Какво представлява суровоядството?

Това е хранителен режим, включващ сурови растителни храни, без никаква термична обработка

по статията работи: Кремена Бедерева | 15.05.2011 | 13:42

Редица експерти и учени са установили, че болшинството човешки заболявания не се появяват толкова много вследствие на лошите екологични условия, колкото заради пренебрежителното отношение към собствения ни организъм.
 
Какво представлява суровоядството?
 
Представлява хранителен режим, включващ сурови растителни храни, без никаква термична обработка. Суровоядците не се хранят с месо и млечни продукти, яйца, риба, захар и сол, алкохол. Това е вид строга вегетарианска диета, която, ако бъде спазвана, влияе много благоприятно на организма.
 
Ако желаете да се включите към обществото на суровоядците, то започнете да се храните с изключително сурова растителна храна: пресни сурови зеленчуци и плодове (или изсушени), ядкови плодове, покълнало жито, ядки от житни култури, семена и мед, натурални сокове.
 
Според А. Дейвис, известен диетолог и биохимик, здравият човек трябва да се храни само със сурова храна, в противен случай сам си докарва умора, психическа мудност, лоша стойка и нездрави зъби.
 
Суровоядецът използва само 1/4 от капацитета на храносмилателните си органи. Според автора на "Суровоядството здраве и дълголетие”, Атерхоф, по този начин органите никога не се претоварват.

При хранене с готвена храна обаче, организмът използва 3-4 пъти повече енергия, а ако човек яде предимно такава, то клетките гладуват поради недостатъчното количество биологично активни вещества в нея.
 
Смята се, че суровата храна лекува болните клетки, при което те се възстановяват и възвръщат активността и жизнеността си. Мастните клетки се стопяват, натрупаните отрови постепенно се отделят, намаляват излишните течности в тялото.
 
Въпреки всички тези предимства, преди започнете своя режим със сурова храна е добре да се консултирате със специалист.

Няма как да се отрече, че суровоядството е много според режим на хранене. Не е подходящо за много места по света, заради географските и климатични условия, които не позволяват целогодишното предоставяне на пресни зеленчуци, плодове и билки.


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари


16 М. Иванова 16.05.2011 | 11:10
Аз знам, че не е полезно да не се яде месо, дори и да си вегетарианец, трябва по малко месо, за да си набавя организма желязо. Така, че яжте зеленчуци, но не прекалявайте и по малко месо хапвайте. Все пак то дава сили на организма и той си го изисква сам.
15 Пролет Генадиева 16.05.2011 | 11:07
Напротив Свежка, не само нашите баби постят. Аз също постя, дори и да няма пости много рядко ям месо, а ако ям ще е риба или пиле, не обичам другото и месните изделия, предпочитам салата или плодове. Все още има хора, които си спазват традициите и постят. Също така мога да кажа, че моята баба не яде компоти а супа от лобода или спанак и коприва. Пробвай, няма да съжаляваш, особено панирана коприва, много е хубаво.
14 Свежка . 16.05.2011 | 10:24
Да, Марианче – ако следвахме църквата щяхме да сме най-постещата нация в света! Но се оказва, че сме всъщност най-блажещата и боледуващата:( Единствено бабите ни спазват дните за пост и при това облекчен! Какво ще рече облекчен пост? Ами взимаш за вечеря един компот, който у нас минава за диетика (пет големи лъжици захар в 750 мл. вода), надробяваш си половин хляб в него, а защо не и козунак (още захар) и в края на поста бабата може да се похвали с диабет, сърдечносъдово заболяване, а дори и с рак:(
13 Мариана . 16.05.2011 | 09:55
Свежка., това е празнична храна за българина, поне е била такава до скоро, когато се славехме като една от най-здравите и дълголетни нации. Ако днес спазваме стриктно всички постни дни в годината, то ще се окаже, че трябва да бъдем вегетарианци /дори вегани/, повече от 200 дни в годината и то май не останаха много дни за блажене... :)
12 Живка Илиева 16.05.2011 | 09:51
Суровоядството е начин на хранене, който човек може да приложи и за няколко месеца, докато се справи с дадено заболяване, после е необходимо да се поддържа по-висок процент сурова храна в менюто си /над 50/ и да се придържа към някои основни принципи на здравословното хранене. Не трябва да се подхожда с някакъв фанатизъм, то е ясно, че на човек му се дояждат всякакви неща. А и не е чак толкова просто – ако ядем само плодове, пак ще е суровоядство, но няма да е много здравословно, поне не в дългосрочен план. За това, който мисли да се възползва от суровоядството по-добре да го направи постепенно и да чете много преди това, за да се избегнат евентуални дефицити.
11 Стамена Георгиева Георгиева 16.05.2011 | 09:45
Разбира се, че не можем да живеем само по този начин. Във всички храни има съставки, които са нужни на нашия организъм и не можем да си ги добавим от други места. Може и това да е хранителен режим, който е полезен за здравето ни, но щом се препоръчва да се консултираме със специалист преди да започнем да се храним така, значи все пак не е за всеки.
10 Ива Хинова 16.05.2011 | 09:43
Иванка Иванова, като вкус не се различава много от обикновената готварска сол, като цена – около 7лв. за 500гр., на цвят – бледорозови кристали. Но по-съществена е качествената разлика, която е огромна – рафинираната сол е преработена, пълна със замърсители, докато хималайската е богата на ценни минерали /желязо, сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, което означава, че не се задържа вода/.
9 Свежка . 16.05.2011 | 09:43
Веганизмът не е за всяка уста и стомах:) Как ще отбиеш човек откърмен с традиционно залегнали в българската кухня храни като месото и плуващите в лой варива, а за по-вкусно зеленчуците първо ги опържваме едно хубаво и им притуряме повечко солчица.
8 V D 16.05.2011 | 09:39
Ако бъдем суровоядц, не само ще си осигурим крепко здраве, но и сигурна превенция срещу едни от най-тежките заболявания на нашето хилядолетие, като инфаркт, инсулт, атеросклероза, рак и т. н. Дори било доказано е, че суровоядството забавя процесите на стареене.
7 Мариана . 16.05.2011 | 09:31
Суровоядството на пръв поглед изглежда крайност, нещо почти недостижимо за съвременния човек и неговия начин на хранене, но започвайки да опитваш и да откриваш един нов свят, в който няма пържене, печене, паниране и миене на мазни тигани, някак си започва да ти харесва... Големи щастливци сме, че в България тази култура на хранене, мислене и живот стана достъпна за толкова много хора благодарение на Мер (http://www.zemianazaem.com/) и Вери и Милен (http://www.recipemagician.com/).
6 Иванка Иванова 16.05.2011 | 09:31
Никога не съм чувала за хималайска сол, каква е тя?
5 d.krumova _ 16.05.2011 | 09:30
Може и да е прекрасен режим, но само за няколко дни, за да заредим организма с качествено гориво или за да преборим по-бързо някоя болест. Факт е, че у нас младите девойки се фанатизират по подобни модни течения (допреди няколко години беше модно да постиш на плодове, чай и мед) и изпадат в крайности като консумацията на един сварен картоф дневно.
4 Свежка . 16.05.2011 | 09:23
И аз не си представям да преживявам само от ядки и мед. Колкото и да харесвам и уважавам тези храни, все още си ги консумирам като следобедна закуска с кисело млекце, но не и като основно ядене.
3 Ива Хинова 16.05.2011 | 09:20
Настина прекрасен режим на хранене, който помага да се елиминират едни от най-разпространените хронични заболявания днес и то напълно достъпно, леко и приятно. Без лекарства, просто чрез значителни корекции в храненето, защото тук с пълна сила важи максимата - „Храната трябва да бъде вашето лекарство и лекарството – вашата храна“. Ако не се придържаме към видовата си храна, т.е. храната за Хомо сапиенс, рискуваме да си навлечем различни заболявания.
2 Живка Илиева 16.05.2011 | 09:11
Това пък със солта от къде го измислихте?! Суровоядците консумират сол, но предимно морска или хималайска.
1 Въртоломея Ураганова 15.05.2011 | 22:55
а бе...да! Не искам да ми порастне житен клас в корема! айде стига, това не е нормално!!

ТВ програма

Кино

  • Сега Денят започва сутрешен блок с...
  • 09:20 100% будни сутрешно токшоу с...
  • 11:00 Култура.БГ предаване за култура с...
  • 12:00 По света и у нас
  • 12:25 Новини на турски език
  • 12:35 Малки истории
  • 12:45 Телепазарен прозорец
  • 13:00 Беленският мост на Колю Фичето -...
  • Сега "Тази сутрин" - сутрешен блок с...
  • 09:30 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 12:00 bTV Новините - обедна емисия
  • 12:30 "Комиците и приятели" - комедийно...
  • 13:30 "Присъда" - сериал, с.1, еп.21 /п./
  • 15:00 Премиера: "Плен" - сериал, с.1,...
  • 16:00 Премиера: "Скъпа мамо" - сериал,...
  • 17:00 bTV Новините
  • Сега "Здравей, България" - сутрешен блок
  • 09:30 "На кафе" - предаване на NOVA
  • 12:00 Новините на NOVA
  • 12:30 "Наследство" (премиера) - сериен...
  • 13:30 "Свободна да избира" (премиера) -...
  • 15:00 "Черешката на тортата" - риалити
  • 16:00 Новините на NOVA
  • 16:10 "Пресечна точка" - публицистично шоу
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.