Как да познаем дали рибата в магазина е прясна?

В сезона на летните отпуски една от любимите ни храни на брега на морето е прясната риба

по статията работи: iNews.bg | 07.06.2012 | 11:42

Прясната риба е не само вкусна, но и полезна. Хапването на риба е едно от задължителните занимания край морския бряг.

Но именно сега, в сезона на отпуските и топлото време, преседялата риба може да се окаже лоша на вкус, но и да крие доста по-сериозни опасности за здравето.

Как обаче да разпознаем дали в магазина ни продават прясно уловена риба, а не престояла известно време или многократно замразявана и размразявана?

В момента в страните от ЕС не е задължително търговците да оповестяват кога е уловена рибата, въпреки че дискусии за подобно изискване вече се водят. Засега обаче няма как да знаем дали рибата не е преседяла седмица след като е уловена в Атлантическия океан преди да бъде сложена във витрината.

В помощ на потребителите идват и няколко съвета на Slow Food относно това как да познаем прясната риба.

Един от тях е да потърсим възможно най-късата дистрибуционна верига, която обаче може да ни гарантира произхода и свежестта на морските дарове. А и външният вид на самата риба може да ни разкаже много.

На първо място от екологичната организация съветват да се купува цяла риба, а не филета, тъй като е по-лесно да се прецени колко е прясна, а освен това е и по-евтина.

Ето и няколко от показателите, които могат да ни подскажат дали рибата е прясна. На първо място е миризмата – прясната риба никога не мирише лошо, а се усеща мирис на море.

Кожата трябва да изглежда влажна, леко лепкава и твърда при допир. Преседялата риба се познава по меката кожа, в която пръстите ни остават следи.

Едни от най-разпространените начини за проверка са очите – те трябва да бъдат прозрачни, ясни и блестящи, и хрилете – розови или червени, но никога обезцветени или лепкави.

И още нещо, което обаче е трудно да проверим в магазина – костите трябва да останат здраво закрепени за месото.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


17 чичо съби 07.06.2012 | 12:37
Има има, на много места, че и в супермаркетите :)
16 чичо съби 07.06.2012 | 12:35
то сега трудно ще намерите риба, дето да не е прясна :)
15 чичо съби 07.06.2012 | 12:32
Обожавам прясна пържена риба :)
14 катерино моме 07.06.2012 | 12:20
то няма как да разбереш
13 катерино моме 07.06.2012 | 12:20
Аз ходя в магазини , в които познавам собствениците , за да съм сигурна , че рибата е прясна
12 lilqna terzieva 07.06.2012 | 12:19
11 lilqna terzieva 07.06.2012 | 12:18
Няма как да разбера дали е прясна или не
10 mariq kostadinova 07.06.2012 | 12:18
ами намират се такива магазини
9 mariq kostadinova 07.06.2012 | 12:17
Аз не мога да преценя дали рибата е прясна
8 скапан сървър 07.06.2012 | 12:04
Че то останаа ли магазино, особено далече от морето, които да предлагат прясна риба?!
7 Dimitar Haralampiev 07.06.2012 | 11:55
Но е много вкусна така. Тази статия ми беше полезна.
6 Александър Никифоров 07.06.2012 | 11:54
как я познаваш
5 Александър Никифоров 07.06.2012 | 11:54
значи нищо не казвате, няма как
4 П Маринова 07.06.2012 | 11:51
То по принцип кое е добре да се яде пържено. Колкото до рибата естествено, че никой не би се излъгал да си купи риба, която очевидно е престояла. Аз винаги я познавам по хрилете и очите.
3 Dwight Yorke 07.06.2012 | 11:47
Не е много хубаво да се яде пържена.
2 Иван Ангелов 07.06.2012 | 11:47
Внимавайте с рибката.
1 Jason Bourne 07.06.2012 | 11:47
Аз съм се занимавал с риба и я познавам добре.

ТВ програма

Кино

  • Сега Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории /п/
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Последният печели...
  • 14:00 Телепазарен прозорец
  • 14:15 Арт детектив рубрика за лайфстайл и...
  • Сега "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.2, еп.48 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Моите братя и сестри" -...
  • 17:00 bTV Новините
  • 17:20 "Лице в лице" - публицистично...
  • Сега "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Лабиринт към щастието" (премиера)...
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
  • 17:00 "Семейни войни" - телевизионна игра
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.