Каква е връзката между глобалното затопляне и вкуса на ябълките

Ще се изумите

по статията работи: Гергана Златкова | 15.08.2013 | 21:12

Глобалното затопляне е променило вкуса на ябълките, като ги е направило по-сладки, но по-малко хрупкави, установи японско изследване, цитирано от France Presse.

Ябълките са е един от най-консумираните плодове в света, допълва БТА.

Японските изследователи, водени от Тошихико Сугиура от Националната организация по изследване на храненето и селското стопанство в гр. Цукуба, анализирали характеристиките на два сорта - ябълката фуджи, която е най-разпространена и цугару. Те били подробно проследени от 1970 година насам в две японски префектури - Нагано и Аомори.

С увеличаването на средните температури през указания период от 0,31 до 0,34 градуса по Целзий за всяко едно десетилетие се наблюдавали известни промени. Датите на отварянето на пъпките и на цъфтенето на ябълковите дървета се били изместили по-напред през годината.

За тези два сорта учените констатирали намаляване на киселинността на плода и на неговата твърдост. В замяна на това се наблюдавала по-голяма концентрация на захари.

Вкусовите промени били доста значими според екипа на Тошихико Сугиура. Ако глобалното затопляне продължи, успоредно с това ще се наблюдават и допълнителни промени във вкусовите качества на тези плодове, тъй като цъфтенето ще настъпва в още по-ранен период на годината.

По-високите температури ще засегнат и процеса на узряването на плодовете. Всяка година в световен мащаб се произвеждат около 60 милиона тона ябълки. Те се нареждат на трето място по консумация, след цитрусовите плодове и бананите, припомня агенцията. 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


3 human factor 16.08.2013 | 10:47
чудя се дали глобалното затопляне не е променило и вкусът на краставиците, че вече изобщо не са като едно време
2 Georgi Hristov 16.08.2013 | 09:24
Нямах представа, че двете неща са свързани!
1 Анита Кралева 16.08.2013 | 08:57
Жалко, винаги съм ги харесвала хрупкави. Това наистина е изумително!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва с Георги Любенов
  • 11:00 Туризъм.бг
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:30 Бразди
  • 13:00 Иде нашенската музика
  • 14:00 Религията днес
  • 15:00 Спортните таланти на България:...
  • 15:30 Библиотеката
  • Сега "Тази събота и неделя" - уикенд...
  • 11:30 "Светът на здравето" - здравно...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 ПРЕМИЕРА: "Кажи "Да" на любовта" -...
  • 14:30 "Бригада Нов дом" - социален проект...
  • 16:00 "Търси се…" - токшоу с водещи Меги...
  • 17:00 "Животът по действителен случай" -...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • Сега "Събуди се" - предаване
  • 11:00 "Съдебен спор" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 Темата на NOVA
  • 13:00 "Фалстарт" - с уч. на Матю...
  • 15:00 "Зад борда" - с уч. на Ана Фарис,...
  • 17:00 "Любовни афери" (премиера) -...
  • 18:00 "Ничия земя" - предаване
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.