Защо някои снежинки са толкова тънки и плоски?

Американски физик разкрива подробности около формирането на ледените кристали в облаците

по статията работи: Георги Георгиев | 08.12.2011 | 16:00
Защо някои снежинки са толкова тънки и плоски?
Pen Waggene/Wikipedia

Всички знаем, че на света не съществуват две снежинки, които да са напълно еднакви. Ако попитате американския професор по физика от Калифорнийския технологичен университет Кенет Либрехт, той ще ви обясни, че този феномен се дължи на непрекъснато променящите се условия в облаците, в които се формират снежните кристали.

Последните изследвания на Либрехт, който е известен с прозвището си "гуруто на снежинките", хвърлят малко повече светлина върху голямата загадка на "науката за снежинките" - защо стандартните шестоъгълни снежинки са толкова тънки и плоски?

В края на 1990-те Либрехт (който до тогава се занимава с физични явления в Космоса) попада на научна статия, която описвала една от често срещаните форми на снежинките – тази на затапена колона. Погледнати под микроскоп този тип снежинки приличат на миниатюрни ледени бобини.

Тази снежинка в началото се формира като традиционна шестоъгълна конструкция. Докато расте и събира в себе си водни молекули от въздуха, тя формира в центъра си тънка колона, която впоследствие се покрива с хексагонална ледена капачка, щом снежинката мине през различни атмосферни условия в облака.

Оттогава Либрехт е публикувал седем книги с фотографии на снежинки и ръководство за наблюдение на тези малки ледени късчета. За тези десетина години той разработва и научни методи за създаване на снежинки в лабораторни условия и за анализ на молекулярната динамика при формирането им.

Сега Либрехт вярва, че е на път да разгадае тайната на плоските снежинки. От десетилетия учените знаят какви са условията в облаците, в които се образуват снежинките. Ледените кристали следват стандартни модели за растеж, поставени при различни температури; при -2°C те са под формата на миниатюрни чинии, при -5°C се образуват под формата на тънки колони и иглички, при -15°C формата им е на наистина тънки дискове, докато при -30°C те отново се връщат към формата на колони. Никой досега обаче не беше обяснил тази драстична разлика във формите при различните температури.

Либрехт открил, че при най-тънките снежинки, формиращи се при температура -15 градуса и висока влажност на въздуха, ръбовете стават изключително остри. Това се дължало на високата нестабилност при образуването на леда. Тънките ръбове пък увеличавали скоростта на растеж на леда и водели до образуването на тънките и големи по размери снежинки.

Ако този ефект на изостряне се появи и при други температури (което е много вероятно), то това било обяснило как малки разлики в температурата от няколко градуса може да доведат до образуване на най-разнообразни по форма снежинки, казва "гурутo на снежинките".

Либрехт все още не може да даде точно описание на молекулярните механизми, които създават изострящия ефект, или да обясни защо точно тези температури водят до изострянето на различните повърхности на снежинките. Работата му върху тази материя обаче продължава.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


21 Стамена Георгиева Георгиева 09.12.2011 | 18:55
Sandro Nesta, с плоските си изказвания в коментарите ти, си личи кой е "най-плоския" тук! Благодаря!
20 Sandro Nesta 09.12.2011 | 16:20
Я, ти спря да се занимаваш с огледалото ли? Как е, откри ли какво е тънкото и плоското така като го разгледа?
19 Sandro Nesta 09.12.2011 | 16:18
Хаха, дай да ги видим тия факти - едно след едно, не като хвърлени думи на вятъра. И за да не се заблудиш нещо - с линкове го докажи това "когато бъде изразено нещо по-различно от очакваното за теб мнение, ти скачаш и директно обиждаш". Разбира се, неудобно е като се казват истини, но какво да се прави - понякога се налага, особено за някои индивиди, които се забиват под всяка една категория и явно разбират от всичко, защото коментират всичко. Например неудобна е истината, че като не ти харесват този тип новини, не четеш. Оп, ма това май не го казах аз, а някой друг - и той ли така "обижда" като мен? :) п.п. Статията не е моя
18 Стамена Георгиева Георгиева 09.12.2011 | 15:45
Ани, много на място му го каза! Не можеш да искаш хора да четат и коментират статиите ти, а в същото време да го обиждаш. Някак си не ми се връзва, за човек, който претендира, че е на високо интелектуално ниво. Но той си знае, а на теб честит имен ден. Да ти е живо и здраво името, и най-вече ти покрай него! :)
17 Петър Сарафов 09.12.2011 | 15:34
Е, човекът си е любопитно същество по природа и в това като цяло няма нищо лошо )иначе още щяхме да сме по пещерите). Проблемът е, че ние не се опитваме да разберем Природата за да се научим как да живеем в хармония с нея, а се опитваме да я променим (доста често още преди да сме я разбрали). А това неизбежно внася дисбаланс и ползите обикновено са краткосрочни, а щетите - трайни.
16 Петър Сарафов 09.12.2011 | 15:27
Мда виждам, че си водите някаква дискусия. Но аз просто коментирах това за ориентацията на сайта, защото аз просто чета рубриките, които са ми интересни и напълно игнорирам останалите. А в конкретния случай това дали ще е интересно не зависи от тези които са го писали. Все пак това не е тяхно изследване ;) Don't kill the messenger
15 Ани Г. 09.12.2011 | 15:26
За разлика от теб, не обобщавам мнението на аудиторията и не се "старая" да те обиждам толкова директно, като автор (какъвто явно си), както ти го правиш към мен и като гледам към другите, когато не ти изнася мнението ни. Ако ти си автор на статията, ясно защо се засягаш толкова. Само един съвет - не си мисли, че всичко, което ти смяташ за интересно, е интересно и на читателя. Нали за това говорим? Или не приемаш никаква обратна връзка? Мнението никога не съм твърдяла, че ми е меродавно. Но е факт, че когато бъде изразено нещо по-различно от очакваното за теб мнение, ти скачаш и директно обиждаш и нападаш. Така че, все тая пиши си и си ги чети сам. Като гледам не се избиват "заинтригуваните читатели" да пишат, породени от жестоката ти, интересна статия..:)
14 Sandro Nesta 09.12.2011 | 15:02
Остро - мила Алтава Научна Иновацийке, а трябва ли "всеки път" така остро да бъдат нападани тези, които се стараят да дадат интересна информация на вас, читателите? Или ти се считаш за способна да изразиш мнението на всички читатели относно интересността на материала и го считаш за меродавно? А може би "драскачите" не трябва да критикуват мнението на читателите, а само те да критикуват материалите на "драскачите"?
13 Ани Г. 09.12.2011 | 14:47
Петър, няма нищо лошо, разбира се. Именно защото са ми интересни влязох да прочета статията. Но някак си очаквах нещо по-интересно, като съдържание и информация. А то общо взето..нищо. Може би, от тук дойде и острия език, породен от известна доза разочарование. Както и да е, но не мисля, че читателя трябва да бъде нападан така остро всеки път, когато отправи критика.
12 Криси Митева 09.12.2011 | 14:43
Петър Сарафов, мисля, че точно тука ни е грешката. Вечният устрем да разберем всичко, особено в природните закони, често ни прави твърде наивни и глупави...Няма и как да го променим. Остава само да се ОПИТАМЕ да го разберем.:)
11 Петър Сарафов 09.12.2011 | 14:30
Не става дума да са тумбести, а просто по-дебели. Иначе си права природата си е "измислила" всичко както трябва, само дето ние не можем още да го разберем и се опитваме да го променим.
10 Петър Сарафов 09.12.2011 | 14:27
Е какво им е лошото на иновациите и науката? Които се интересува примерно от последните клюки и други подобни тъпотии да чете в Лайфстайл и толкоз. Винаги ми е било интересно това хора да не се интересуват от даден вид статии ама да влизат в тях и да ги коментират.
9 Криси Митева 09.12.2011 | 14:21
"- защо стандартните шестоъгълни снежинки са толкова тънки и плоски?" Интересно е да си представя шестоъгълни снежинки, които са тумбести и падат издути, като кубове? :) Някак си и без да е нужно изследване, е нелогично...Или със сигурност не е никак естетично.:) А природата, както знаме, е най-големият художник и скулптор ;)
8 Sandro Nesta 09.12.2011 | 14:20
Давам, давам де - ама криза е все пак, бюджетите са орязани, недей чак толкова да гълташ :)
7 Ани Г. 09.12.2011 | 14:10
Sandro Nesta , почти ти се получи... Давай, още малко :)
6 Sandro Nesta 08.12.2011 | 17:30
Всъщност чух слух, че в iNews скоро ще бъде открита категория "Ани Г." съкратено от "Алтава Наука, Иновации Големи". Там всички драскачи от сайта ще могат да се наслаждават на творчеството на Ани Г. и тя да критикува критиките им :)
5 Sandro Nesta 08.12.2011 | 17:25
Винаги в услуга, но не забравяй да благодариш и на огледалото :)
4 Ани Г. 08.12.2011 | 17:18
Inews, последно новинарски сайт ли е ориентиран изцяло към секция Иновации и нАука...? :) Или пак ще бъдем отрязани рязко от милите писачи на статии, които имат проблем с приемането на критика? :) Ммм?
3 Стамена Георгиева Георгиева 08.12.2011 | 17:17
Sandro Nesta, благодаря ти за помощта, вече си отговорих на въпроса, разбрах на кого е идеята. :)
2 Sandro Nesta 08.12.2011 | 17:09
Погледни в огледалото и попитай - сигурен съм, че ще получиш отговор :)
1 Стамена Георгиева Георгиева 08.12.2011 | 16:47
Защо мозъците на някои хора са толкова тънки и плоски? Някой може ли да ми отговори?

ТВ програма

Кино

  • Сега Религията днес
  • 15:30 Служител на месеца игрален филм...
  • 17:00 Говори сега следобеден блок
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 Избори 2024: Предизборни репортажи
  • 21:00 Суша игрален филм /Италия, 2022г./,...
  • 23:10 По света и у нас
  • Сега "Гамбит" - комедия, криминален...
  • 16:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:30 bTV Репортерите - поредица за...
  • 20:00 "Бягство към победата 2:...
  • 22:00 "Чужденецът" - екшън, криминален,...
  • 00:30 "Операция Делта Форс 2: Тревога" -...
  • Сега "Как да разкараш гаджето за 10...
  • 17:00 "Съдби на кръстопът" - предаване на...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:20 Темата на NOVA
  • 20:00 "Игри на волята:...
  • 21:00 "Джуманджи: Добре дошли в...
  • 23:30 "Tomb Raider: Първа мисия" - с уч....
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.