Mожете да ядете колкото искате от вафлите, направени от семената на елдата, и да не наддадете и грам, обещава Йоанна Харасим – учен от икономическия университет във Варшава и изобретател на новите сладкарски изделия.
Тайната на диетичните вафли се крие в техния състав. Те са направени от изцяло от целулоза – съставка на растенията, която не може да бъде усвоена от нашите организми. Поради тази причина вафлите не съдържат калории и глутен, което ги прави подходящи за консумация от диабетици и хора с непоносимост към глутена.
От друга страна елдата е богата на минерали, антиоксиданти като флавоноидите и важни аминокиселини, които тялото не може да синтезира само и трябва да бъдат приемани отвън. Това кара мнозина да смятат семената на това растение за "супер храна" и да го предпочитат в менюто си пред ориза и картофите.
Изобретените от вафли Харасим имат цвят на шоколад и аромата на ядки. Създателката им споделя, че в момента се опитва да създаде бира от елда, която също ще бъде без калории, предаде АФП.