Разработват биоразградими компютърни чипове от дърво

по статията работи: iNews.bg | 28.05.2015 | 09:26
Разработват биоразградими компютърни чипове от дърво
University of Wisconsin-Madison

В момента около 70% от изхвърлената електроника отива по сметищата. Това са около 41.8 милиона тона електронни отпадъци всяка година. И това е не само голяма загуба на пространство, но и огромно замърсяване на природата, причинено от изтичането на опасни химикали, пише Мегавселена.

Изследователи от САЩ разработват нещо, което ще сложи край на този порочен кръг – висококачествен полупроводников чип, направен почти изцяло от дърво. "По-голямата част от материалите в един чип са за поддръжка. За всичко останало използваме по-малко от два микрометра място", казва Женкянг Ма от университета Уисконсин-Мадисън. "Тези чипове са толкова безопасни, че може да ги оставяме в гората и плесените ще ги разграждат. Безопасни са точно колкото торовете."

Поддържащият слой при този чип е заменен от гъвкав и биоразградим слой целулозен нанофибрил – здрав и прозрачен материал, който се добива чрез разграждането на дървен материал на нанофибри.

Ма и екипът му прекарали повече от десетилетие в опити да разберат как да направят повърхността на биоразградимия материал по-гладка и с по-голям капацитет за термично разширение. Те разбрали, че целулозните фибри работят по-добре от базираните на петрола полимери.

"Не искахме да се разширява или свива прекалено много. Дървото е естествен хигроскопичен материал и може да привлича влагата от въздуха и да се разширява", казва един от участниците Шаокин Гонг. "Решихме и двата проблема – гладкостта на повърхността и бариерата за влажност – чрез епоксидна обвивка."

Следващото предизвикателство пред учените  е да покажат, че дървеният чип може да се представя също толкова добре колкото и съществуващите микровълнови чипове, базирани на галиев арсенид – едни от най-употребяваните чипове в електрониката. Засега чипът се справя добре.

"Поставил съм 1500 галиевоарсенидни транзистора в чип с размери 5Х6 милиметра", пояснява Йей Хлан Джунг. "Обикновено в чиповете с този размер има между 8 и 40 транзистора. Останалата част от мястото е просто загуба на пространство. Като вземем този дизайн и го използваме при целулозните нанофибрили, използвайки метод, наречен "техника за детерминистично монтиране", можем да го поставим навсякъде и да направим напълно функционална верига, която е способна да се мери със съществуващите чипове."

Учените се надяват, че заради гъвкавостта и биоразградимостта си този чип ще е атрактивен избор за технологичните компании. "Масовото производство на сегашните полупроводниковите чипове е толкова евтино, затова вероятно ще отнеме време на индустрията да се адаптира към нашия дизайн", допълва Ма. "Но бъдещето е в гъвкавата електроника и ние вече ще сме подготвени."


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Страсти в Тоскана 3 тв филм /9...
  • 23:00 По света и у нас
  • 23:25 Черно пространство тв филм /8,...
  • 00:20 Още от деня коментарно предаване /п/
  • 00:50 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 02:25 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 03:20 Туризъм.бг /п/
  • 03:55 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • Сега "Кажи честно" - забавно шоу с...
  • 23:00 bTV Новините - късна емисия
  • 23:30 "Шерлок" - минисериал, с.2, еп.2
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "Big Brother" (премиера) - риалити,...
  • 23:00 Новините на NOVA
  • 23:30 "ФБР" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Снайперист" - сериал, сезон 3
  • 01:30 "Специален отряд" - сериал, сезон 2
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.