Изкуството, наречено перфектната препечена филийка хляб

Учен създаде математическа формула за приготвяне на идеалните препечени филийки

по статията работи: Елена Кирилова | 26.07.2011 | 07:13

Учени разкриха математическата формула за перфектната препечена филийка, като обясниха, че за приготвянето й са нужни точно 216 секунди, съобщава Daily Mail.

Екип от изследователи провел проучване, резултатите от което сочат, че оптималната дебелина на филийката е 14 мм, докато идеалният размер на маслото е 0,44 грама на квадратен инч.

Препоръчителното време за приготвяне води до "златисто-кафяв цвят" и "перфектен баланс между външна хрупкавост и вътрешна мекота".

Освен това външната част на филийката трябва да е 12 пъти по-хрупкава от вътрешната.

За да достигнат до този резултат, експертът по хляба д-р Дом Лейн, който е консултант в областта на храните, прекарал цяла седмица в изпичане и дегустация на зашеметяващите 2000 филии.

Лейн и екипът му открили, че за най-добър ефект е най-добре да се използва пресен бял хляб, който трябва да постои в хладилника, докато добие температура от 3 градуса по Целзий.

И двете страни на филийката трябва да се пекат едновременно, като за тази цел е нужен тостер, а не грил. По този начин се помага за "ограничаване прекомерната загуба на влага".

Веднага щом бъде извадена от тостера филийката трябва да бъде намазана с масло, в противен случай губи от топлината, необходима за разтапянето на маслото.

А за да е пълно съвършенството, готовото и намазано парче хляб трябва да бъде срязано веднъж по диагонал и сервирано в чиния, предварително затоплена до 45 градуса по Целзии. Така се ограничава процеса на кондензация под самата филия. .


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 Мариана . 26.07.2011 | 10:42
Този математически педантизъм в кулинарията никак не ми се нрави. Човек сам трябва да открие своята формула за перфектна препечена филийка, влизайки в кухнята, която всъщност е истинското училище за вкусове и аромати, гурме удоволствия и приказни рецепти без формули и точни грамажи, но с много любов! :)
2 Стамена Георгиева Георгиева 26.07.2011 | 10:02
Така е Иван, не може всеки да препича филийки, това си е цяло изкуство. Много ми е интересно обаче точно по какъв начин този математик е стигнал до това заключение! Какви ли зависимости или може би теореми е използвал? Искам да видя формулата, може и други неща да изчислим с нея и дори да я в включим в учебниците по математика!
1 Иван Цветков 26.07.2011 | 09:54
С какви неща се эанимават тия учени излиза, че ти трябва висше эа да си препечеш 1 филийка! Тръгнал съм да меря с колко масло ще я намажа...

ТВ програма

Кино

  • Сега Телепазарен прозорец
  • 14:15 Книга на книгите 3 анимационен филм
  • 14:45 Имало едно време...предметите...
  • 15:00 Звезден прах тв филм
  • 15:45 Телепазарен прозорец
  • 16:00 Бързо, лесно, вкусно
  • 16:30 Светът и ние
  • 16:55 България в 60 минути с Мариана...
  • Сега "Присъда" - сериал, с.2, еп.56 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 ПРЕМИЕРА: "Аз обичам България" -...
  • Сега "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
  • 18:00 "Сделка или не" (премиера) -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Hell’s Kitchen България" (нов...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.