Какво не знаем за Линда Петкова

10 неизвестни факта

по статията работи: iNews | 17.07.2024 | 14:20
Повече за:

Линда Маккензи е родена в Отава през 1979 г. и прекарва тийнейджърските си години в Кортни, Британска Колумбия, малък град по средата на остров Ванкувър. Линда никога не е напускала Северна Америка и не е знаела нищо за България, преди да срещне Кирил Петков в Университета на Британска Колумбия. Двамата се запознават като студенти в края на 90-те години. Любовта им е скоростна и малко по-късно се женят, а след това се появяват децата им – Ванеса, Ема и Ани. Днес канадката държи собствена пекарна и живее със съпруга си и двете им дъщери, третата е вече студентка и не е при тях.

1. Не знаела къде се намира България

Линда признава, че преди запознанството си с Кирил никога не е чувала за България. "Той ми каза, че страната е на север от Гърция и аз все още не бях толкова сигурна къде е. Но тогава никога не съм мислила, че ще се преместя тук, така че всъщност нямаше значение. Просто го харесвах”, споделя първите си трепети Линда. Животът на двойката се развива бързо - женят се, когато са на 20 години, а първата им дъщеря Ванеса се ражда седмица преди да започнат четвъртата си година в университета.

2. Обикалят страната с лада

След като Кирил Петков завършва търговско образование през пролетта на 2001 г., младото семейство предприема пътуване до България за повече от 10 седмици, обикаляйки цялата страна с очуканата лада на родителите на Петков. След края на пътуването днешният премиер постъпва на работа в канадската компания McCain Foods в Брюксел, Белгия, и там Линда завършва последния семестър на степента си по икономика.

Петкови прекарват 2 години в белгийската столица, преди Кирил да бъде преместен в Торонто, а след това още 2 години в "Кеймбридж”, където той учи за магистър, а тя работи като научен сътрудник в "Харвард”. След 2 години в САЩ решават да живеят в България, където Кирил приел работа в София, като управлявал първия голям търговски парк в България. Но първо Линда се връща във Ванкувър, за да роди втората си дъщеря – Ема.

3. Има непоносимост към глутен

Година след като пристига в България, Линда установява, че има абсолютна непоносимост към глутен. "Разбрах, че имам проблеми с щитовидната жлеза, които се дължат на непоносимост към глутен. И тогава, няколко години по-късно, установих, че всичките ми дъщери имат същия проблем. Тук изобщо нямаше ресурси - така че просто започнах да правя всичко от нулата” – споделя канадката, която заради здравословните си проблеми се насочила да се храни здравословно.

Освен това установила, че Ема, нейната средна дъщеря, е диабетичка. Линда адаптира рецептите, за да бъдат възможно най-безглутенови и нисковъглехидратни за дъщерите ѝ. Приятелите ѝ започват да я молят да пече за рождените дни на децата им и "всички ми казваха, че трябва да отворя място". Няколко години по-късно отваря сладкарницата си за безгултенови сладкиши.

4. Обожава турска баня и басейни

Канадската съпруга на Кирил Петков има натоварено ежедневие, но когато има свободно време, обича да ходи на спа с мъжа си. Двамата обожават и морето, откъдето често пускат фотоси. "Когато Кирил има няколко часа свободно време, отиваме на минерален басейн, спа, турска баня. Много обичаме. Там си почиваме, релаксираме, плуваме. Може би и това е причината да нямаме напоследък много актуални снимки заедно, защото времето, което прекарваме заедно, най-често е там, а това определено не е мястото, където човек може да си направи снимки, на които да изглежда добре” – споделя Линда.

ФБ/Линда Маккензи - Петкова

5. С Кирил Петков се женят в парка

Линда и Кирил се женят през 2000-та година. Тогава канадката още няма 20 лазарника, но вече знае, че е срещнала любовта на живота си. Церемонията е във Ванкувър, в парк в близост до океана. "Много семпла и много топла, сватба за сърцето. Само семействата ни и близки приятели, бяхме около 20 души. Роклята ми беше в цвят екрю, с тънки, едва забележими презрамки. Вече не мога да си спомня коя съм била, преди да стана Линда Петкова” – признава сладкарката.

6. Тя е глава на семейството

Петкови са демократично семейство и взаимно се слушат. "Много държи да се уважава желанието на всеки у дома. Аз например нямаше нужда да работя, но усещах, че имам нужда да съм активна, да правя неща и да се чувствам полезна. Много обичам да работя. Същото обича да прави и Кирил. Всички са шефове вкъщи, ние сме демократично семейство. Но като се замисля, съм по-скоро аз, защото аз съм главният у дома. Движа почти всичко и се опитвам да съм добра навсякъде. Макар че момичетата не си дават много зор в чистенето” – споделя семейните си неволи бившата премиерша.

7. Има 5 татуировки

Бившата премиерша е фен на татусите и не крие любовта си към рисунките по тялото. Досега Линда е нашарила различни части от тялото си на поне 5 места. Ексцентричните й татуировки разбуниха духовете още след възкачването на Кирил Петков на министърпредседателското кресло, защото за пръв път България се сдоби с премиерша чужденка, при това татуирана. На гърба си Линда има изображения на три летящи гълъба, посветени на трите й щерки от Кирил — Ванеса, Ема и Анна, както и на нея и двете й сестри. Всъщност това е и нейната първа татуировка, която отключила страстта й към болезненото изкуство. Цялото ляво рамо на Линда пък е нашарено с плетеница от едри диви рози, които растат навсякъде в Канада и България и това е своеобразна връзка между двете страни. Освен това обича аромата на диви рози. На деколтето й се кипри пърхаща пеперуда, а най-пикантната й татуировка е между бюста. Тя представлява индийска мандала, символизираща живота. Видна е единствено когато канадката е по бельо или бански, но такива снимки из профилите й в социалните мрежи има в изобилие. Миналата година на Свети Валентин майсторката на сладкиши си направи петата татуировка, която е на закътано място по тялото й и я вижда само мъжът й.

8. Не иска да се връща в Канада

Съпругата на Кирил Петков от години чувства България като своя родина. Тя получава български паспорт сравнително късно – чак през есента на 2023 г. "Днес станах българка. След повече от 16 години вече е официално. Мога да гласувам”, написа, след като получи гражданство Линда.

"Липсва ми семейството, но наистина се чувствам чужденка, когато отида в Канада, защото това е различен начин на живот", казва още тя. "В България има това чувство за хаос и свобода, което го няма в родината ми... Имам сладкарницата си, която не бих могла да направя в Канада или поне не знам как бих могла... Не знам дали можех да си позволя да го направя, или щях да имам смелостта да го направя" – откровена е канадката, която се чувства добре в България.

ФБ/Линда Маккензи - Петкова

9. Кастрира бездомни котки

Канадката редовно бори популацията на бездомни животни и участва в кастрирането на котки. Заедно със свои приятели и организацията "Четири лапи" Линда прибира четириногите от улицата, води ги на ветеринар, където ги кастрират, след това ги ваксинират и ги пускат на свобода. "Кастрацията е единственият хуманен начин да се намали популацията на бездомните котета по улиците. Поколението на само една некастрирана котка може да достигне до 180 котета в рамките на нейния живот. Нарастващата популация води до много страдание за животните. Повече от две трети от тези родени на улицата бебета не оцеляват повече от няколко седмици, а майките им също често губят живота си, опитвайки се да отгледат малките. Всичкото това страдание може да се предотврати навреме с кастрация", казва Линда.

10. Обожава боб и кисело зеле

Линда обожава българската кухня. Най-много харесва боб и свински джолан с кисело зеле. Харесва и зеленчуците ни, които са изключително вкусни за всеки чужденец, който се докосне до тях. "Много се радвам, когато с ръцете си правя различни неща", казва Линда, която е единствената жена на експремиер, денонощно трудеща се заедно с колегите в пекарната. Тя идва първа и си тръгва последна в сладкарницата, а всяка рецепта от предлаганите всъщност е любима на член от семейството. "Торта бял гараш е най-сладкото нещо, което предлагаме, както и чийзкейк. Любима е на съпруга ми", разказва предпочитанията си готвачката.

 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега По света и у нас
  • 18:30 Още от деня коментарно предаване
  • 19:00 Английският съсед тв филм /3 серия/
  • 20:00 По света и у нас
  • 20:45 Спортни новини
  • 21:00 БНТ представя Катя Паскалева....
  • 22:00 Аз и моите жени тв филм /3 епизод/...
  • 23:00 По света и у нас
  • Сега "Стани богат" - телевизионна игра с...
  • 19:00 bTV Новините - централна емисия
  • 20:00 "Кой да знае?" - куиз шоу с водещ...
  • 21:00 "Лас Вегас" - сериал, с.1, еп.8
  • 22:00 bTV Новините - късна емисия
  • 22:30 "Под наблюдение" - сериал, с.3,...
  • 23:30 "Под прикритие" - сериал, с.5,...
  • 01:00 "Закон и ред: Специални...
  • Сега "Сделка или не" - телевизионна игра
  • 19:00 Новините на NOVA - централна емисия
  • 20:00 "Черешката на тортата" (нов сезон)...
  • 21:00 "ФБР" (премиера) - сериал, сезон 5
  • 22:00 Новините на NOVA
  • 22:30 "Новобранецът" (премиера) - сериал,...
  • 23:30 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 1
  • 00:30 "Военни престъпления: Лос...
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.