С близо 1/3 повече зеленчуци сме произвели през 2018 г.

Значително се увеличават и оранжерийните площи, отчита аграрното министерство

по статията работи: iNews.bg | 25.10.2019 | 11:55
С близо 1/3 повече зеленчуци сме произвели през 2018 г.
МЗХГ

Общото производство на оранжерийни зеленчуци бележи ръст с 28.1 % за 2018 г., спрямо предходната 2017г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на първия семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) на тема: "Интегрирана растителна защита в оранжериите", който се провежда в Пловдив. Тя допълни, че количеството произведени оранжерийни зеленчуци през 2018 г. е в размер на 130,9 хил. тона. Заместник-министър Кръстева съобщи, че към момента общата оранжерийна площ в страната е 916 ха. "Заявените площи с оранжерийно производство в кампанията по Директни плащания за 2019 г. са в размер на 765 ха, а през 2015 г. те са били 588 ха", допълни тя. По думите й, оранжерийното производство дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите запозна присъстващите и с хода на дебата за бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Тя поясни, че до края на годината трябва да бъдат  готови трите SWOT анализа. "Единият вече беше представен и  скоро ще бъде финализиран. В началото на декември планираме представяне на SWOT анализа за околна среда и климат, който се изготвя от Аграрния университет в Пловдив", каза още Кръстева. Тя поясни, че в дебата заедно с бранша трябва да бъдат вземани правилните решения за модерно, конкурентноспособно и устойчиво земеделие.

В първия по рода си семинар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция участие взе и ректорът на Аграрния университет в Пловдив проф. Христина Янчева. Тя заяви, че 2020 г. е обявена за година на растителното здраве. "Темата на днешния семинар е изключително важна, тъй като растителната защита е сред основните проблеми на всички производители", каза още тя. От своя страна председателят на Управителния съвет на Асоциацията Йордан Кръстанов пое ангажимент от тук нататък да организира подобни семинари, които ще допринесат за модернизирането на производството на оранжерийни зеленчуци.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Отблизо /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:55 Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • Сега "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 06:00 "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.75 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • Сега "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "Пресечна точка" - публицистично...
  • 06:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.