Учени от Дрекселския университет (САЩ) са разработили наноструктура от вирус върху растения, способна да измени физическите свойства на водата. При нагряване водата по стените и на дъното на съда образува мехури, които съдържат въздух и наситени пари. Те образуват изолиращ слой между течността и източника на топлината, забавящ процеса по нагряване.
За своя експеримент американските физици модифицирали генетично мозаечен вирус по тютюна, който инфектира растенията от рода Nicotiana. При попадане върху повърхността на съда вируса формира слой от насочени нагоре, буквално като трева, малки мустачета. След това повърхността се покрива с тънък слой никел, което прави вируса инертен.
Получената "метализирана трева" на дъното на съда не позволява на мехурчетата да образуват изолиращ слой, благодарение на което течността винаги се намира в контакт с източника на топлина.
Вирусните наноструктури ефективно предотвратяват образуването на мехурчета на дъното и водата кипва значително по-бързо. Точните цифри все още не се разгласяват от учените, но същите твърдят, че разликата е повече от очевидна и водата кипва три пъти по-бързо в сравнение с тази в обикновен съд.
Разработената технология може да послужи както в кухнята, така и в промишлени мащаби.
Още новини от света на науката можете да откриете в Мегавселена.