Раздават изборните книжа и разпределят машините за вота

В деня преди вота Секционните избирателни комисии в страната получават техническите устройства и всички изборни материали

по статията работи: iNews | 10.07.2021 | 17:19

В деня преди вота Секционните избирателни комисии в страната получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за вота, предаде БНР.

В Пловдивска област раздаването започна по график. Организирани са транспортът и охраната при добро взаимодействие между двете районни избирателни комисии за Пловдив град и Пловдив област, общинските администрации и районните управления на МВР. 

Областният управител Ангел Стоев подчерта, че е добро взаимодействието с фирма Сиела Норма, която доставя, монтира и поддържа машините за гласуване. 

В 455 секции в Пловдив ще се гласува машинно, а в областта те са 459: 

"Постигнахме добри транспортни схеми, така че хората по общините да не чакат много часове да пристигнат машините. Тази организация е много, много по-добра в сравнение с предишните избори".

Подготвени са и двете сгради в международния панаир, където вече се помещават 16 и 17 РИК и където след края на изборния ден ще се предават изборните книжа:

"Палатите са климатизирани. Сложени са, където трябва допълнителни климатици. Осигерана е вода, щандове за напитки, за топла храна, както и пакетирана храна".

Спазени са изискванията на РЗИ относно противоепидемичните мерки като навсякъде са осигурени достатъчни количества предпазни средства и консумативи. 

В Плевен също има определен график и  раздаването започна в 8:30 ч. До 17:30 процесът трябва да приключи и всичко да е готово, каза секретарят на общината Паулина Кирова:

"Надяваме се, че графика за раздаване на материалите, който ние имаме, ще бъде изцяло изпълнен и от "Сиела", които ще доставят машините за гласуване. Те пристигат по определен график, изцяло съобразен с нашия. На място има и техник на "Сиела", така че мисля, че всичко ще бъде нормално. 186 са машините за община Плевен. Имаме 155 секции с машинно гласуване, но в 31 от секциите ще има по 2. За момента някакво притеснение не сме видели".

В област Търговище материалите и устройствата ще се охраняват от около 270 служители на Областната дирекция на МВР от 18 часа днес до обявяване края на изборния ден. Мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. В Дирекцията е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота. Сформиран е оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден.

Транспортирането в област Пазарджик върви по график. 321 са секциите, в които ще се гласува машинно, а 68 от тях ще са снабдени с две устройства, каза заместник-председателят на РИК Антони Върбев: 
"Всичките машини са натоварени по камионите.  В 6:00 часа се разпломбира камионът в присъствието на представител на "Сиела Норма", на ОД на МВР,  в мое присъствие. Няма проблеми, но все пак говорим за транспортиране и съответно снабдяване на секциите с машини. Техник на място приема машината, изпълнява графика, който му е даден за снабдяване на всичките секции, и започва инсталирането. Един техник ще отговаря за между 5 и 10 машини. МВР имат задължение към 18:00 часа да приемат съответната секция под стража. Това означава, че до 18:00 часа трябва да е приключило инсталирането във всички секции. Цяла нощ ще бъдат охранявани, както си е било винаги".
В община Велико Търново без проблеми и по график започва раздаването на изборните книжа и личните предпазни средства, както и транспортът на машините за гласуване. 144-те секционни комисии получават бюлетините и протоколите за утрешния вот. Първо минават секциите от селата.  В 111 секции ще се гласува с машини, а в 8 от тях ще има по две устройства. Засега доставката е безпроблемна, посочи Ирена Стасинопуло - секретар на Районната избирателна комисия: 
"В някои секции вече са налице машините. Нямам засега информация да има някакъв проблем с доставката на машините".
За да не се забави отчитането на изборните резултати пред РИК, в секциите с машини общините и РИК се споразумяха: ""С решение на самият СИК да оставят двама души от различни политически партии да предадат обратно машината на "Сиела Норма"" - поясни Мина Илиева ,скретар на община Велико Търново.
263 машини за гласуване са получени в Шумен, съобщават от областната дирекция на МВР. Устройствата ще бъдат разпределени в 251 секции на територията на областта. Ще се доставят по 9 направления в населените места и ще бъдат под непрекъсната охрана от служители на МВР. Над 320 служители от структурните звена на МВР в област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции.

Раздаването на изборните книжа и разпределянето на машините за гласуване в Сливенска област протича нормално, съобщи за БНР говорителят на РИК Стелли Стефанова. Материалите за изборите, машините и изборните помещения са под полицейска охрана. Към момента няма подадени жалби в РИК за нарушения в деня за размисъл.

Стефанова съобщи, че допреди обяд са  раздавани изборните материали в трите по-малки общини Нова Загора, Котел и Твърдица селата на община Сливен.

"Едновременно с това вървят бусове с машините със съответните техници, които носят и инсталират машините по места. Следобед ще започнат да се раздават материалите за града Сливен. Нямаме проблеми за сега. Комисиите са на място, очакват се всички материали, каквото е необходимо и списъците. Охраняват се и материалите, и машини, и всичко, защото за разлика от друг път, този път полицаите са от 8.00 сутринта по секциите да охраняват съответните помещения": 

В Сливенска област има разкрити 299 избирателни секции, от тях машинно ще се гласува в 248, в 7 ще има по две машини, а в 44 ще се гласува с хартиена бюлетина.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Церемония по връчване на...
  • 23:30 Да надживееш Ескобар тв филм /32...
  • 00:20 Светът и ние /п/
  • 00:45 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:20 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:15 Господин Тау тв филм /18 епизод/п/
  • 03:45 Натисни F1 образователна поредица...
  • 04:15 Олтарите на България
  • Сега "Ергенът" - романтично риалити, с.3
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Разобличаване" - сериал, с.2, еп.4
  • 00:40 "Марлон" - сериал, с.2, еп.9
  • 01:10 "Пожари" - сериал, еп.5
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Марлон" - сериал /п./
  • Сега "Есента на демона" (премиера) -...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "Военни престъпления: Лос...
  • 00:30 "Честни измамници: Отново в...
  • 01:20 "Престъпни намерения" - сериал,...
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.