Първият хамбургер „в епруветка“ идва наесен

Надеждата на учените е скоро да създадат месо, което да е идентично по състав и качество на естественото

по статията работи: iNews.bg | 21.02.2012 | 13:28
Първият хамбургер „в епруветка“ идва наесен
inm.com

Първото истинско месо в епруветка, направено от стволовите клетки на крава, ще бъде създадено тази есен. Това каза тази неделя (19 февруари) холандският учен Марк Пост по време на големия научен симпозиум "Следващата земеделска революция", провел се във Ванкувър, Канада.

Целта на Пост е да изобрети ефективен начин за създаване на тъкан от скелетни мускули в лабораторни условия, която точно да имитира химическия състав и вкусовите качества на "естественото" месо. Ако успее, методът може да доведе до край на месната индустрия, зависеща от убийството на животни.

Така за първи път на практика ще се реализира народната поговорка "И вълкът - сит и агнето – цяло".

Съставките на този първи бургер са все още в лабораторна фаза, казва Пост. До есента учените са поели ангажимент да направят няколко хиляди малки по размери тъкани, които впоследствие да обединят в истински хамбуртер.

И до момента учени са създавали мускулни клетки в лабораторни условия. Това първо "изкуствено" месо обаче е далеч от консистенцията и вкуса на месото от животните. Освен това бавното му и трудно създаване го прави много скъпо – килограм от него струва стотици хиляди евро.

Проектът е финансиран с 250 хиляди евро от анонимен частен инвеститор, който, по думите на Пост, е мотивиран от "грижата за околната среда, изхранването на света и има интереси в модерните биотехнологии".

Конвенционалното производство на месни и млечни продукти изисква повече земя, вода, растения и изхвърля повече отпадъци, отколкото всеки друг вид човешка храна, коментираха учените на конференцията във Ванкувър. Очаква се глобалното търсене на месо да скочи със 60 процента през 2050 г., каза по случая американския учен Никола Дженовезе, който е организатор на симпозиума.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


10 FluffyBunny DyDy 29.01.2013 | 23:38
Я стига сте се оплаквали бе....вие май нямате сърца а??? И без това съм почти сигурна, че човек не е ял истинско, чисто месо от повече от 10 години...особено в любимите ви хот-дози, хамбургери и мазни дюнери...толкова ли сте егоистични и самовлюбени, че не можете поне за малко да се замислите, какво причинявате на тези живи същества, които с нищо не са заслужили да присъстват на масата ви...толкова ли сте велики, че не можете да спрете за момент и да погледнете в очите на едно такова страдащо създание и да видите болката и зова за помощ, които се четът в погледа му...и всичко това, за да може някой тлъст задник да точи лиги над парче хляб и плът одавени в мазнина и кръв...защо не вземете да заколите кучето или котката си и не ги направите на сандвич за да заситите глада си днес...
9 Damyan Momchev 21.02.2012 | 20:58
Когато искам да ям месо, искам да ям МЕСО. От ЖИВОТНО. Да, било е живо. Да, расло е. Обаче от праисторическо време хората ядем месо от ЖИВОТНИ. И не виждам как точно отпадъците, които се създават при отглеждането на крави за месо, например, са толкова опасни, при условие, че преди милиони години и мамутите са а*али преди да ги изядем!
8 Alexander Kurtev 21.02.2012 | 15:24
С други думи, нещо като ГМО :)
7 Ico Edrev 21.02.2012 | 15:13
Ами, да, гнус ме е, защото на генетично ниво нещата стават доста сложни и определено много може да се обърка, а това може да (и вероятно ще) предизвика доста гнусни болести и генетични мутации у консуматорите в бъдеще.
6 Vladimir Chilingirov 21.02.2012 | 14:46
Значи не ви е гнус да убивате животни,които някои са отглеждали и обичали и то по брутален начин и да ги пържете и да ги ядете,а ви е гнус от нещо което ще направят с цел да не обиват животни.
5 Дидо Тъпото 21.02.2012 | 13:43
То и сега не ядем месо, а соя, ама това вече е прекалено.
4 bonbonche sis 21.02.2012 | 13:42
Ами гнусно си е, как може на някой да му хрумне подобна гадост?
3 Vihra Chatova 21.02.2012 | 13:38
А на мен като цяло не ми се нравят много месните продукти! Но това...не, по-добре знам и да виждам какво ям, като месо!
2 Vihra Chatova 21.02.2012 | 13:37
това е гнусно бе...
1 Росен Костов 21.02.2012 | 13:31
Ако е годно за ядене, защо не. Даже в такъв случай бих почнал да я ям месо. Сега го избягвам, защото съм против избиването на животни.

ТВ програма

Кино

  • Сега България в 60 минути с Мариана...
  • 18:00 По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Последният печели...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 Референдум с Добрина Чешмеджиева
  • 22:00 Страсти в Тоскана 4 тв филм /11...
  • Сега "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:30 "Колко ми даваш?" - забавно куиз...
  • 22:30 "От местопрестъплението: Маями" -...
  • 23:30 bTV Новините - късна емисия
  • 00:00 "Спирала" - сериал, с.2, еп.6
  • Сега "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов...
  • 21:30 "Хавай 5-0" - сериал, сезон 10
  • 22:30 Новините на NOVA
  • 23:00 "ФБР" - сериал, сезон 3
  • 00:00 "Частни детективи" - сериал, сезон 2
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.