Исторически пробив на Нормандската четворка: Украйна изтегля от полунощ лекото си въоръжение от Донбас

Лидерите се разбраха в Париж за отлагане на изборите в отцепилите се от Украйна републики Донецка и Луганска

по статията работи: Ростислава Иванова | 02.10.2015 | 22:11
Исторически пробив на Нормандската четворка: Украйна изтегля от полунощ лекото си въоръжение от Донбас
Елисейският дворец

Украйна ще започне изтеглянето на лекото въоръжение в Донбас в събота, 3 октомври. Това обяви украинският президент Петро Порошенко след срещата на Нормандската четворка в Париж, продължила повече от пет часа.

"Ние ще започнем изтеглянето на въоръжението с калибър по-малко от 100 милиметра в Донбас. "Нормандската четворка" се споразумя, че изтеглянето на лекото въоръжение трябва да се случи в рамките на 41 дни", заяви Порошенко, цитиран от УНИАН и Фокус.

"Нормандската четворка" е постигнала и споразумение за обезпечаването на безпрепятствен достъп на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ на цялата територия на Донбас, каза още той.  

Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви, че страните са се договорили за изтеглянето на чуждестранните войски от територията на Украйна и постепенното възстановяване на контрола върху нейните граници, предаде УНИАН. Също така ще бъде увеличен броят на пропускателните пунктове, ще бъдат облекчени процедурите за международните организации и ще бъде ускорен процесът на размяна на заложници.

Изтеглянето на лекото въоръжение с калибър по-малко от 100 милиметра в Донбас ще започне в събота, потвърди и прессекретарят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС и Фокус.

"Констатирано е позитивно движение в план изтегляне на въоръжението, фиксиране на споразуменията, подписване на съответните документи за изтегляне на лекото въоръжение с калибър най-малко 100 милиметра, което както се очаква, ще започне утре в полунощ", заяви Песков.

Песков съобщи още, че руският президент Владимир Путин е обещал да нареди да се обсъди въпроса за провеждането на изборите с официални представители на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна.  

За отлагане на насрочените за 18 октомври избори в двете отцепили се територии се разбраха на срещата си четиримата лидери. Когато пък бъдат проведени, това ще стане съгласно украинското законодателство.

"Ние се споразумяхме, че местните избори трябва да се проведат в съответствие с украинското законодателство и трябва да бъдат организирани в съгласуваност с работната група, така, че техните резултати да бъдат признати и да не бъдат обжалвани. Изборите не трябва да се провеждат на 18 октомври, поради това те ще бъдат пренесени на друга дата. За това ще бъде приет отделен закон", обяви след срещата френският президент Франсоа Оланд.

Минското мирно споразумение за прекратяване на огъня в Източна Украйна почти се спазва, но не съвсем, като всяка от страните частично го нарушава, констаритара Оланд и канцлерът на Германия Ангела Меркел, цитирани от РИА Новости.

"Режимът на прекратяване на огъня в Източна Украйна като цяло се спазва", каза Оланд. Според него на днешната си среща лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна са успели да постигнат "нов напредък, който ще помогне за избягването на нови жертви в Донбас".

" От гледна точка на сигурността в Минските споразумения е постигнат значителен успех. Като цяло тези споразумения се спазват и поетапно можем да постигнем изтегляне на въоръжението", посочи френският президент.

Той обаче призна, че процесът на реализиране на Минските споразумения ще отнеме повече време от планираното. "Да, най-вероятно това ще отнеме много време, но днес обсъдихме този проблем", заяви Оланд. И отбеляза, че "нормандският формат" е правилен и позволява движение напред".

"Двата извода, които можем да направим от днешната среща са: първо, нормандският формат е правилно решение, правилен формат. Вторият е, че Минск работи. Ние работим в рамките на тези споразумения. Всички участници искат тяхното изпълнение", заключи Оланд, цитиран от ТАСС и Фокус.

Германският канцлер Ангела Меркел пък смята, че нито една от страните в конфликта не спазва на 100% Минското споразумение от момента на неговото подписване. "По нито едно положение от споразумението няма пълно изпълнение от страните. Ситуацията в Дебалцево подкопава процеса. Засега няма изтегляне на тежкото въоръжение. Но успяхме да намерим път към напредък в прогреса. Има прогрес, страните вървяха една към друга", отбеляза и Меркел.

Според нея изборите в Донбас трябва да бъдат проведени в съответствие с украинското законодателство. Тя бе категорична, че "особения статут на Донбас трябва да бъде закрепен в конституцията на Украйна".

ОССЕ трябва да има достъп до цялата територия на Украйна, включително до нейните граници, допълни френският й колега, обяви още президентът на Франция. И допълни, че "нормандската четворка" се е договорила за увеличаване на броя на пропусквателните пунктове по линията на разграничение в Донбас, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Преди срещата лидерите на четирите държави имаха редица двустранни срещи. Русикят президент Владимир Путин разговаря с френския президент Оланд и с германския канцлер Меркел.
Самата среща на върха на "четворката” започна в тесен формат, а след това към лидерите се присъединиха и делегациите.
Оланд изпълни даденото преди срещата обещание, че преговорите на "нормандската четворка” ще завършат още тази вечер в съответствие с програмата.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Демонът на империята тв филм /4...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Семейството на джиновете, 2020...
  • 14:45 Благуните детски филм
  • Сега bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Златно момче" - сериал, с.2, еп.73...
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • 18:00 "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • Сега Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Не ме оставяй" (премиера) - сериен...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
  • 18:00 "Сделка или не" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.