Технология предпазва хляба от мухъл два месеца

Това може да редуцира количеството непотребявана продукция, отиваща на боклука

по статията работи: Владислав Рашков | 01.12.2012 | 09:11
Технология предпазва хляба от мухъл два месеца
Gibb’s Farm

Американската компания Microzap е разработила технология, която предпазва хляба от мухъл за повече от 60 дни, разкри BBC.

За целта тестеното изделие престоява за кратко в специален метален куполообразен калъф, през който преминават микровълни, които убиват спорите, предизвикващи образуването на мухъл.

Според компанията технологията може да се използва и за други храни като месо, плодове и зеленчуци.

Новината е добра за страните, които изхвърлят голяма част от храната, която потребяват. Само в САЩ едно семейство изхвърля на боклука около 40 % от всичко, което потребява. Това се оценява на 165 млрд. долара годишно.

Иновацията е била планирана да се използва за убиването на бактерии като стафилококови инфекции, както и салмонела. Изследванията обаче доказали, че машината може да убива спори на мухъл за десет секунди. "Използвахме филия хляб, като проверихме наличността на мухъл в него, след което го оставихме за шейсет дни и показателите бяха същите", каза изпълнителният директор Дон Стъл.

Хлебопроизводителите реагираха положително на новината, но казаха, че това ще означава нови разходи в индустрия, където маржовете са много кратки. Друго опасение е, че потребителите нямат култура да купуват толкова дълготраен продукт.

Изпълнителният директор на Microzap Дон Стъл е спокоен и смята, че машината ще намери широко приложение. Той изтъкна, че в конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология.

Наблюдатели смятат, че иновацията няма да навлезе масово в едрата търговия на хляб, но ще има принос в съхраняването на меса, зеленчуци и плодове. Засега само пъпешите спират безупречността на технологията.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


1 Dimana Svilenova 01.12.2012 | 10:43
"В конвенционалния хляб се слагат консерванти, убиващи мухъла, но освен това се добавят химикали, които замаскират вкуса на консервантите. Този проблем вече няма да е налице с новата технология." Само това си заслужава за да се инвестират пари в тази технология!

ТВ програма

Кино

  • Сега 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:30 Светът на жестовете
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.75 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" (нов сезон) -...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.