Изследователи от университета на Британска Колумбия откриха ген в балсамовите ели, който може да подпомогне за по-евтиното и устойчиво производство на растителни фиксатори за аромати, използвани в парфюмерийната индустрия. Подобна иновация би премахнала нуждата от използването на амбра – субстанциия, която се получава в организма на кашалотите.
Амбрата е продукт, който се получава, докато кашалотите погълнат остри обекти като черупки на миди или кости на риби. Тогава техните черва започват да произвеждат лепкава субстанция, която защитава храносмилателните органи от наранявания.
В последствие те повръщат опасните обекти, подобно на котките, които изхвърлят топки от погълната при почистването си козина. При реакция със солената морска вода субстанцията се превръща в твърд, подобен на камък обект, който се изхвърля на брега от вълните.
След това тези отпадъци от храносмилателния тракт на кашалотите се събират и преработват в субстанция – фиксатор, позната амбра. Благодарение на амбрата ароматът на парфюмите върху кожата се запазва за по-дълго време.
Този традиционен метод на добив на ценната амбра обаче е бавен, скъп и несигурен. Новооткритият ген в балсамовата ела от друга страна е много по-ефективен в производството на естествени съставки, които да направят добива на амбра по-евтин и устойчив, твърдят изследователите.
В момента откритието и свързаната с него технология са в процес на комерсиализация.