Какво разказа Цветан Василев пред комисията в НС за Нотариуса?

ВИДЕО

по статията работи: iNews | 15.08.2024 | 21:00
Какво разказа Цветан Василев пред комисията в НС за Нотариуса?
стоп кадър/новини.бг
Повече за:

Петьо Петров-Еврото е основна фигура в удара срещу КТБ, той беше организиран в следствения отдел, който ръководеше той. Това заяви Цветан Василев по време на дистанционно изслушване в комисията за Петьо Еврото и Нотариуса в Народното събрание.

Към средата на 2013-а разбрах, че Делян Пеевски няма намерение да си плаша кредитите, разказа още Василев. Той призна, че преди това е кредитирал бизнес проекти на Пеевски и майка му. Някои от средствата отивали за медиите на семейството, които според бизнесмена никога не били печаливши.

Цветан Василев каза, че дължимите суми към КТБ, свързани с Пеевски са били 500 милиона лева.

Нямам съмнение, че вдъхновителят на акцията срещу КТБ е Делян Пеевски, а интелектуалният изпълнител, който е добавил много към грубата задача, която му е поставена, е Петьо Еврото.

Потвърждавам, че Петьо Еврото е главният технически организатор на подготoвката за удара срещу КТБ и впоследствие повдигането на обвиненията, направени от Иван Гешев.

Петьо Петров-Пепи Еврото е доказан участник в атаката срещу КТБ, а бившата му жена Любена Павлова предостави на американските власти информация за схемите му, каза още Василев. Бившият шеф на столичното следствие добавя много стойност към ударите на Пеевски, коментира бившият шеф на КТБ. Запознавал съм се с Петров през 2005 г. - 2006 г. чрез Делян Пеевски, каза още той.

Бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото - Любена Павлова, е предала флашки с компрометиращи материали на американските служби на среща в Женева, Швейцария. Част от информацията е касаела подготовката и удара срещу Корпоративна търговска банка (КТБ). Това обяви банкерът Цветан Василев пред депутатите от временната парламентарна комисия, създадена да установи фактите около влиянието на кръговете на Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото и "Осемте джуджета" в съдебната система. Той отговори на въпрос на "Възраждане" какво са свидетелствали Павлова и Красимир Каменов - Къро в Швейцария.

"Не знам дали на депутатите им е известно, но има две писма от американски конгресмени за санкциониране на Гешев във връзка с ролята му във фалита и разграбването на КТБ, включително и в полза на санкционирания по глобалния закон "Магнитски" Делян Пеевски", заяви още Василев и коментира, че по този начин си обяснява отстраняването на Гешев от поста главен прокурор. Той посочи имената на сенаторите Пит Сешънс, с когото като главен прокурор позира на снимка Иван Гешев, и Уорън Дейвидсън.

Тези твърдения предизвикаха остра реакция от страна на Хамид Хамид от ДПС и той няколко пъти нарече Цветан Василев "аферист" и го обвини, че се срещал и прехвърлял активи на олигарсите на Путин Малофеев и Бабаков, които финансирали атаката на Русия срещу Украйна.

"Моята трактовка е, че онези, които го инсталираха на поста му без качества и интелект, решиха, че след двете писма на американския Конгрес и до разкритията след предоставената им информация от Любена Павлова, са взели решения елегантно да бъде отстранен. Предвид неговия характер, му е спретнат сценарий, в който да бъде отстранен", заяви Цветан Василев и обясни, че това са направили "онези, които контролират Висшия съдебен съвет - Делян Пеевски и Бойко Борисов".

Петьо Петров-Еврото е доказан основен участник в удара по КТБ през 2014 г. В следствения отдел, оглавяван от Петьо Петров са направени всички организации за съчетаването на сигнала на "Протестна мрежа” и анонимният сигнал, по който бе образувано обвинението срещу мен. Сигналът е писан по признание на съпругата му - лично от Петьо Петров - Еврото, заяви Цветан Василев.

Той започна изказването си с опровергаване на твърденията на депутата от парламентарната група на ДПС Хамид Хамид, че е издирван престъпник от Интерпол. "Ударът по КТБ дойде от вашия бос - Делян Пеевски", обърна се банкерът към Хамид.

Не съм престъпник, а съм обвинен от бившия главен прокурор, заради "уронване на имиджа" на съдебната власт. Освен това не съм издирван от Интерпол, бил съм в списъка им, но агенцията през 2020 бях свален от списъка заради несъответствие в обвиненията, каза Цветан Василев.

Той напомни, че руската банка ВТБ, санкционирана през 2015 г. в продължение на 5 години бе официално акционер във Виваком в България.

Руската банка ВТБ официално открадна "Виваком" с помощта на вашия бос Делян Пеевски, коментира Василев твърденията на двамата народни представители. Той отрече твърденията Хамид, че е имал бизнес отношения с руския олигарх Константин Малофеев и каза, че сделките му след институционалния удар срещу КТБ са били с Пиер Луврие.

Лена Бориславова от ПП-ДБ попита кой стои зад инициалите "ДП 1", открити в документите по делото за КТБ.

Цветан Василев отговори, че не е тайна, че КТБ до средата на 2013 г. активно кредитираше на семейството Пеевски-Кръстева, включително и някои съвместни техни проекти. По думите му всички индиректни кредитирания от КТБ към фирми на Пеевски са били водени за отчетност в ежедневна справка, в която тогавашният му главен счетоводител изготвял всеки ден, за да следя потоците и размера на дълговете.

Немалка част от проектите на семейството на Пеевски бяха за медии, които бях принуден да финансирам, допълни Василев. Около средата на 2013 г. разбрахме, че той няма намерение да връща заемите, които се оказа, че не са особено добре обезпечени и настояхме за допълнително обезпечение.

До есента на 2013 г. Пеевски беше коректен платец, а след това явно е било взето друго решение, разказа още Василев и добави, че решаващата дума за отпускането на кредитите на семейството му е била негова.

В края на 2013, началото на 2014 г. разбрах, че Делян Пеевски няма намерение да си връща парите. Започнахме едни дълги преговори, разказа банкерът.

Хамид Хамид обяви Цветан Василев за "аферист" и каза, че Цветан Василев спонсорира "проруските партии "Възраждане" и ПП-ДБ" с пари от Кремъл.

Запознах се с Делян Пеевски през далечната 2005-2006 г., даже се оказа, че имаме апартаменти в една сграда по случайност. След това не съм се виждал с въпросното лице, докато той не изгря в сценария на атаката срещу банката. Целият сценарий на прокуратурата е направен от него, заяви Цветан Василев.

Източници: OFFNews.bg, petel.bg, clubz.bg




 


Добави коментар
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

ТВ програма

Кино

  • Сега Страсти в Тоскана тв филм /4...
  • 01:25 С БНТ завинаги /п/
  • 02:25 Това го знам детско куиз шоу /п/
  • 03:20 Сорьонен тв филм /14 епизод/п/ (14)
  • 04:25 По света и у нас /п от 20:00 часа/
  • 05:10 Ранчо "Седмица пика" тв филм /п/
  • 05:40 Телепазарен прозорец
  • 05:50 Слънце на детството детски тв филм...
  • Сега "Трима братя, три сестри" -...
  • 01:40 "Ослепително слънце" - сериал, с.2,...
  • 02:10 bTV Новините /п./
  • 02:50 "Преди обед" - токшоу с водещи...
  • 04:45 "Ослепително слънце" - сериал /п./
  • 05:10 "Кунг-Фу Панда: Лапите на съдбата"...
  • 05:40 "Дракони: Защитниците на Бърк" -...
  • 06:00 "Богатствата на България" -...
  • Сега "Станция Берлин" - сериал, сезон 1
  • 01:20 "Франклин и Баш" - сериал, сезон 3
  • 02:15 "Моето име е Мелек" - сериен филм
  • 03:15 "Наследство" - сериен филм /п/
  • 04:10 "Свободна да избира" - сериал /п/
  • 05:20 "От местопрестъплението: Лас Вегас"...
  • 06:00 "Хъдсън и Рекс" - сериал, сезон 2...
  • 07:00 "Здравей, България" - сутрешен блок
Какво е общото между цигарите и мазнините по корема Анализът им показва, че започването на пушенето и пушенето през целия живот е свързано с увеличаване на коремните мазнини.