Как да уловим мълния в кутия? (ВИДЕО)

Фигурите на Лихтенберг нагледно и "на живо"

по статията работи: Антония Михайлова | 03.06.2015 | 19:00
Как да уловим мълния в кутия? (ВИДЕО)

Фигурите на Лихтенберг представляват картина на разпределението на искровите канали, които се образуват на повърхността на твърдия диелектрик при пълзящ искров разряд.

В искровите канали на силен разряд възникват високи налягания и температури, които деформират повърхността на диелектрика. С използването на акрилова призма и линеен ускорител може да се "улови" мълния буквално в стъклена кутия.

Електроните, влизащи от ускорителя, притежават енергия до 10 мегаелектронволта и се движат приблизително със светлинна скорост. Снопът електрони лесно прониква в акрила и бързо се забавя, сблъсквайки се с молекулите на пластмасата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Това го знам детско куиз шоу
  • 18:00 Имате среща с ... Диана Любенова...
  • 18:45 Спорт ТОТО
  • 19:00 С БНТ завинаги
  • 19:50 Разкажи ми приказка предаване за...
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:30 След новините
  • 20:45 Спортни новини
  • Сега "120 минути" - публицистично...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 19:40 "Защо, господин министър?" -...
  • 20:00 "Гласът на България" - музикално...
  • 22:20 "Измама за 40 милиона" - комедия,...
  • 00:40 "Ритуалният убиец" - криминален,...
  • 02:50 "Вкусът на България" - кулинарно...
  • 03:20 "120 минути" - публицистично...
  • Сега "На фокус с Лора Крумова" -...
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 19:40 На фокус след новините
  • 20:00 "Пееш или лъжеш" (премиера) -...
  • 22:00 "Kingsman: Златният кръг" - с уч....
  • 00:50 "Завръщането на Съмърсби" - с уч....
  • 03:00 "Книга за Коледа" - с уч. на Гриър...
  • 04:40 "Кобра 11: Обади се!" - сериал,...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.