Хард дисковете на бъдещето - направени от бактерии?

Книги, музика, филми – всичко това един ден може да бъде записано в ДНК молекулата на бактерии

по статията работи: Георги Георгиев | 10.01.2011 | 14:35

Студенти от китайският университет в Хонконг работят над технология, която ще позволи съхраняването на огромни количества информация на неочаквано място – бактерии от вида E.coli, познати ни още потенциален източник на отровни вещества, предаде АФП.

Дисциплина на съхранение на информация в биологични организми съществува от едва десетилетие. През 2007 г. японски учени съобщиха, че са успели да запишат известното уравнение на Айнщайн E=MC2 в ДНК-молекулата на разпространен вид почвена бактерия. Тогава те отбелязали, че тъй като бактерията се възпроизвежда непрекъснато, то няколко организма, поддържани в съответната благоприятна среда могат да съхранят информацията за хилядолетия напред.

Днес китайските им колеги правят крачка напред в развитието на технологията, създавайки метод за компресиране на информация посредством разделянето й на части и влагането й отделните едноклетъчни организми. Тева метод увеличаващ многократно капацитета на съхранение на микроорганизмите, споделят те.

Техниката, която учените използват, е да премахнат ДНК молекулата от бактериални клети, да запишат информацията в нея посредством ензими и след това отново да я вложат в нов микроорганизъм. Тя е подобна на използвания метод за създаване на генномодифицираните храни.

Така само един грам от бактериите ще е в състояние да съхрани информация, побираща се колосалните 450 хард диска, всеки с големина от 2 000 гигабайта, твърдят учените. По този начин един ден ще може да бъде съхраняван не само текст, но и визуална информация като изображения, музика и дори филми, смятат те.

За защитата на данните експертите дори създали т.нар. "биокриптография". В ДНК молекулата те вграждат системи за проверка, които предпазват информацията от нежелани мутации.

На първо време иновативната техника ще позволи влагането на допълнителна информация в ГМ-организмите, която ще служи като своеобразен био-баркод за разпознаване на продукта, споделят изследователите.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 10:55 Празнично богослужение за Второ...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Отблизо
  • 13:30 Най-хубавите години от нашия живот...
  • 14:30 Българското село
  • 15:00 Малки истории
  • 16:00 Възкресение документален филм...
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:00 "Богатствата на България" -...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Под звездите на Върмонт" -...
  • 14:30 "Без багаж" - документална травъл...
  • 15:00 "COOLt" - лайфстайл предаване с...
  • 16:00 "bTV разказва" - документална...
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Празник с Николина и Мария...
  • 14:15 "Великден под прикритие" - с уч. на...
  • 16:30 "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.