Продоволствената сигурност ще бъде едно от големите предизвикателства през следващите години – не само за Европа, но и за целия свят. Според прогнозите на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) до 2050 година търсенето на храна в глобален мащаб ще се увеличи със 70%.
Рязко ще се увеличи нуждата от фуражи, биомаса и биоматериали. В същото време се забавя растежът на производителността. Това до голяма степен е заради по-малкото инвестиции в научните изследвания в областта на селското стопанство. Вече започва да се наблюдава и намаляване на качеството на природните ресурси – например 45% от почвата в Европа е с намалено качество, коментират от ЕК.
40% от обработваемите земи са изложени на замърсяване с нитрати, а през последните 20 години броят на птиците, обитаващи тези обработваеми земи и респективно – част от екосистемата, е намалял с 20-25%.
Или с други думи, основното предизвикателство пред селското стопанство занапред е не само да произвежда повече, но и да го прави по устойчив начин.
Тези проблеми не могат да бъдат преодолени без поглед към научноизследователската дейност и иновациите.
Необходимо е сближаването на научни работници, селски стопани и други участници в сектора, за да бъде да ускорен трансферът на технологии от науката към селскостопанската практика, смятат още от ЕК.