават възможност за политически решения, никога няма да правят неща, които са извън правилата, а правите именно това в момента”, каза Димитров.

"С този закон се дава възможност на определени инвеститори да получат права по абсолютно дискриминационен принцип и модел – харесвате го, близък е до ГЕРБ, давате му, не го харесвате, не е близък до ГЕРБ, не му давате. Ами, нали точно това беше Тройната коалиция? Точно така беше по тяхно време.

Те си ги избираха, харесваха си ги и им даваха, на тези, които не им харесваха, на тях не им даваха. Това правите в момента. Всички сме за развитие на ски пистите, ски туризма, само че ако отрасълът не се развива по правилата, колеги, ще се случи следното – скандал след скандал, после пак скандал и следващ скандал”, обърна се Димитров към мнозинството от ГЕРБ.

"Няма ли процедура, няма ли ясни правила - а то става така, ще видите, че няма ясни правила - ще се започне с Витоша, ще се продължи през Банско и т.н. и после ще се чудите - защо дошъл такъв доклад от ЕК. Ами, като приемате такива закони, ще идват такива доклади”, продължи Димитров.

С такива закони, в които лобисткият елемент е крещящ, не се чудете защо е такъв имиджът на Народното събрание, как ще имаме висока репутация, продължи той.

"Представителите на "Зелените” питат – какво прави този парламент, тези хора се самозабравиха, къде са правилата, къде са законите, България парламентарна република ли е вече? Това ме питаха хората в коридора и това ще бъде въпросът навсякъде, където ходите вие, няма да ви отмине този въпрос”, каза още Мартин Димитров.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Камък Врачански 13.06.2012 | 14:50
2 Камък Врачански 13.06.2012 | 14:50
ооо, писна ми, да се оправят
1 Сашо Костов 13.06.2012 | 13:18
Сега дали някакви псевдо защитници пак ще скочат, се чудя...

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Да бъдеш Майстора документален филм...
  • 15:00 Натисни F1 образователна поредица...
  • 15:30 Истории от Олимпийските игри /п/
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.9...
  • 15:00 "Бараж" - сериал, еп.62
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.