Бодра смяна от министри поема щафетата

Енергетиката се поема от спец в социалните работи

по статията работи: Христина Рафаилова | 27.05.2013 | 18:00  18 Виж всички снимки

Обявен е съставът на новия кабинет.

Представяме ви всички 17 министри, обявени от Пламен Орешарски - с какво са се занимавали преди.

Според обявената структура на Министерския съвет лингвист ще се занимава с въпросите на младежта и спорта, докато с образованието ще се заеме човек от сферата на медицината.

С една от най-болните за обществото теми – енергетика, ще се занимава Драгомир Стойнев, който е бивш шеф на социалната комисия в парламента.

Драгомир Стойнев ще поеме кормилото не мегаминистерството на икономиката и енергетиката. Той беше председател на социалната комисия в парламента и съветник на лидера на БСП Сергей Станишев.

Доц. д-р Драгомир Стойнев е избран за народен представител в 42-рото НС. В 41-вото НС е председател на постоянната комисия по труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е икономически съветник на министър-председателя на Р България. Владее френски, английски и руски.

Бъдещият правосъден министър и вицепремиер Зинаида Златанова доскоро оглавяваше представителството на Европейската комисия у нас. Между 2001 и 2007 година е била шеф на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерския съвет.

Има опит като началник на отдел "Европейска интеграция" в Министерството на околната среда и водите. Магистър по право. Владее английски, немски и руски.

Следващият дипломат номер едно на страната е евродепутатът Кристиан Вигенин. Той е представител от Прогресивния алианс на социалистите от 2009 година до днес. Бил е общински съветник в столицата и народен представител от Коалиция за България от 1997 година.

От 2009 г. до сега Кристиан Вигенин е член на Европейския парламент, 7-и парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Заместник-председател е на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните.

От 2006 до 2009 г. е член на Европейския парламент, 6-и парламентарен мандат. Народен представител в 40-ото НС на Р България. Завършва УНСС, София, специалности "Макроикономика" и "Международни отношения". Владее английски, немски, френски и руски.

Новият МВР шеф Цветлин Йовчев е бивш шеф на ДАНС. След това стана началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев. Той напусна поста си с мотива, че ще се занимава със свои проекти.

Председател на ДАНС (2009-2011). Има дълъг опит в Националната служба за сигурност (1993-2007) – на всички ръководни длъжности. Завършва Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров” във Варна. Магистър по икономика на СУ "Св. Климент Охридски” и "Еразмус юнивърсити”, Ротердам. Владее английски и руски език.

Следващият министър на отбраната Ангел Найденов е дългогодишен депутат от левицата в 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото, 41-вото и 42-рото народно събрание. Той е бивш кмет на Димитровград, бивш областен управител на Хасковска област.

Ангел Найденов е избран за народен представител в 42-рото НС. Депутат в 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото НС. През 2009 и 2010 г. е член на Комисията по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам.-председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба "Военна информация" към Министерство на отбраната. Бивш кмет на Димитровград. Бивш областен управител на Хасково. Завършва висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров”, Варна, специалност "Инженер-навигатор”.

Финансовото ведомство ще бъде оглавявано от Петър Чобанов. Той е бил експерт в БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2009 до 2010 година е бил шефа на Държавната комисия за финансов надзор.

Доц. д-р Петър Чобанов е преподавател по международни финанси в Университета за национално и световно стопанство, катедра "Финанси”. От май 2009 г. до юни 2010 г. той е председател на Комисията за финансов надзор. От октомври 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози.

Като такъв се е занимавал с изработване на независими и обективни макроикономически анализи и прогнози, макрорамка на държавния бюджет и симулации на алтернативни икономически политики. Като изпълнителен директор на агенцията Петър Чобанов е участвал лично в създаването на стратегическите програмни документи на Република България, в т.ч. Конвергентната програма, Националната програма за реформи, Националната стратегическа референтна рамка. Преди това е главен експерт в БНБ, където разработва анализи и регулярни тримесечни стратегии за управление на международните валутни резерви. Има редица публикации. Владее английски и руски език.

Министър на екологията става депутатът от ДПС Искра Михайлова. Тя е била зам.-министър в регионалното ведомство по време на управлението на тройната коалиция. Михайлова е била народен представител в 41-вото народно събрание, като там беше шеф на екологичната комисия.

Искра Михайлова е избрана за народен представител в 42-рото НС. От 2009 до 2013 г. е депутат и председател на постоянната комисия но околна среда и води в НС. Като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Регионално развитие". Владее английски и руски език.

Новият транспортен министър Данаил Папазов е шеф на пристанище Варна. На предишните местни избори той беше спряган за кандидат-кмет от ГЕРБ. Папазов е президент на баскетболен клуб "Черно море". Магистър, специалност "Корабоводене” на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров”, Варна. Професионална диплома по мениджмънт, стопанско управление, Нов български университет. Владее английски и руски.

С безкрайните проблеми с безработицата, пенсиите и най-уязвимите групи ще се занимава депутат от ДПС Хасан Адемов. Той беше народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото народно събрание.

Д-р Хасан Адемов е избран за народен представител в 42-рото НС. Председател на Комисията по труда и социалната политика в 40-ото НС, заместник-председател на същата комисия в 41-вото НС. Лекар. Владее турски и руски език.

Просветното ведомство ще се ръководи от бившия ректор на Медицинския университет във Варна Анелия Клисарова.

Проф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките, е избрана за народен представител в 42-рото НС от Варна. От 2003 г. до сега е началник на "Център за образна диагностика и лъчелечение" в МБАЛ "Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна.

Завършва Медицинския университет във Варна, специалност "Медицинска радиология”. Магистър по здравен мениджмънт. Има редица обучения, специализации и курсове по нуклеарна медицина. Доктор хонорис кауза на Университета "Овидиус” – Констанца, Румъния, доктор хонорис кауза на Одеския медицински университет – Украйна, Златен медал "Алберт Швайцер” – Полска академия на науките.

Д-р Таня Андреева пък поема горещия стол на министър на здравеопазването.

Д-р Таня Андреева е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ "Шейново” ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ "Шейново” и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност "Акушерство и гинекология.” Магистър по "Здравен мениджмънт” в Медицинския университет, София и по "Управление на човешките ресурси” в Нов български университет. Владее френски и руски език. Омъжена с едно дете.

Изненадващо за младежта и спорта ще отговаря лингвистът Мариана Василева Георгиева-Бенчева. Тя е професор по синтаксис в Института по български език при БАН. Била е парламентарен сътрудник на лидера на ДПС Лютви Местан.

Проф. Марияна Георгиева е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание, доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор в ИБЕ "Проф. Л. Андрейчин” при БАН, професор в УНИБИТ. От 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция "Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е преподавател в Бургаския свободен университет.

С една от приоритетните теми за бившия премиер Бойко Борисов – магистралите, ще се занимава Десислава Терзиева. Тя ще оглави регионалното министерство. Досега е била шеф на дирекция "Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет.

От 2011 г. до сега Десислава Терзиева е директор на дирекция "Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията "Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция "Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.

Калин Тихолов става пък министър на новото министерство - за инвестиционните проекти

От 2003 до 2012 г. проф. д-р Калин Тихолов е заместник-декан по учебната част на архитектурния факултет, УАСГ. Той е ръководител на катедра "Интериор и дизайн за архитектурата”. Доктор на архитектурните науки. Владее немски и руски език.

Петър Стоянович - бившият лидер на "Гергьовден" стана културен министър.

Д-р Петър Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на "Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник "Преса”. Владее английски, немски и руски език. Баща на две деца. Хоби: подводен риболов, лов, кулинарство.

Земеделски министър стана Димитър Греков.

Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Заместник-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ в момента. Владее английски и руски език.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


6 Marusq Laleva 28.05.2013 | 07:48
Новият шеф на МВР Цветлин Йовчев определено не ми вдъхва доверие, след като е бил в секретариата на президента и доверен човек на Бойко Борисов, със сигурност е замесен и с олигархичните кръгове и не смятам, че е достоен да заема поста на министър на вътрешните работи.
5 мрачен интелектуалец 27.05.2013 | 20:06
Сега следва гласуването, то ще е още по-интересно!
4 Теодора Динева 27.05.2013 | 19:31
Не ми вдъхва доверие този подбор.
3 Hristo Grozev 27.05.2013 | 19:29
нещо не мога да си обясня тоя министър на спорта.
2 ваня иванова 27.05.2013 | 19:10
Нека да мине и гласуването и тогава ще им пожелая успешна работа.
1 teniente castillo 27.05.2013 | 18:20
Продължавам да недоумявам за назначението на министъра на спорта. Надявам се само това да е недоразумението в кабинета!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:10 Сутрин с УЕФА ЕВРО 2024
  • 09:30 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 11:30 Днес на УЕФА ЕВРО 2024
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците" - комедийно шоу /п./
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.58...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1, еп.3
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.